www.zenker.se

Liber 1999

December 1998
Januari 1999 Februari 1999 Mars 1999 April 1999 Maj 1999 Juni 1999
Juli 1999 Augusti 1999 September 1999 Oktober 1999 November 1999 December 1999

Anm. Denna Liber är den sista av mamma Märtas hand. Hon orkade inte riktigt fullfölja den. En hel del urklipp blev liggande. Kronologin är osäker.

Praefatio

Julklapp från Annica till flygelingången.

Ja, kära läsare, då min dagbok inte alltid har följt mej i mitt skiftesrika liv, är det troligt att Ni skulle vilja komplettera åtskilligt som antingen fallit mej ur minnet eller kommer in på fel ställe. Inte heller hålls väl farmor alltid à jour med vad som händer på kärlekens område. Exit Marcus, den trevlige mannen, har jag dock förstått.

Hälsan har inte alltid stått mina svärdöttrar och mej bi, men nu ljusnar det vid horisonten, särskilt sen Maria har börjat med de epokgörande reumatologiska sprutorna.

Här i Törnskogen gnistrar snön i vinterkylan på taken och endast Farmor är vaken. Men är Farmor vaken så här dags, så sover i alla fall Araguacema, just nu på rekreationsresa till den varma brasilianska sommarnatten. Eller ska vi säga vinternatten.

Och Birr hälsar oss välkomna på julafton, trots att hon själv inte är riktigt i toppform. Christian och Karin har tagit första bästa lägenhet från U.S.A. för att kunna närvara vid sedvanligt julfirande på Salta.

God jul till Er alla önskar redaktionen!

Quod evenit?

December 1998

Från Christina och Rolf Klingberg kommer varje år ett nytt Strömsta-motiv som julhälsning.

Julen 1998 var som vanligt alle man inom Sveriges gränser. Dock firade Araguacema med Sarah, Kerstin och Sandro i Törnskogen. Då hade Araguacemas rara syster Iara redan återvänt till sitt land igen.

Farmor hade ett fasligt schå att göra i ordning julklappar till hela tjocka släkten. Och inte minst skriva vers. Ja, hur var det nu:

Det gjorde Annica ej ett skvatt
Att uti skum oktobernatt
Ta bilen ut till Teda skola
Att Farmor ge en del support
Vid storyn om det gamla Salta
Så sagan ej begynner halta
När huvet fullt är av så tungt besked
Om smärta som har drabbat A.

När jag en dag kommer åter till Törnskogen, möter mej ett tel.meddelande emottaget gemensamt av Araguacema och Sarah; en lyssnade och den andra skrev, men inte en bokstav, inte en siffra var rätt. Jag visste emellertid att min ögonläkare i Farsta hade ansett, att jag behövde en behandling på Södersjukhuset, som han lovat beställa.

Men inte en siffra, inte en bokstav var rätt. "Uldelplan"? Kunde det vara Odenplan? Där fanns visst ett läkarhus. Jag ringde och frågade om dom hade nån ögonläkare. Jo, men visst. Han heter Böös. Jag antecknar och får ett helt annat datum, ett annat tel.nr och dessutom namnet Dr. Böös. Men han var snäll.

Januari 1999

Läslig förstoring av nedanstående uppslag.

Sigurd Jarl, Tomas Svenske, Monica Svenske, Kerstin Maurd, Christer Gustavsson.

Det blev inte mycket pengar spenderat på mode under det gångna året: Keine Zeit und auch keine Lust! [Ett ofta citerat uttalande av mig som 3- eller 4-åring. /SZ]

Så kan jag i stället med Rolf i sällskap gå in på Föreningssparbanken och göra i ordning en julgåva till barn och barnbarn på 5000 pro person, bifogat till min Salta-historik, som i sin tur är värd lika mycket. Macht zusammen ca 10000.

Kort den 13 januari 1999 från Renate Henschke f. Zenker till Märta.

Februari 1999

Karl-Gustaf Insulander, Krusenberg, Wappa, Vappa, Stäflö, Aske, Hedensberg, Alf Insulander, Kerstin Maurd.

Synd, att man inte kunde vara med och höra den trevlige Hasse Eson!

Men snart stundade andra möjligheter, som t. ex. jättefesten för huvudsakligen vuxna. när Kerstin fyllde 3.

Christofer och farmor på bio ett par gånger och såg bl. a. Tarzan.

 

Bengt Svensson, Bertil Larsson.

Mars 1999

Videoklipp: 3-årsdagen den 4 mars (wmv-fil, 44 sek). Obs! Det tar någon minut att ladda videoklippen första gången. Inga livstecken från laddningsprocessen.

Rolf, stilig som vanligt, är alltid med där något händer.
Ann Katrin Küller, Ove Jansson, Bengt Wahlberg, Ingvar Östblom.
"Le lancement du satellite SPOT est reporté."
Atlas Copco.

 

← Stefan och A. möts av återbud till uppskjutningen i Kourou på hotellet i Paris och får i stället ett par dar i Paris.

April 1999

Vi köpte en Skoda Octavia Combi i april 1999, som vi fortfarande har kvar i skrivande stund, juli 2010. /SZ
Rolf Gildenlöw.

Christofers 6-årsdag var en glad klassbjudning med många barn och även ett par fröknar.

Videoklipp: 6-årsdagen den 23 april (wmv-fil, 45 sek).

Medan Stefan och Araguacema var i södra Italien, satt jag och kliade Kerstins allergiska besvär när hon låg i min säng. Därvid kom jag att gnida mitt ben mot sängkanten så att min av cortisonet så ömtåliga hud skavdes av. Och sen ville det inte läka förrän sommaren var förbi. Usch, så besvärligt.

Rolf tar EP:s insändare ad notam: Mamma, jag tycker att Du ska sluta köra bil nu! Ego: Har det kommit några klagomål på min körning? Nej, men sluta i tid.

Det ligger så mycken kärleksfull omtanke bakom hans ord, så jag säger som Christofer skulle ha sagt: OK, då!

Folke Hedlund.
Teresa är intresserad av att överta Toyotan och farmor studerar gamla bilannonser för att hitta ett lämpligt pris. Men Corollan har bara gått 7-8000 mil, så det är inte lätt.

Sture Jalkemyr, Bo Callenmark, Sten Karlström, Johan Segerholm.

 

 

 

 

 

 

Maj 1999

Obligation faller ut. SCA = Rolfs förslag.
Mikael Sjöberg, Anders Larsson, Håkan Hedberg.

När farfar Gerd kom till Sverige julen 1946 och skulle börja att se sig om efter arbete, i närheten av Salta hoppades vi, då stod det i tidningen en annons från Bolinder och Munktell i Eskilstuna om att dom sökte en ingenjör. Farfar "nichts wie hin" med sin meritförteckning. Men i Eskilstuna sa chefen: Inte ska man spela handklaver om man kan spela piano.

Så kom det sej att farfar genom inrådan av en god vän till morbror Henning som var stins i Borlänge och vars dotter var g. m. Munck af Rosenschöld på Atlas Copco, nej fel, hon var g. m. Swedenborg, vän till John Munck på Atlas.

Men anställningsintervjun stod högste chefen Herman Pyk för. Han frågade hur Gerds förhållande till Hitler varit. "Det har polisen redan undersökt", sa pappa, "annars sutte jag inte här nu."

Maria går igenom en stor höftoperation, som dock ej ger så snabbt resultat, men hon kan dock genomföra resan i bil till Tessin med Rolf och Birr som planerat.

SARAH har blivit berömd för sina insikter i samba-dansande och blir engagerad till Teknolog karnevalen, där hon dansar lätt klädd i vårkylan på lastbilsflaket och är sen så tagen så hon måste skolka i ett par dar.
Jan Larsén, Tommy Lennartsson, Anders Jagemo.

Utländska resor: Stefan och A till Italien i maj, A och Sarah till Turkiet i juni, Stefan och A till München i juli.

Herrlich ist für alle Leute
Ofen und Burgunder rot
und zuletzt ein sanfter Tod.
Aber später, noch nicht heute.

(Herman Hesse)

Skrivet av Gerd i Kens gästbok (och Kurts).

1999 satte vi potatis först vid midsommar.
 

Läs det här, även om det är jobbigt, för det är intressant! [Kladd till ett brev från mamma Märta till Erik och Maria:]

Kära Ni, (Erik o. Maria). När vi var på Salta stack Christofer genast upp till Rolf. När han sen kom ner, berättade han, att Birr sagt att dom skulle ha gamla vänner (Rolf K, Wilhelm + dom här i Enköping, vad dom nu heter. Han arbetar för EU i Baltikum, hon på Akademiska och bor gör dom i Ekpg) på middag. Är Du gammal, Farmor, gå då upp och ät!

Sarah ska uppträda på karneval i Enköping* som samba-danserska, vilket hon gjorde så intensivt på teknologkarnevalen, så hon hade ont i hela kroppen, 2 dar efteråt.
*Hon är nu osäker på om det var Lin-, eller Norr-, eller Lid-, eller Sörping = Söderköping på östgötska.

Hasse Björklund ringde till Rolf o. frågade var jag var i pingst. Jag föreslog att vi skulle gå ut och dricka té tillsammans, när jag fick höra att hans äldsta son är chef för Sjöhistoriska museet, så Hasse visste vad Amphion var. Förargligt, jag tror morb. tog den boken, eller har Du också en?

Akta er för att bo i närheten av biltrafik, särskilt Diesel! Vive la reine, vi vill ha regn!

Jag ska visa upp mina lungor om 3 veckor i Farsta. Får se om det blir fr. Ekpg. Rolf har inte sått riktigt färdigt än. Och längtar ändå efter regn.

I söndags, när vi var på Salta, tog sig A en liten promenad på sin vespa och åkte i kull, när hon först svimmade. Hon har ju alltid haft lågt blodtryck. Nu körde hon på trottoaren o. skrapade knäna o. fick hjälp hem av 2 rara damer. Christofer, på Salta, började gråta och ville omedelbart hem. Häromdan var han hemma o. vilade sej och kom plötsligt på att fröken Veronica på dagis skulle sluta, rusade efter en liten notislapp o. bad mej skriva: Fröken Veronica, Du får aldrig glömma mej. Christofer Zenker. Sen sprang han i väg med den. Dan därpå frågade jag om hon hade kommenterat det lilla brevet. Jodå, hon hade tackat . Men mer vill jag inte berätta för Dej, farmor.

Tänk, att alla människor köper nya bilar i år. Övertar Christian nån av era gamla?

Sarah har träffat en brasiliansk student på nätet, som studerar i Braunschweig o. som hon bjudit hit på en vecka. Stefan och Chr. stack till Salta i morse för att ge sej ut på sjön, men det blev bara Oknön, där Christofer plumpsade i utan att ta nån skada i det kyliga vattnet. Nyckeln t. kanoten glömde Stefan.

Nu kommer själva orsaken till mitt brev (utom den att tacka för Ditt i dag): Rolf ska i LRF:s regi ro kyrkbåt på Siljan i sommar. Hoppas att det är Leksand, där Terserus verkade.

Jag är smått invalidiserad av ett långt sår på vänster ben som jag ådragit mej på sängkanten, när jag kliade Kerstin, som har sån allergi.

Juni 1999

Karin och Rüdi kom på en kaffestund på väg hem till Olpe.

 

John-Bertil Jacobsson, Sven-Ingemar Jacobsson.

Knappt har A fått sitt svenska medborgarskap, förrän hon tar på sej sina bästa kläder (siden) och Stefan under armen och tågar till Vaxmora-skolan för att rösta på Europa. (Hon tar till ordentligt på en gång!)
Martha städar så noga så man får hålla fast i sina små ägodelar.
Lennart Johansson, Lars-Olof Legnerfält, Anders Karlsson, Lena Johansson, Rune Johansson, Kjell Johansson, Sven Jerpedal, Maylis Persson, Kerstin Maurd.

Daniel Henschke, Renates f. Zenker son och Pfarrer Hans och Suse Zenkers barnbarn.

Renate f. Zenker och hennes barnbarn Katharina Skunca, Daniels dotter.

Videoklipp: Christofer och Kerstin Amanda på Salta den 19 juni (wmv-fil, 61 sek).

Själv får jag remiss till lungläkaren Stain på SöS av husläkaren i Farsta. Han röntgar och ber mej återkomma 3 augusti. Då står sommaren liksom Stefans semester i sitt flor, och ändå skjutsar han mej i bil för att jag ska slippa sitta på tåget i +32° hetta. "Återkom i slutet av oktober", sa doktorn. Då var inflammationen borta. Jag berättade för doktorn att jag gått 4 km per dag i Strömsta skog.

Peter Arnesson, Kerstin Hulter Åsberg, Stig Norling.

Jag kommer ut till Salta först till midsommar i år. Men sommaren är ljuvligt varm och idealisk. Rolf och Birr hade planerat en USA-resa, men Birr känner sig inte så bra och Rolf far ensam på stud.jubileum till Fredericksburg.

Minne från ett tidigare party i Törnskogen med Marianne och Håkan Hedberg och Christer och Ann Margret.

Brasiliansk midsommarfest (São João), därav den lätta maskeringen. /SZ

Juli 1999

Christina kommer till mej några dar och vi har det så rart och får dessutom låna Rolfs bil, så vi kan göra en resa i fädernas spår till sjön SILLÉN och pusta ut vid Sille krog. Christina kör tadellos den främmande bilen.

Månne det finns nån Zenker-krog nånstans i Tyskland?

 

Anita Grede, Elisabeth Edén, Niklas Dahlin.

 

Jag hade en dag handlat på Stjärnköp och kört fram kundvagnen till Rolfs bil på Stora Torget. När den var urlastad kom Peter, se bröllopsfoto t. v. , fram och tar den hjälpsamt tillbaka till affären. Men Rolf skriker i högan sky: Tag fast tjuven och rusar efter. Sån är våran Rolf: alltid full av sin sprudlande humor.

Videoklipp: Kanotutflykt den 31 juli (wmv-fil, 1 min 47 sek).

Augusti 1999

Skrivet av Rolf som stöd för en lokal utmärkelse, som ett barnbarn försökte utverka åt morföräldrarna. /SZ
Margareta Häll, Håkan Häll, Rolf Klingberg, Christina Klingberg.

September 1999

Johan Nordström, Ingela Nordström, Jan Nordström, Viveka Rinman, Martine Rinman, Sven Rinman, Eric Ericsson, Marie Hagströmer, Gustaf Hårleman, Guillaume Tournigand, Clémence Volle, Agneta Södersten, Malena Skanne, Lena Pessot.
 

Oktober 1999

Borde inte fruarna Olsson och Zenker, åtminstone seniorerna, ha varit kallade? Stolta mödrar är något att ta vara på!
Göran Olsson, Jan Åkesson, Sören Carlsson, Dan Helgesson.
Karin Beckman, Hans G Björklund.
Många verser utelämnade. /SZ

November 1999

Lilly Sandberg, 80, firas på Lidingö.

Lång videointervju med Christofer den 20 november (wmv-fil, 8 min 39 sek, ca 40 MB).

Videoklipp: Christofer ringer till farmor Märta den 25 november (wmv-fil, 3 min 25 sek, ca 18 MB).

December 1999

Varia

Kort till Stefan i USA 1967: Vi följer Dig dag för dag! Men svårt att räkna om tiderna.

1932. Sysslingmiddag på Salta för Holmins och Otto Ruges söner.

Otto Ruge blev sedermera general och ÖB i Oslo och internerades av tyskarna 1940 på slottet och fästningen Königstein utanför Dresden vid Elbe i Sächsische Schweiz. Bert Målare från Enköping, som målat flyglarna i sommar, intygar att det var magnifika salar däruppe och en fantastisk utsikt.

Pingstvännernas söndagsskola i Solberga med pappa Elof och Agnes Tibbelin och hennes dotter Dagny, som Rolf kallade Dagny-ny.

Sista julklappen från Gerd.

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 11 mars 2017.