www.zenker.se

Liber 1990

December 1989
Januari 1990 Februari 1990 Mars 1990 April 1990 Maj 1990 Juni 1990
Juli 1990 Augusti 1990 September 1990 Oktober 1990 November 1990 December 1990

Utgiven i Farsta i ett numrerat exemplar.

Nr 1.

Praefatio

Här sitter redaktören med det utdragna bordet fullt med julklappsverser från julen 89, tidningsurklipp och fotografier, kort sagt allt som ska bli Liber 90. Men vad är det då som för familjen är år 1990? Vad är det som gör att man kommer att minnas och säga: Ja visst, ja, det måste ha varit då ja! - Jo naturligtvis Stefans 50-årsdag. En harmonisk och glad solskensmänniskas solskensdag!

Red.

Tårta på Rymdbolaget.

med en elegant sidenfluga.
Quod evenit?

December 1989

Söndagen den 17 december startar vi vår julresa till Salta så tidigt som möjligt, men det blir ändå skumt och börjar regna och det är otäckt att köra, när rutan blir nersmord i ett kör. Rolf har värmt upp så rart åt oss i flygeln. Men utanför är det så fruktansvärt halt. När jag ska gå ner i källarn och hämta potatis, inväntar jag Gerds sällskap för säkerhets skull. Han är ute på promenad i mörkret och kommer in och säger: "Inte just nu." - När jag tittar till får jag se att han är alldeles blodig över hela ansiktet och genomvåt ända in på kalsingen. Det visade sig att Gerd halkat omkull på Solberga-vägen och legat avsvimmad i blötan på vägen minst en kvart och haft så oändligt svårt att komma på fötter igen. Efter en sån hjärnskakning var Gerd dålig hela julen och orkade nätt och jämnt vara med på julafton, Hur lätt hade han inte kunnat bli påkörd!

Teda syförening brukar dela ut en blomma till jul till moma och socknens övriga gamla. Nu hade Birgitta Eklund föreslagit att Zenkers också skulle få, fast dom inte är skrivna här. Och mycket riktigt så knackade det på dörren efter sen Gerd ramlat och där står Birgitta E. med en azalea. Det blir kaffe och kakor, som jag bakat i stället för att promenera med pappa.

Rolf hämtar på Arlanda, eftersom Onkel är så förkyld fortfarande efter sin Paris-resa. Men Rolf får släppa av schweizarna på gårdsplanen, för vid mjölkkammaren är det alldeles för halt.

Julaftonen firade vi nu åter i stora salen, där Teta läste evangeliet efter den ståtliga julmiddagen som Birr gjort i ordning. Granen var vackrare än någonsin men sången rätt tunn. Teta körde farmor, Stina och Karin till julottan.

På Stefan-dagen hade vi julkaffe i flygeln för den 13-hövdade familjen. Och redan den 28 december återvände Brüttnarna.

heter.

Nu blev det skridskois och en ständig oro för Onkel, som gjorde flera långfärder, bl. a. Ängsön runt.

Illa gick det för Bertil Arosenius, 69, som på skridskor ända bort till Hjälmare kanal kom ut på tunn is och blev liggande i 1 timma i vattnet ropande tills några skogsarbetare började undra, vad det var som skrek så länge. De måste först fälla ett träd och hasa ut det på isen, innan Bertil kunde undsättas och forslas till Köpings lasarett, varifrån han snart gav sig ut på nya äventyr.

Inger Insulander ramlade i Sälen på skidor på julafton och har på grund av skelettporositet så svårt att bli bra. Hälsar på henne på lasarettet. Karl Gustaf kommer till oss och är så ledsen.

Algot Karlsson, Ida Karlsson f. Södergran, Diana Norrström, Åke Norrström, Louise Norrström.

Januari 1990

Åter till Stockholm den 8 januari. Greta Björnsson hade damlunch den 11, och den 12 var vi runt på reor. Den dagen fingo de intet. [Joh. 21:3.]

På NK-rea köper farmor en grå promenaddräkt med veckad kjol.

Ingrids jordfästning var i Gustaf Adolfs kyrkan, som var fullsatt. Därefter samling på Godthem, dit vi tog oss genom att jag tiggde Starfelts om skjuts. Vi fick sen skjuts hem av Lennart och Ingrid Gidlund.

Per Björklund höll ett utomordentligt gripande tal om hur han satt på sitt studentrum och drack saften, som mamma kokat, och plötsligt får han se henns ljusa burriga hår spegla sig i glaset. "Men det är ju mej själv jag ser och då vet jag att jag bär mamma med mej."

Ingrid Björklund f. Segring, Hans Björklund. Jan Björklund, Per Björklund, Ove Wergens, Elisabeth Fleetwood.
Tar man tåget till Stockholm nån gång, är man glad om bilen står oskadd kvar på P-platsen.
Från Christian. (Feldaterat: 1990 ska det vara. Stämmer med "torsdag 22/2".) /SZ
Gunnar Hoppe.

Jag hade tagit ut pengar för 3 veckors förbrukning, men strejken hotade att bli än längre. Onkel skickar Rikskuponger! Tack!

Februari 1990

Efter semesterresan till Florida låter Maria operera bort halsmandlar som ett led i försöken att bli av med sina reumatiska besvär.

Barna har nu delat upp hushållsgöromålen sinsemellan, strängt schemalagt, och när farm senare i april ställer sig och diskar, kommer Christian farandes: Låt bli, Du förrycker ju hela vår arbetsordning!

Becca har flyttat ihop med Jeanette →

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... i samband med att Rolf och Birr och Annica är där.
Hertha G Thulin.

Sverige skakas av bankstrejk och demonstrationer. Bl. a. av lärarna som bråkar bakom kravallstaket. Prästerna går i demonstrationståg, och poliserna. Feldt avgår och Allan Larsson kommer i hans ställe.

Men glömsk av sele och pisk och töm sitter Onkel i sin kåta långt uppe i Lappmarken och myser. I Enköping skriver vi på listor för en levande landsbygd.

I Farsta är renoveringen av vår våning i full gång. Visst bereder det en del omak, men det blir så fint och målarpojkarna är så trevliga.

Den 10 februari är vi bjudna på fin middag på Salta, när Brita Edklint fyller 75. Jag har Carinas boyfriend till bordet och frågar om han hunnit lika långt i sina teologistudier, som hon. (Hon har just börjat.) - Neej, jag har kommit lite längre. Jag är teol. dr. !! Med är bl. a. också Britas bror, Sven Höglander med fru. Och hennes syster Gunvor Carlsson var en gång morbror Eriks och min guvernant på Salta år 1927.

 

 

 

Annars fylls dagarna med promenader och T.V. Särskilt intressant var intervjun med Ingvar Kamprad, Ikea chefen, som alltid åker tåg med röd avgång, d.v.s. till lågpris, och inte tycker om annan mat än husmanskost.

Ulla Carlowitz bjöd oss och Åstedts på en jättetrevlig middag i sitt lilla kök.

Iris arbetade långt över 80-årsdagen, som fritidskonsulent i Sofia skola. Här hennes gäster en annan gång: Greta, Lilly, Märta, Margit. ↓

 

Under tiden var Erik med hela familjen i Florida.

Under tiden har Becca tagit anställning i skoaffär i Stockholm. Hon pendlar nu från Enköping till Don och Donna på Drottninggatan. Där är det lätt att slinka in och hälsa på.

Så är vi på trevlig middag hos Björnssons igen.

Mars 1990

Sen har jag syjunta i mars och strax efteråt SCB:arna på lunch. Hos Tronner, doktorn, visar det sig att Gerds sänka gått ned något och att hans övriga prov är bra, men min kolesterol är för hög.

Bruna mahognybyrån i Farsta är en gåva av rådmanskan Söderberg till mimmi = Elvira Tiblin f. 1873. Obs! Proveniens är viktig när det gäller antika möbler.
Åke Söderberg, Gunnar Söderberg, Lilly f. Kruuse af Verchou, Marianne Söderberg, Ulf Söderberg, Rolf Söderberg, Bengt Söderberg, Birger Brinck, Ian Iacobi.
Greta Werner, Håkan Werner, Gunnar Löwenhielm.
Ivar Karlsson (Leversta), Maria Hedenlund.
Ungefär hit brukar F + F hinna för att möta Onkel på Valla gärde. Men har vi bara hunnit till själva Valla. då backar han ned hit för att vi ska få en ordentlig promenad. Sen först får vi komma in i varma bilen och lyssna på den Mozart-mässa han ev. har på.

April 1990

När det blir dags för Beccas 20-årsdag far vi till henne i Romberga. Hon har en ny fästman men han kom inte då. I stället var det gamla Johan, som vi hann hälsa på.

Jag har föreslagit att syjuntan kunde, liksom man gör på Kränzchen i Tyskland, träffas på kondis, vilket fick till följd att vi uppsöker pingstvännernas "slott". Men inte är det som att vara "hemma".

Ingela bjuder på middag dagen före Ann Margrets bröllop. Vi far till Floragatan i sällskap med Ingeborg Lind. Sen är vi med på vigseln i Oscarskyrkan och får ett glas champagne i deras hem.

Dagen efter är Mariann och Rüdi, Karin och Onkel i Farsta på kaffe. Det är varma, ljuvliga dagar. Men det kom åter snöglopp i början på april, vilket inte hindrar Onk. att sjösätta kanoten den 8.4. för att komma in i Guiness Rekordbok.

Nu kommer Göran Brorsson och inreder vårt nya badrum, som blir färdigt till påsk.

På påsken arbetar vi i trädgårn med att beskära buskar osv. och är på påskdagen hos Rolf och Birr med Edklints och Teta och Annica. Sen tog vi in trädgårdsmöblerna igen och for till Farsta: först jag på Kens syjunta och sen hälsade vi på hos Kallenfeldtarna tillsammans med Ulla Carlowitz.

Rolf ordnar i egenskap av LRF-ordförande en utfärd för iranska flyktingar på Stadshotellet till Härkeberga kyrka och därefter kaffe på Salta. Lena Insulander medverkar med entusiasm och bakar bullar. Som tack blir sen Birr och Rolf bjudna på persisk fest i Enköping.
Sören Grandin, Nils Rudolphson, Lars-Gunnar Karlsson, Rolf Arvidsson, Rolf Klingberg, Kjell Thörnlund, Sten Rune Lundin, Anders Ekström, Birger Lindell, Ingemar Eriksson, Monica Åkerfeldt, Bengt Björklund, Ragnhild Wendin, Lennart Johansson, Inger Gauffin-Carlsson, Anders Kjellerby, Gunnar Svensson, Marie-Louise Ekman, Sten Löwmark, Roland Redén, Sture Pettersson, Gunilla Söderblom, Sören Lansfors.
Lars Elander, Olle Hakelius, Hans-Christer Palmers, Sven Tidala, Lars Sönnergren.
Ryskt besök på Rymdbolaget.
Rymdbolaget fr. v.: Nr 2 Lars Alm, nr 4 SZ, nr 6 Gunnar Larsson, nr 7 Claes-Göran Borg, nr 10 Björn Eriksson.

Den 21 april tar vi T-banan till det nya eleganta Flygcityt vid Centralen f. v. b. Brütten. Nu bär det av till Eriks 46 årsdag. Barna har en vecka kvar av påsklovet, så vi kan rå om varandra. Karin: "Farm, jag är bjuden på lunch hem till en kamrat i morgon, blir Du ledsen om jag är borta ett par timmar?" - Den 23 är också Vyskocils med.

Flickorna ligger nu i soffan i TV-rummet. Jag läser Jerusalem för dom. När vi går med Maria ner mot Töss är hon häpen över Gerds kondition: Så långt han orkar gå utan att vila. - Som tur är, är det extrapris på Nuss-stängeli hos Volk och vi förser oss före avresan den 26. [Enligt biljetten den 27:e. ] Maria och Christian skjutsade oss till Kloten, för Christian skulle få gå upp till pappa och spela dataspel på kontoret.

Sån tur att vi ej tog sista planet den dagen!
Freitag 27. April, Tages Anzeiger.

Maj 1990

Från Rymdbolaget ringer Onks sekreterare Tina Herloff både till Annica och till mej: Vad önskar han sig? Böcker? Hushållsartiklar? Vi har 1500 kr.
Christina Carinder, Håkan Hedberg, Tina Herloff.
Nästan alla krukväxterna hade överlevt och jag kunde placera ut dom och själv gå ut och klippa hallon osv. Det är så varmt och vackert och jag har för lite på mej, eller var det en smitta från flyget? Kort sagt, jag får en sån rejäl förkylning och tål inte distriktsläkarens hostmedicin och de allra vackraste, varmaste dagarna på året går sin kos...
Så ringer Tina åter från Rymdbolaget: Någon har föreslagit en ballongfärd. - Jag ber om betänketid för att få "fråga hans bror" och springer ner i lagårn: Bra, tycker Rolf, men framför allt måste Du låta entusiastisk, mamma. - Jag in och ringer upp: Hans bror är entusiastisk! - Ja, det är dom här också. - Skulle Du våga, frågar jag. - Aldrig i livet, säger Tina. - Hu, vad jag blir nervös, säger jag. - Då ska vi inte tala om vilken dag det kommer att bli, säger hon, så slipper Du vara rädd! (Pyttsan.)
Avskrift ur Eriks "uggla". - [Anm. Nordisk familjebok, "uggleversionen". - Heinrich Chalybäus.]

Den 7 maj ringer jag till sjuksköterskan på vårdcentralen: Jag måste bli frisk till den 12, då min son firar sin 50-årsdag. Hon blir så till sig och tror att det är Rolf: Vi sitter i samma styrelse. - Är det banken eller Farmek? Ja, det var Farmek, men nu rör det sej om Onkel och jag får en ny medicin. Och kan börja förbereda dukningen uppe hos Birr, som ska bli lördagen den 12 maj.

Olle och Gunilla Hakelius tackar ja!

Stefan hämtar Erik och Maria på fredagskvällen. Barna kan inte komma för dom ska uppföra en musical, flickorna. - Då är det Märta-dagen till råga på allt, sen Onkel, sen firar vi Erik-dagen och Marias födelsedag på söndagen innan dom far.

Gästerna får gå runt och samlas på altan, där Rolf håller tal och överlämnar ett fortskaffningsmedel för Onk till Paris och Toulouse, så han ska slippa ta flyget: en cykel, som Teta hämtar fram bakom syrenerna utsökt prydd med blomster och blågula band. Vi skålar och intar våra platser:

Onkel hade påbjudit raffig klädsel men inga tal!

Laxpaté med löjromssås. Renstek med sockerärter och gelé. Björnbärsparfait. Till detta serverades de mest utsökta viner. Och middagen och kvällen förlöpte under glad stämning. Till Rolfs ackompanjemang sjöng vi När Lillan kom till jorden, det var i maj när göken gol.

Birr hade ordnat med blomstren på bordet.

Det är varmt och härligt och Maria kan ligga på min fina Liegestuhl, den gula.

Olle och Gunilla kommer och tackar för i går på väg med Rolf och Birr till Lennart Torstenssons 50 års dag.

Ja, Marias hatt låg kvar i Onks bil.

Medan jag först i mitten på maj är så frisk från förkylningen så jag kan börja trädgårdsarbetet med att sätta 4 rader potatis och tänka tillbaka på hur det var för 50 år sen på Dr Arnolds Privatklinik på Strehlener Strasse 70 i Dresden A, mottar Onkel den stora uppvaktningen. Han lovar ringa så fort den stora ballongfärden är över, och kl. 24 en natt ringer telefonen i flygeln och gör oss vettskrämda: Nu har han störtat! Men nej, han var lyckligt nere igen, men nog hade det varit lite kusligt, när det knakade i repen och när det blåste så kraftigt så det var fråga om man kunde lyfta överhuvudaget.

Damerna står i kö för att få krama om Onkel: här Marianne von Glehn. "Allt vad jag kan har jag lärt mej av Dej!"

Stefan har fått nya glasögon, särskilt bra att ha framför datorn. Till mej har läkarna sagt att det inte kommer att finnas några lämpliga, men när jag provat Onkels får jag nytt hopp och Lagerströms gör ett par alldeles förträffliga! Vilken lycka!

Den 22 maj är Ulla C och Åstedts på middag hos oss i flygeln. Mycket trevligt. Dom ligger över och är så förtjusta, när Rolf visar dem runt i sitt nya fina hem. Och först den 23 maj kom svalan, 10 dagar försenad. Men då hade vi senare också svanar som gick och betade på rapsen vid mjölkkammaren.

Med Rolf korresponderar jag emellanåt på trappan, där han är snäll och placerar Sv. D. var morgon.

Jag ville bjuda Wässmans efter konserten, men dom var redan bjudna till Tallmyra-brodern Lennart och hans hustru Anna-Greta. Nu blev vi också ditbjudna med Marie Louises släktingar, så det var ett stort supébord med god mat. Vid midnatt, när vi for hem, var det rimfrost på bilarna.

BIRR PÅ UPPLANDS NATION, bjuden av Teta att fira Mors dag.

Det är roligt att träffa lite folk, som t. ex. arkeologen Thunman, som kommer för att inventera gamla byggnader.

Juni 1990

När vi nu far till Stockholm per tåg för att undvika pingsttrafiken, är tåget så fullpackat så vi får sitta på var sitt håll, Gerd och jag. Bredvid mig sitter en man med fotoateljé i Arboga och han börjar omedelbart konversera, precis som om han varit min middagskavaljer, och berättar om sitt hus vid torget i A. Det är från 1600-talet och har 12 rum. Man blir så nyfiken, så man skulle vilja åka dit. Becka är också med på tåget, men hon vill sitta i rökkupé och presenterar oss för Johans kompis Anders.

Efter Johan Nordströms studentexamen hemma hos Ingela far vi till Rissne med T-banan och får hos Onkel se en film om Berlin-murens och dess historia, innan vi far till Salta sent på kvällen.

Pingsten var fin och Onk var på Ängsön var dag. Och vi fick följa med Rolf och Birr till Gröneborg på LRF:s utflykt i 2 småbåtar ifrån Nybyholms brygga. En underbar dag och ett otroligt minne av den vackra utsikten från Joars borg och de blommande törnrosorna. Rolf och Christina Klingbrg, Lena och Ivar Insulander var också med. Det var brant att kliva uppför, men det gick an. Värre var det att komma ned, men en stark karl hjälpte oss att bromsa nerfarten.

Sen for Rolf nästa dag med Farmek till Umeå och fick vara med om en forsfärd. Han var lätt besviken att den inte var farligare än så.

Vi dricker hälsa i Svinnegarn men kan ej ta oss till kyrkan på grund av parkeringsbekymmer. Vi har bilen vid Huseby magasin. Rolf har fått en förfrågan av Claes Werner om han vill arrendera halva Ingeborg, men Rolf avstår.

Våren är mycket torr, men Rolfs nya brunn nedanför trädgårn är säker. Vi längtar så efter regn, men inte hade vi precis beställt det till Grönsöö-utfärden. Det hade varit flera stora båtolyckor på Nordsjön och när vi satt ombord på Ena så många, så tänkte jag: Hur skulle man kunna ta sig ut ur båten, innan den sjönk med alla dessa människor. Hälften satt ute men fick plötsligt tränga sig in när åskan började och det häftiga regnet.

Vi samlas i hamnen och träffar där bl. a. Ingrid Blomkvist, svägerska till Barbro Zetterstrand, som blivit så god vän med Margareta och sagt: Jag dricker kaffe kl. 3, kom gärna och hälsa på. Och det har Margareta gjort några gånger.

Väl i land på Grönsöö håller vi till under ett stort träd medan Carl-Gustaf von Ehrenheim berättar och sen får vi bese slottet. Först efteråt hos Tilli, där vi gör visit, framgår det att vi haft eld i motorn på resan och att brandkåren larmats. Vi får ta buss hem.

ERICSSON bara stiger, antecknar jag i min dagbok!! Men ännu roligare är det, när dom första rädisorna är färdiga den 14 juni. Jag köper tomatplantor, fast det just aldrig blir så stor skörd, men vansinnigt goda är dom ju.

Bara Svantessons och vi är i kyrkan den 17 juni och Märta Stina säger: Ni sprider sån glädje! Vet Ni det?

Carl-Johan Clemedson, Lars Johan Clemedson.

Jenny Nordenberg, Carina Andersson, Berthold Beste, Börje Lind, Hans Jäderqvist, Tomas Carlsson, Cecilia Gullström, Erik Demmelmaier, Pär Larsson, Sten Haake, Andreas Jansson, Lennart Waernberg, Jocke Göransson, Pelle Börjesson, Leila Khamari, Stefan Wallander, Elin Elisabeth Kvist, Johan Ytterbom, Marie Andersson, Olof Eriksson, Märta Larsson, Tomas Carlsson, Anna Hansson, Rebecka Sjöberg, Jan Synnerfalk, Jonte Isola, Sabina Wallin, Hanna Fredling, Johan Chromer, Anders Karlsson, Knut Larsson, Jesper Grip, Maria Larsson, Nina Östlund, Lena Brinck, Kjell Hermansson, Gunilla Joelsson, Barbro Riksvoll, Maj-Britt Gustavsson, Silvi Sjöström, Annica Zenker, Sofia Eriksson, Johanna Johansson, Helena Wicksell, Anders Norrman, Petra Norling, Eva Armholt, Håkan Ström, Thomas Mattsson.

Jag gratulerar den trevlige Tomas, Rolfs feriehjälp sen flera år, som fått skolans högsta pris.

Tomas Anderberg.
Rolf åker ända till Östhammar på FARMEKs grillfest. Vi sitter med Onkel och ser på VM i fotboll från Italien, där svenskarna snart blir utklassade, men märkvärdigt nog så fortsätter vi att titta ändå.
Farmek, Per Persson, Alf Larsson, Anky Lissjanis, Marianne Dahlin, Bertil Ingesson, Åke Palm, Anders Kjellerby, Ingvar Kolmodin, Birer Jonsson, Olof Jacobsson, Hans Sköld, Lars Olai, Lars Sönnergren.

Stefan är förstås titt som tätt i Paris och blir ofta förkyld på flygresan. Så även till midsommar, så han inte kan vara med, när Lietje hälsar på på "kyrkkaffe utan kyrka".

På sjöresan till Gröneborg hade vår Rolf varnat Christina för solen: "Det är särskilt farligt för rödhåriga, som lätt kan få malignt melanom." - "Men för den som har färgat hår, är det väl inte så riskabelt?"

Becca lånar ofta Johan Norrströms bil och kommer och hälsar på. En gång kommer dom båda och ska ut och bada i Oknöns kalla vatten.

Juli 1990

Nu har Reinhilt och Heinz Höft anmält sin ankomst. Vi bäddar i norra flygeln åt dom och det blir ett hjärtligt återseende efter 30 år. Reinhilt sig precis lik. Vi far till Aspön och plockar jordgubbar och lägger in dom. Det går beides med svindlande fart trots att vi överraskas av regn. Så besöker vi Strängnäs, men dom tycker att Enköpings kyrka är gemütlicher.

Dom har 7 flaskor vin, därav 1 sekt och 1 cognac, med plus Pökelfleisch, Gulasch, 1 kg. smör, Würstchen, chokladkartong, tyskt grovt bröd m.m. En otrolig förning.

Efter en vecka far dom hem via Göteborg igen med en del borstnejlike-, malva- och andra plantor i husvagnen.

SÖDERTÄLJEBRON STÖRTAR och trafiken går över Aspön hela sommaren. Sen blir också Strängnäs-bron vid Tosterön påseglad och obrukbar.

Becca bor nu tillsvidare i Farsta.

Gerd vinner 1:a pris. Det är så fint ordnat på den vackra planen framför stugan. Sen får man promenera ned mot sjön, där tipsfrågorna sitter uppsatta på björkarna utmed vägen. Rolf också med.
Vägmästarn hade omkommit, när Södertälje Stadshotell brann. En annan gäst väcktes av sin hustru i Dalarna, som hört om branden i radio.
Tina Herloff, Märta Stina Zackrisson, Jan Södergran, Håkan Svedell, Ivar Karlsson, Ulla Karlsson, Leversta, Lisa Tibbelin.

Gerd 81 - Teta 21 macht zusammen 102 och båda firas den 11 i stora salen, för snart ska Rolfs ut på semester. Onk har just kommit hem från Amsterdam, där han köpt en väckarklocka åt far. Med är också Tetas boy-friend Johan Strid, och Becca och Annica förstås.

Kära Carl, som bar mej som student på sina axlar runt Strängnäs 1935.
Carl Th Klingberg, Rolf Klingberg, Olof Klingberg, Tage Klingberg, Cecilia Nordström, Olof Thunberg.

FRÅN TEDA TILL BREDA

Det skulle egentligen bli en Tysklandsresa, men alla hotell var fyllda av Östtyskar, som nu efter Währungsunionen den 1 juli kastade sig över till väst med alla sina Trabi-bilar. Så Rolf styrde kosan mot Holland. Med på resan är förutom Annica hennes bästis Maja med mor.

Under tiden övertar vi ansvaret för Brita Edklint, att hon ej har halkat omkull ute eller så. Hon slår en signal kl. 21, som vi inte svarar på, men ibland är vi osäkra: Har hon ringt? Jag ordnar med ett trådsystem på kylskåpet. Men ack, en kväll ingen signal. Och inget svar på Gustavsvik. Jag ringer till Åsögatan: Gudskelov - hon hade rest in till stan och glömt att ringa.

Träffade Kickie och Hasse på gatan i Enköping och bjöd hem dom. Det var jättetrevligt.

Inger Insulander är så urkalkad i skelettet att hon nästan är invalidiserad. Vi far över till Hjulsta och har en Tosca-tårta med och sitter i den nyinredda trädgårdssalongen. Karl Gustaf har dukat med dom bästa kopparna och vi har termos med. Karl Gustafs 75-årsdag firade dom med Agnes och Birger på Ulfhäll, där Inger låg till bords i sin Baden-Baden stol. Nu föreslog jag att dom skulle ta med stolen och komma till Salta och det gjorde dom.

Erik har, för framgångsrikt arbete, fått en belöning: en resa till Kalifornien för sig och sin hustru inkl. vivre. Följaktligen kommer barna ensamma till Salta, hämtade av Onk söndagen den 22 juli. Mulet ute - soligt inne.

Barna är så hjälpsamma. Så säger t. ex. Stina: Farm, jag har inte samvete att sitta och se på TV när Du diskar. Jag hjälper till.

Första vardagen föreslår jag att vi ska gå ut med kaffe i Bastuhagen. Då säger Stina, som skriver en vers var dag: Krönung av dagen blir kanske kaffe i Bastuhagen.

Vi hittar så mycket svamp och Christian hjälper till att rensa en stund. "Farm, blir Du ledsen om jag lämnar Dej ensam och går ut och sparkar boll?"

En kväll är det Poltergeistfilm. Ska vi verkligen se den? "Ja visst", säger Karin, "vi måste ju tränera våra nerver." Jag går emellan köket och TV-n medan flickorna kramar Onks händer, när det blir för ruskigt.

Christian flyttar ner till mej från sitt ensamma rum följande natt, men flickorna har mardrömmar långt efteråt.

Vi ger oss i väg till Källbackalund för att hitta fornminnen. Förgäves, men en trevlig marsch genom skogen. Det är ända upp till 28° varmt, när Karin hittar ett nytt champignonställe vid smedjan.

Vid midnatt en kväll intar vi smörgås och Pommac på offerstenen i Älvkvarnsbacken.

Onk åker då och då med Christian som förare i Toyotan till Oxbacken. Och en dag får barna och jag följa med till Ängsö och vidare ut i kanoten till de stora vidderna, där vi dricker vårt kaffe på en alldeles egen liten ö. Barna är alltid så trevliga att ha med sig ut i skog och mark. Dom sjunger och trallar och ger sin trivsel till känna. Men på barockkonserten på Ängsö slott ville inte Christian följa med. Det gjorde han rätt i, för det var svårt att urskilja när dom höll på att stämma sina instrument och när konserten verkligen började.

Farm får 19 fästingar.

31 juli far vi i 2 bilar till Uppsala. "Usch, ska vi på kultur, det var vi ju med mamma och pappa i fjol i domkyrkan osv." Men efter sen vi lyckats parkera, Onk måste därvidlag överta ledningen och lotsa oss till Odinslund, kommer vi till Slottet, där det helt överraskande pågår en historisk kavalkad. Så märkvärdigt var det ordnat, att skådespelarna förflyttade sig från rum till rum och publiken fick följa efter, tills det hela kulminerade i drottning Christinas tronavsägelse i Rikssalen.

På vägen ner på jakt efter en restaurang upptäcker Christian att han har en fästing bakom örat. På apoteket Lejonet lyckas vi få låna en pincett, och Onk som dröjt på gatan kallas in för att med van hand rycka ut den. Sen frågade vi en dam på gatan var vi skulle kunna äta nånstans och hon visade oss en trädgårdsservering vid Fågelsången, där tant Rut bodde. Där beställde Stina Chili sin carne men sa efteråt: Hade jag vetat att det var Onkel som bjöd, hade jag tagit något dyrare!

Nu skiljs våra vägar och Onkel startar en resa söderut mot Alperna. Vi far till Salta i ett otroligt åskregn, som gjorde att bilarna stannade, men jag vågade inte det av risk att bli påkörd.

Augusti 1990

Onkel tar sig via Rostock ner mot Alperna.

En dag var tvillingarna med Birr till stan, då åkte Christian och jag till sjön och fick ett härligt bad. Sen körde Christian in bilen i garaget just som Birr körde in i sitt. Och Christian stängde hastigt igen dörren med nyckeln kvar i låset. Det vore ju roligt om Birr hann se att det var han som körde. Men, ack, vi har ingen reservnyckel och Christian är otröstlig. Karin sa: Vet Du, det var synd att det skulle hända honom. Han är så känslig.

Nästa dag, när vi är vid sjön, säger Christian: Ja, tänk i går så här dags, så glad man var! (Innan det här med nyckeln hänt.) Kaj kommer för att försöka få upp billåset, förgäves.

Söndagen den 5 firade vi med Rolf, Birr och Annica tvillingarnas 13-årsdag. Jag höll på att skriva 14. (Vi firade också Christians 15-årsdag i efterskott, så därför stod det "41" på tårtan.) Rolf erbjuder sig att skjutsa till Arlanda, men Toyota i Enköping föreslår att vi ska ta ut en bärgningsbil, och han får snabbt upp låset.

Den 6 augusti kör vi på motorvägen till Rotebro i värsta rusningstrafik. Det hade varit trevligare att åka över Sigtuna, som vi gjorde på hemvägen. Ett snabbt farväl och borta är dom. I stället dyker farfs gamla kollega Hayagasch upp - ett hjärtligt återseende.

Det av Knutte satta plommonträdet ger rik skörd, men björnbären har haft det för torrt. Hallon får vi bra men alla äpplen, nästan alla, är angripna av rönnbärsmalen. Så är i stället salladen magnifik.

12 augusti kommer Onkel solbränd hem från Arolla.

Min studentkamrat Kerstins man var en gång Stefans lärare på Teknis.
Einar Lindholm, Kerstin Lindholm, Margaretha f. Lindholm, Bengt Lindholm, Anders Lindholm.

 

Rolf är ofta ute på Farmek-möte nu för tiden, just nu i Linköping.

STINA är nu också gymnasist och skulle kunna tyda inskriften på vällingklockan på Salta:

TU PRAESENS CURA
DOMINO COMMITTE FUTURAM!

Karin har börjat på Freischule i Winterthur.

Den 22 augusti var den sista riktigt varma härliga sommardagen. Då hade vi Wässmans och Alvar Lindell på kaffe ute. När sen Mariann, Ingela och Cilla kom med nyfödde Mattias var det regn och grått trots att det var Momas födelsedag.

Rolf-dagen 1990.
Lars Sönnergren.

TERESA har ingen semester på hela sommaren.

BECCA på rockfestival i Hultsfred.

ANNICA kommer till oss, när vi sitter och dricker kaffe ute: Så trevligt att Du kommer. Vill Du ha lite saft och en bulle? - Nja, jag undrar, om Du ska till stan, farmor. Jag skulle vilja så fort som möjligt till Märta (kompisen). Jag har kommit in på gymnasiet på reservplats. - Nej men, va roligt! Har Du ringt till mamma och berättat? - Nej. - Har Du talat om för pappa då? - Nej. - Gör det med detsamma då, så skjutsar jag dej sen. Han kommer att bli jätteglad. - Tror Du? Var är han då? - På gärdet bakom hallonbacken. Ta min cykel och åk dit. - Visst blev han! Och Annica sa, Det här var ju mycket roligare än om jag vetat det hela sommaren!

När Rolf ser mej gå ut med min korg i Bastuhagen, vill han så allvarligt förhindra det, svampplockandet, att jag känner mej föranlåten att ringa till Enköpings hälsovårdsnämnd.

Cykelkedjan trasslar in sig i hjulet vid svampplockning i Sjöskogen, så jag får gå hem, men Farf formligen springer till Margretelund och lagar.

Ola Södergran kommer förbi och berättar att han plockat 90 l kantareller, så Onk och jag ut i Solberga skog och hittar massor.

September 1990

 

Gerds frugala måltid medan jag är på lukullisk lunch hos Sandbergs långt ut på Värmdö. Jag övernattar i Farsta.

Stefan och jag plockar svamp i Strömsta sjöskog. Sen får jag se en fästing på handen, när vi sitter i kyrkan. Gerd: Um Gottes Willen! Sen hittade jag ytterligare 19 st.

Brita, som varit på Långvården i Västerås de sista åren, dör på Nisses födelsedag. Vi deltar i begravningen, där Ola Wässman sjunger, tillsammans med Karl Gustaf och Margit Barkfeldt.

Brita Schuberth.

Anm. Jag bidrog även med talskrivandet åt statssekreterare Rydh i Industridepartementet, ESA:s generaldirektör Lüst och Rymdstyrelsens generaldirektör Fredga, så jag satt som en teaterregissör som följer med i rollhäftet! /SZ

 

Den 16 september var det dop i Teda kyrka av Liisa Huttonens barnbarn Camilla Ås, och vi blev bjudna i skolan på smörgåstårta och kaffe.

Samma traktering bjöds i Bankgirocentralen! Och själva kamrern Kickie Nordell kom och satt hos oss: Så roligt att Ni är här båda, sa hon i mammons tempel, precis som Märta Stina brukar säga på ett annat revir.

Den 12 september avslutar Rolf skörden med att tröska rapsen på Stallgärdet.

Gerd hör dåligt och måste stå i kö för hörapparat ytterligare ett år, tycks det. Vi beställer en WHISPER från Göteborg, som är alldeles förträfflig.

Den 29 september är det dags att ta upp kanoten, som varit i sjön nästan ett halvår. Det är vått och slipprigt på stigen vid Skurusundet, så Gerd och jag går ytterst försiktigt, men Onk ramlar och slår sönder ben och hand. Det var för kallt och vått att dricka kaffe på själva berget, så vi slog oss ned i en av de vresiga tallarna som har låga grenar.

I juni antecknar jag att Ericsson bara stiger och stiger. Nu efter Kuwaitkrisen bara sjunker och sjunker börsen. Maria och Onkel går in på börsen. Onkel köper bara i småportioner för att så ofta som möjligt få träffa den vackra bankfröken.

Tyvärr har både jag och alla pojkarna för höga värden, men inte farf! →

 

Inför det här hotet går Stigsbo-jägarna med på en kraftig höjning av jaktarrendet.
Käre Bror! Tur att Du är en bra förhandlare. Det är inte jag; jag är alldeles för snäll, svarar Ää.

Olle Hakelius, Lars Elander, Gunnar Borgström, Lars-Eric Åström, Tore Johansson, Lars-Erik Hellberg, Göran Dahlgren, Tom Forsberg.

Oktober 1990

Den 2 oktober på kvällen sitter vi, rörda, framför TV-n, när vid midnatt Tyskland återförenas vid en ceremoni framför riksdagshuset i Berlin. Visst skulle man ha velat vara med och fått höra alla klockor ringa.

Onkel, i bil fram och tillbaka till Köpenhamn över veckändan!

Sen tar vi oss en tur till Stockholm igen på ett par dar ut till Blockhusudden och alla vackra höstfärger där. Kaffe complet på Skomans och sist köpte vi en röd Lodenrock. Dan därpå sammankallar jag de fem SCB-arna till Sturekatten och dan därpå återvänder vi till Salta.

På Rolfs 49-årsdag är det stor fin fest med alla barna hemma. Också Beccas Anders (Adde) är med.

 

På Westerlundssällskapet träffar vi på Bertil Arosenius, som ordnar en Strengnenses-grupp vid supébordet, dit han också kallar Göran Utterström: Vill Du inte sitta här bland ridderskapet och adeln, Märta af Sillén?

Så, när Ää ringer att han tänker komma till min födelsedag, är det ingen hemma.

74 år - en vacker ålder. Jag får kaffe på sängen av Gerd och sång och allt, men inte förrän på e.m. kommer han på vad det heter, som jag skulle få till present - jo, en röd hatt, till min nya röda kappa. Älskade rara Gerd! Och vilken glädje att Erik kom!

Ingvar Eriksson (Mösa). Bengt Björkman, Hasse Eson (Mösa), Erik Törnsten, Kerstin Maurd, Cathrine Lindell, Erik Lindell.
Rolf förevisar ett avsnitt ur Cullbergbaletten för oss hemmavarande.

Här vilar morfar Erlandsson f. 13 maj 1844, 100 år före Erik Z., i lugn och ro, om han nu inte vänder sig i sin grav, när han får höra att det inte bär sig med spannmålsodling på Salta längre. Rolf förlorar 50 öre/kg, om han producerar säd.

Nya E18 mellan Enköping och Bålsta förkortar vägen till Stockholm med 10 min.

Med Insulanders var vi på fin mottagning i Tillinge prästgård.

Födelsedagsmiddagen blir mitt på lördagen för att Rolfs skulle hinna till Cullberg-balett i Västerås.

Många telefonsamtal fick jag på födelsedagen. Särskilt glad blev jag åt Anna Åkessons. Hon som först ringt 10 signaler till Farsta och sen gått till Televerket och tagit reda på numret till Salta. Och så Reinhilts förstås, alltid lika kvittrande glad. Och en stor överraskning var den granna hibiscus jag fick av Britta Edklint som tack för telefonpassningen i somras.

ANNICA 16 ÅR firades sen Onkel rest i väg med Erik till Arlanda. Gerd hade glömt att dricka nånting på hela dagen och var yr i huvudet och orkade ej vara med. Men med var Anders från Ultuna, Rolfs f. d. praktikant, och hans sambo, distriktssköterska.

Onkel är i Rom över Allhelgonahelgen, där han ådrar sig en ruskig förkylning. Vi stannar på Salta för att ta emot kusinerna, som annonserat sin ankomst enligt övlig sed. Före lunch bjuder jag på en drink bestående av det utmärkta Upplands-vattnet, som är så kalkhaltigt och lär skydda mot hjärtinfarkt.

Vid bordet talar vi mycket om Rüdi, som vågat sig ned till egyptiska Sudan trots Kuwait-krisen, och som lever helt primitivt i tält ute i öknen. Men vi talar också om Rolfs förestående 50-årsdag, som alla tingar på att få delta i.

ANNICA har varit med och förberett en vild fest i Mälby-gården, där ungdomen övernattar på golvet skyddade av kurdiska vakter.

November 1990

Rolf skickar min kvarglömda dagbok och antecknar 14 november: Arbetsförmedlingens chef hos Rolf; ger förlängt lönebidrag till J. - Den 11 juli kom J., som hade semester, och ville få köpa den gamla droskan för att renovera den så den skulle bli värd mycket. Han var lite lätt glad och sa att Rolf sagt att han måste fråga mej "för Rolf är så rädd för Dej".

Klicka på nedanstående bild (ev. två ggr) för förstoring.

Jag ilar till Onkels sjukbädd med frukt och mat. Efter att ha idkat sällskapsliv på Sture-komditoriet var det inte så bra, kanske, att med ett wienerbröd i magen ta colesterolprov hos Tronner. Underkänt!

Onkels kolesterolvärde har sjunkit med 1 grad, men är ändå för högt.

Onkel stiger upp från sitt sjukläger för att fara till Kiruna och ta emot italienare, som dock aldrig kom. Det var inte roligt. Men där uppe var det sol och gnistrande snö.

Rolf på Farmek-kurs på Sånga-Säby kör oss i Toyotan till Farsta och hinner hjälpa oss att bära upp potatis etc.

CHRISTIAN GÅR OCH LÄSER för den reformerte prästen i Brütten tillsammans med sina f. d. klasskamrater.

Ej i Liber.
Här nere begav vi oss Farf och jag till Spånga kyrka för att njuta av Ave verum corpus. Men det var en lång och tröttsam resa och vi irrade runt på den stora kyrkogården för att hitta ingången på kyrkan. Jag hade nyligen haft feber och varit förkyld och var nu insvept i pälskappa och -mössa, vilket föranledde en eritrean att konstatera: Vad Du är utrustad, jag bryr mej aldrig om att vara försiktig!
Så rart att Karin tänkte på oss, när hon var på skolresa.

December 1990

 

Vi får badkaret lackerat. - Söndagen den 2 december är det val f. f. g. över hela det återförenade Tyskland. Kohl skickar livsmedel till Sovjet, som hotas av hungerkravaller.

Vi hade träffat Mats Linday på Strömsta-vägen och hjälpt honom att få kontakt med Svantesson för att få komma in i kyrkan och Stureska gravkoret. Hans mor hette Natt och dag.

Låtom oss än en gång njuta av Rolfs glada nuna!
Mauritz Lewenhaupt, Gunilla Eriksson, Anders Liljestrand, Björn Andersson.
Lilly och Sten Sandbergs vackra rabatter på sommarstället på Värmdö.

Slutord

Kära läsare,

Det är julafton och allt det underbart vackra vintervädret har töat bort.

I går hämtade Stefan, just återkommen från Rom, de fem glada brüttnarna.

Rolf är på väg att tillfriskna från sin förkylning, men det är ändå Stefan och Erik som går ut i skog, skog, skog. Vacker gran de finner nog, nog, nog.

Ett gott nytt år med hälsa och frohen Lebensmut önskar

Red.

Hälsning från badkarsdoktorn!

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 1 augusti 2011.