www.zenker.se

Liber 1984

December 1983
Januari 1984 Februari 1984 Mars 1984 April 1984 Maj 1984 Juni 1984
Juli 1984 Augusti 1984 September 1984 Oktober 1984 November 1984 December 1984

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1984 (lösenord krävs).

Rolf deltar med framgång i pristävlingen.
Teresas fina adventskalender till farfar.

Praefatio

Här sitter jag nu söndagen den 25 november och ska försöka börja med Liber. Den brukar ju till stor del bygga på Gerds dagbok, vilken är förd med tysk stenografi. Efter sin sjukdom har Gerd nu svårt att tyda sina små skrifttecken, så läsaren får lita på redaktörens egna minnesbilder.

Gof Jul och Gott nytt år!

Red.

Quod evenit?

December 1983

1983 var det stor jul, när alla firade tillsammans på själva julafton. Rolf hade tagit hem 15 julgranar att pryda gården med. I Farsta kostar en gran 75 kr.

Det blev förstås en jättehög med julklappar och så många verser. Teresa, 14, excellerade med fina, skrivna med små, små bokstäver. Vi skulle dra in lite på julklappar men ha verser som vanligt. Paket saknades i alla fall inte. Farfar som legat sjuk i feber ett par dar tillfrisknade snabbt, när det blev dags att dela ut julklappar.

Teresa, som ska gå och läsa på ett läger i Jämtland i sommar, gick upp otäckt tidigt med Stefan och mig till julottan. Där var själva "julgubben" Vikar Strömberg c:a 96 år körande egen bil från Enköping, medförande en jultulpan åt Moma, som låg på sängkammaren. Jag kunde inte meddela henne om besöket utan att tala tillräckligt högt, och då hade tvillingarna i Evas rum vaknat, så det fick bli skriftligt med stora bokstäver.

Christian upprepade.

Farfar och farmor hade varit på Björck och Börjesson och köpt Bielkovskys bok om Goethe i två band, som farfar förlorat i Dresden. Där hittade vi också en originalupplaga av Giftas:

Det lilla härbret på Lidingö, där det varje vår hålls en glad fest för 20 personer.
Erik och Maria, som skulle till Gestbloms och byta julbok, fick treva bland hyllorna och ta något vad dom nu kunde komma åt. På sparbanken stod en tjänsteman i bara kostymen och höll upp dörren för att den ej skulle slå igen och sen inte kunna öppnas. Jag erbjöd mig, jag som hade päls, att byta av honom. Alla datorer hade ju stannat, men Moma fick hjälp att med stearinljus ta sig ned i valvet.

← Det var noterna till Matteus-passionen inköpta i Dresden.

Nedanstående i högre upplösning.
Ovanstående i högre upplösning.

Januari 1984

Schweizarna åkte hem före nyår. Efter nyårsbön i Näs kyrka blev Stefan, Gerd och jag bjudna på kaffe hos Olle och Gunilla på Hacksta. Olle visade sin hemdator.

Nu är det slut med de gyllene tiderna på börsen, trots att börschefen heter Grönqvist - aktierna rasar under hela året. På det sättet kan man säga att Onkel fick sin Audi 100 [nej, GT] så gott som gratis, eftersom han sålde i tid.

Men det var bara Onkel, som var bjuden.

Vi hade lite julkaffe på Salta för Schuberths och Insulandrarna, innan vi plockade ned alla julsakerna. Rolf och Birr var också med och fick höra, att Ulla Smed nu flyttar in till en egen våning i Enköping.

I januari på fin middag hos Elsa Günther med hennes döttrar och 3 familjer Weide.

Lars Höök, Bo Eliason, Jan de Woul.

 

 

 

Jag for till Enköping för att hämta Onkels smoking, som Rolf tidigare lånat, och hade en trevlig pratstund med Birr och Annika på konditori Drott. Tur och retur pensionär kostar 30 kr. Och - som senare visar sig - en enkel för Christian, 9 år kostar 40:-

Rolf och Birr på stor middag hos Werners på Huseby.
Yuri Ahronovitch, Eje Kaufeldt, Ingvar Holst, Bengt Olof Engström.
Lennart Thorstensson.

Februari 1984

Maria är ivrig att jag ska köra bil lite oftare, men det blir inte så tätt mellan varven. Jag får i alla fall nytt körkort och Teresa tar över den här kappan.

Stefan plockar bland böckerna på Salta och sätter ihop ett fint tacktal på franska åt Engström.


Nils Lindell, Erik Lindell, Torsten Kinnefors, Lena Johansson.

Mammas struma har börjat blossa upp igen och jag tar kontakt med Parrow. Mamma får en kraftig sats medicin i väntan på behandling på Akademiska. Dit får vi fara 10 gånger för att värden ska balanseras ordentligt, innan mamma får radioaktiv juice att dricka.

Mars 1984

Men själva födelsedagen, Birrs 40-åriga, inföll under sportlovet och firades i Rättvik tillsammans med Birgitta Norrman.

I Laax firades också vinterlov.

Vi ska väl också ha vårt vinterlov och beställer biljetter Sthlm-Zürich- Lisbon och tillbaka med uppehåll i Genève, så vi äntligen får se den stan också.

Erik hade begärt lov för Christina för att de två skulle kunna fara till Birrs 40-årsdag. Men så kom hans förkylning.
Onkel reser inte bara till Kiruna, Paris och Toulouse utan även till Arizona.

Likväl blev födelsedagsfesten mycket lyckad. Allt var perfekt organiserat och Viola hjälpte till. De två långborden i salen var smyckade med ginst och gästerna var i hög stämning, särskilt Eric Rinman som var så uppsluppen inför sina grönsaksprojekt och ropade till mej tvärs över bordet: Jag lovar att Rolf ska bli rik. Där var utom grannar och släkt också Birrs kvinnogrupp, som särskilt till Stefans stora häpnad visade sig vara så väldigt trevlig. Dom stod upp och sjöng till gitarr. Dom lovade sticka en tröja åt Birr till present.

Moma orkade inte sitta med vid bordet, men likväl tyckte hon inte att hon skulle gå i säng utan stannade uppe minst till ½ 1.

Det var fint skidföre på gärdena, men man kände att det var is under snön. Jag kunde t. o. m. promenera med Moma rakt ut mot Häggbacken förbi lagårn. I skogen var det dåligt med snö men ett skidspår gick runt Enberga hage, bakom Oxbacken och Nötbacken förbi Solberga skog och till "stallet".

Ann Margret var ute med Stefan en veckända och lånade mina skidor och körde det spåret. Sen gick hon in till Rolf och Birr och berättade om det ljuva livet på Café Opera och Alexandra och tände en längtan i Rolfs bröst efter stora världen....

Teresa pryar på Lantmännen i Enköping.

  Monika Nilsson, Charlotte Höglund, Christer Sabel, Maria Ekendahl, Ulla Eklund Gribbe, Bo Gribbe, Mikael Ewerlöf.
Den 30 mars avreste vi från Arlanda till Brütten. Tänk, att möta så många glada igen! Och så fick vi komma till Kindergarten och se teaterföreställning, där flickorna spelade potatissäckar m. m.

April 1984

 

Sen bar det av till Lissabon igen, trots att vi varit där två gånger tidigare. Vi tog nu åter in på hotell Flamingo och fick ett finare rum än sist. 3300 escudos per natt.

Vi åt middag ute nere vid hamnen i härligt solsken och for upp till Kristusstatyn med den storartade utsikten över stan. Från finger till finger 28 m skulle statyn ursprungligen göras i en ädel metall, men någon rymde med pengarna och nu var den gjord i bara brons vill vi minnas.

Vi åt middag i Setúbal och gick sen en het, ansträngande promenad - skulle vi orka? - upp till Pousada de S. Filipe. Vi beställde något att dricka och den elegante servitören kom och serverade mig, där jag klättrat upp på den gamla borgmuren medan Gerd satt hyfsat vid ett bord och drack sin. Vilken utsikt. →

I Coimbras frukostrum kom vi i samspråk med ett glatt kanadensiskt sällskap.

Med tåg till Coimbra, där det var stor folkdansfest på lördags e.m. En sur kypare serverade en mycket god middag. Sur var han för att vi kom så i sista minuten före stängningsdags.

Ett sånt bibliotek i svart och guld - oförglömligt fint.

På återvägen till Lissabon kom vi på ett fullpackat tåg. Vi hade ju inte haft förstånd att köpa 1:a klass biljett, trots att vi åker för halva priset med vårt interrailkort. Skulle vi få stå i flera timmar? Äntligen gick en yngling på toaletten och jag kunde sätta mig ett tag, men steg upp när han kom tillbaka. Men då var han chevaleresk nog att låta mig sitta kvar och svingade sig själv upp på nån slags hatthylla. Två andra makade ihop sig så att också Gerd fick en trång plats.

Åter i Lissabon fick vi ett betydligt billigare rum (2800) på Flamingo i st. f. det förra 3300.

Återkomna till Brütten, vi chansade och stannade en dag till i Lissabon och åt en delikat middag i Queluz i ett gammalt klosterkök i en förstad, efter att ha bokat om och utväxlat telex med Erik

började hans födelsedagsfirande, föräldrafritt, att ta form. Maria ville att jag skulle skriva en bordsvisa, men Erik var mera skeptisk och undrade cad det skulle kunna bli utan att han skulle bli generad.
Romarna hade magasin i källarna under biskopspalatset.

Sista dagen i Brütten ledde Christian oss till Haidenburg, där det legat nån fornborg. Maria kom efter i bil med Guetzli.

Så här många chokladkakor köpte vi i Töss. Och majsolja. Sen for vi hem och firade påsk. Der gute Stefan hämtade på Arlanda.

På själva långfredagen inföll Erik Schuberths 80-årsdag med uppvaktning av massor med folk.

På påsken är vi bjudna till flygeln med Britta Edklint, Tant Elsa, den glada, och Eskils.

Erik och Maria var bjudna på en fest, där man släppte upp ballonger med namn och adress, och efteråt kom det svar ända från Österrike.

Till Schuberths var vi bjudna på stor lunch med inkokt lax den 5 maj.

Men på den andra sidan hade Gerd en frimurarhustru från Uppsala, som hette Maja och som var så glad och trevlig och påminde om birgit Nilsson. Hon blev så förtjust i Gerd, så när vi for hem vinkade hon hela vägen från Kurö till Gryta.

Vid två av de många besöken på Akademiska måste mamma vänta i flera timmar på resultat av provtagning. Då åt vi lunch på Domtrappkällaren. Sista gången kom Gerd att tänka på att han nog inte stoppat i tillräckligt med pengar i parkeringsautomaten på sjukhusområdet mitt under måltiden. Jag slängde i mig de sista matbitarna och halvsprang till bilen mötande en Lapplisa på Munkgatan men hann i tid.
Jag skickade mitt versförslag till Maria för att hon skulle kopiera, och överraska Erik, föga anande att frihet från brevhemlighet dememellan var reciprok, så när Erik kom hem på lunchen öppnade han brevet, ringde genast upp mig och sa: "Briljant." Man hörde Stinas eko i bakgrunden: "briljant".

Först var det fest med släkten på restaurang. Sen firande hemma med kollegor och grannar trakterade med Kalte Platten från Swissair och gott vin, som inköpts på deras Frankrike-resa med Christian, strax efter vår avfärd. Resan skulle ha gått till Paris, om det ej varit fullbokat dit. Nu blev det en bilresa i stället och Christian njöt av hotell och restaurang, medan morfar och mormor tagit hand om flickorna och farit till Laax.
Erik fick ett jättestort paket med drycker, börjande med nappflaska - via viner och fram till kamillentee för ålderns höst.

Alla gärden hade varit istäckta och all höstsådd i Mälardalen hade gått till spillo. Men vårsådden gynnades av goda förutsättningar.

Maj 1984

Stefan på Spot-symposiet i Paris, där han höll bifogade tal.

Nu var trädgårdsarbetet i full gång och på namnsdagen fick jag en sådosa av Teresa, som hon köpt långt tidigare under sin prao-tid på Lantmännen. Teresa går flitigt i kyrkanoch får sin närvaro bekräftad av prästen genom en signatur i konfirmationsboken.

Rolf har startat sin grönsaksodling vid Oxbacken. En maskin kommer och petar ned små salladsplantor med hjälp av skolungdomar och Teta och Becka. Ja, även Birr och farmor är där ett tag. Rinman hade startat först och på kvällen blev det så kallt så han måste ut och spola vatten över gärdet för att hindra frostens verkan, men allt frös till is, så han halkade omkull och gick in vid 24-tiden och struntade i alltihop.

Onkel på konferens på Häringe slott, där Axel Wenner-Gren och Marguerite förut bodde.

tyckte Teresa.
Birr föreläser i Stockholm nästan varje fredag.
Kinesiska rummet på Häringe.

Stina och Karin börjar skolan efter påsk.

Cilla och Per Nordström slutar skolan och tar studenten. Vi uppvaktar i Djursholm, dan före Kristi Himmelsfärdsdag.

Stefan, 44, uppvaktas med ett skuggmorellträd. Rolfs äppelträd hade ätits upp av hararna under vintern. Vi planterade nu ett nytt.

Farmor sätter potatis i stora mängder och farfar målar trädgårdsmöbler och fönster.

Söndag och vardag målar Gerd fönster och jag tvättar gardiner. Det är dubbla fönster, som först ska tas ur, sen klistras och vaddas.

Juni 1984

På kamratförenin-gens träff (så här avstavar tidningen nu för tiden) fick jag mitt livs komplimang av Anne-Marie Kekonius, tror jag det var. "Zenker, är Du då dotter till Märta Zenker?"

Efter flickskolemötet med 50-årsjubileum för vår klass följde Ingrid Neppelberg med till Salta för att måla av Stora Huset som 40-årspresent åt Erik. När det var färdigt bad jag henne "öppna dörren" på verandan så att Erik inte skulle ha en stängd dörr framför sig. Hon gjorde det så fint, så ljuset silade igenom från altanen och man såg en bit av salsbordet och en stol. Men det hjälpte inte: Erik behövde lång tid för att vänja sig vid målningen.

Hon gjorde sedan också en extra tavla av huset från andra sidan med de vita trädgårdsmöblerna.

När vi skulle göra upp om priset, Ingrid var mycket blygsam trots att hon nämnde att en tub färg kostar 50 kr, kom Rolf-token förbi och ovetande om vårt resonemang ropade han: Du kan väl inte ta så mycket betalt! En veckas inackordering - det blir pengar det nu för tiden.

Inte minst mamma hade mycket underhållning av Ingrids besök och dessutom sällskap medan vi var på middag med gravad lax på Karl Gustafs födelsedag på Wappa. Agnes och Birger, Olle, Schuberths med Nisse och Kajsa var också där.

Lars Gezelius.

Efter så många resor till Akademiska var det nu dags för intagning på sjukhuset för en natt och för intagande av den radioaktiva dosen. - Gerd och jag kunde ligga över på Stigsbo och klippte gräs och fejade.

Jag brukade köra hem från Uppsala, och en gång svängde jag av vid Läby Vad till fornminnesområdet, och vi slog oss ned i gröngräset med medhavd kaffe, sen vi tankat billig bensin, 3.60/l., i närheten.

Till pingst hade Onkels körsbärsträd slagit ut och Becka sytt sina byxor färdiga. Hon syr även om gamla lakan till fina plagg.

Det var nämligen så här, att det var 5 % rabatt på Domus på allt man köpte under en dag och dessutom extrapris på symaskiner. Birr visste med sig att hon ej hade täckning för en symaskin på sitt konto, men kunde inte låta bli att chansa vid ett sånt här tillfälle. Men ack - kassörskan sa: "En sån stor summa måste jag kolla, dröj ett tag!" Birrs hjärta flög upp i halsgropen - lång kö efter henne. Då hörde hon från Informationen: Nej, henne känner jag. Det går bra!

En dag, när Annika var ute och red, kom det samtal från Enköpings lasarett. Som väl var hade det inte hänt henne något. Det var hennes kamrat Silvis mamma, sjuksyster, som ringde och frågade om tant Evas hörlur, som blivit kvar där, sen hon dog. Hade hon möjligen fått den genom Ernst Westerlund? Man skulle nämligen starta ett westerlund-museum och behövde prylar. Jag förnekade det, men det tyckte pojkarna var onödigt. Dom kunde väl kunnat få sin trofé.

Farfar och Annika gör arkeologisk utgrävning vid krocketplan och hittar en cykel.

Eva Cronström, Rymdbolaget.

Medan allt detta tilldrog sig i Sverige, gjorde Erik och Maria en lyckad tur till Bayern, där de bodde i Füssen och besåg Neuschwanstein, Wies och Linderhof, innan de nöjda och glada återvände till: Kanske far Bossharts till Grand Hotel i Saas Fee, vilket betyder den heliga tron, eller hur, alldeles som Santa Fé.

Annika, alltid glad och solig, hittar ständigt på olika förströelser åt oss. Ibland är det saft i bersån, ibland är det cirkus.
När Onkel inte är utomlands tillbringar han de soliga dar som ges i kanoten, som den här sommaren är stationerad på Ängsö.

Juli 1984

Farmor får följa med Rolf på fältvandring och får dricka kaffe med Birgitta Eklund och fruarna Spång och se på salladsodlingarna.

Birr fick inte en blund i ögonen natten innan de skulle fara upp till Undersåker. Bilen var fullastad. De hade hyrt en stuga däruppe och det var mycket att tänka på. Stefan hade tänkt följa med men måste till Paris.

Det blev en mycket vacker och fin högtid inte bara för Teresa utan för hela familjen och Becka, som just sagt att hon imte kände sig tillräckligt mogen för att vara hemifrån en hel månad, hon bestämde sig för att också hon skulle gå och läsa däruppe nästa sommar.

Ibland far vi till Stockholm och stannar borta på natten. Då äter moma ostkaka bl. a. Det är lätt att tugga och att laga. Nu inhandlas en ljusblå klänning till Gerds födelsedag.

Bjudningskort skickas ut och vi får återbud både från Ingela och Ann Margret. Placeringskorten påbörjas och borden ställs upp. Men festen blir först på lördagen. På den 11 uppvaktar vi med Rolf och Birr och barnen och dricker kaffe på e.m. på Rolfs soffgrupp.

Annika och jag hade varit i Oxbacken och gjort en girland till verandan. Just när vi satt där och hade rart fick jag se Rolf komma med en död tjur på traktorn för att frakta den till den stora begravningsplatsen i Margretalund. Jag frågade Annika om vi inte skulle gå längre in i Oxbacken för att hon skulle slippa se den hemska synen. "Nej, det har jag sett förut, sa hon, men, tillade hon, aldrig att tungan har trängt ut så där läskigt."

"Som skuggor vi vandrar på tidshavets strand
Där vi för en stund har kastats i land.
När aftonsolen tänt himlen i brand
Vi känner oss trygga i Skaparens hand", diktade Wille Klingberg.

Erik med familj anlände lyckligen på fredagen. Med honom kan man ju aldrig vara säker. Då var det bara att snabbt installera dem i sina bäddar. Sen blev det uppvaktning igen dagen därpå och Gerd fick ett praktverk om slotten i Loire-dalen, som vi nu på Eriks förslag borde besöka under hösten.

Onkel hade tagit vägen till Paris över Hamburg och kom hem med en Hemdator. Den medförde att Onkel och Erik tog en snabbtur till Sundbyberg en dag och hämtade Onkels gamla T.V. som installerades i biblioteket.

*Middagen, me kaviartallrik, laxmousse och glace med jordgubbar, blev glad och lyckad tack vare den goda salladen från egna odlingar, som vi kunde bjuda på, och för att alla sex barnbarnen passade upp. Christian tog t. o. m. två kristallskålar ut i köket på en gång. Den ena antika, den tog han under armen. - Jag påminde gästerna om att Gerd nyligen fyllt 60 och fångade upp Birrs blick, när jag citerade de ord Brita Schuberth då fällde på Stigsbo: "Kära Du, Du är ju bland vänner."

Ää, morbror Erik och Erik Schuberth talade. Karl Gustaf hade överlämnat presentkortet.

Ää utgick från följande ord ur sitt bibliotek:
Elsa Günther gjorde mnemoteknisk lek med oss och fotograferade.
Petterssons på Kil, numera också grönsaksodlare, har en son i Zürich.

Gerd skrev och tackade Björklunds för det trevliga kortet och fick svar [t. höger]. Ovanstående [t. vänster] var tydligen till Rolf och Birr.
Nu far vi till på hemlig utfärd till Skokloster. ERIKS 40-ÅRSKALAS [i efterskott]. Efter det stora smörgåsbordet på värdshuset gick farfar och Christian och såg veteranbilsmuseet, Rolfs tog moma med sig hem och vi andra besåg slottet. Det var regnigt nu om dagarna, även när vi for till Härkeberga och besökte Kaplansgården.

Annika och Christian gör flera shower tillsammans. På altanen, där dom fick knyta ihop plommonträden för att publiken nedanför, paraplyförsedd, skulle se scenen. Och på magasinsgården, likaså vid otjänlig väderlek.

Är det vackert så äter vi vid Södra gaveln, och där firar vi också flickorna i Brüttens stundande födelsedag. Erik och Maria hade varit i Västerås och handlat och även köpt tårta, 7 år.

Christian stannar kvar som vanligt och arrangerar en orienteringstävling, där även Rolf och Birr och Teta och Annika ställer upp. Christian och Onkel kommer först i mål. Men vi andra hittade i stället så mycket kantareller. Sist i mål farfar och farmor.

Obs! Vattentunnan till kvigorna i Solberga hage. Och omväxlande tallar och granar i Solberga skog. Och Annikas stenröse efter Älvkvarnsbacken.

Christian har en svans bakpå byxan och på benen har han skrivit: KARIN ÄR DUM resp CHRISTINA ÄR DUM. (DUMMA CHRISTIAN 9 år.)

Rolf berättade så målande en dag vid middagsbordet hurusom han sett en stor råtta ätas av katten i lagårn: "Och tänk, jag kände att det vattnades i munnen på mej"

Natten efteråt vaknade Christian: "Farmor, får jag ligga hos Dej?" - Nej, sov nu, det är mitt i natten. - "Ja, men bara en sekund. Jag drömde, att jag åt en råtta och svalde den också." Na da. Så rart vi har det.

Rolf och Birr tar barnen med på semester till Farsta. En dag får Christian förena sig med dom och åker ensam på tåg till Stockholm. Christian bestiger tåget iförd en vit vänsterhandske som sin idol Michael Jackson, sångare.

Gröna Lund blir höjdpunkten.

Augusti 1984

Maria skickar ett schweiziskt flaggspel till nationaldagen den 1 augusti. Vi sätter upp det på verandan.

Ängsön har tusende nöjen för Onkel i kanoten, men plötsligt tar han Audin sin och far till Köpenhamn några dagar.

När Rolfs far på semester till Västkusten, beslutar Christian att tidigarelägga sin hemresa med ett par dar. det är bara att packa och fara till Arlanda och köpa tidningen OK med bild av Michael Jackson.

Gerds födelsedagspresent från Rolf och Birr, en fin upplevelse en vacker sommarkväll.

I Christians klass fick dom skriva brev till den Grosseltern på timmen!

Med Freie demokratische Partei, Ortsgruppe Brütten på lång vandring med skavsår och bad i Pfäffiker See. Däri deltog hela den 5-hövdade familjen.

Nu kan vi i god tid börja tänka på den stundande 90-årsdagen. I sällskap med Rolf vid Enberga träffar jag Spång i prästgårn, som beklagar att han inte kan komma. Härav kan man emellertid sluta sig till att det kommer att bli stor uppslutning från socknens sida. Och Viola ligger sjuk, opererad för cancer. Jag städslar Liisa i Granlund för diskning. Hon kom då med den vackraste blomsteruppsatsen av alla, från finnarna på Salta.

Stefan var den som ideligen, om vi till äventyrs nån gång hade ett annat samtalsämne, påminde om den stora frågan: Hur ska vi ha det på mormors födelsedag?

Ingela och Ann-Margret kom ut med Karin Tiblin på kort besök från Olpe. Nej, Ingela var nog inte med den gången.

När Birr är på jobbet så cyklar jag ut med kaffe till Rolf i skörden. Det är ett fasligt kikande efter Passaten: Ska hon vara hemma i dag? - Med Gerd och Stefan tar jag mej upp till Myrtorpshålet en söndag. - Onkel skjutsar oss och kaffeväskan en dag, då Moma också är med.

Efter flera provtagningar kommer beskedet lagom till 90-årsdagen: Salmonella i lagårn. Men, när Rolf frågar, så får han beskedet att för människor är det inte farligt, inte ens för Barbros 4 månader gamla son.

Holger Eriksson fick i augusti lov att byta ut avloppsledningen från badkaret och sätta dit plaströr för att det ej skulle droppa ned i köket.

Inköp till 90-årsdagen föreslår jubilaren.

Moma 90 år

Trädgården, gräsmattorna och gården klippta, verandan lövad, dukat i alla rum, Erik och Christina hämtade: Nu skulle uppvaktning ske på sängkammaren. Det var svårt att hålla Moma kvar i sängen tills alla generationer samlats. Hon tyckte att hon måste upp och förbereda. Först kom det också mängder av post från in- och utland. Göran - postbudet självt - skickade ett kort och blev några dagar efteråt bjuden på kaffe.

Mottagningen var kl. 13.00. Då hade Stefan hämtat Margit Barkfeldt. (Hur kunde Ni känna igen mig? - Jag hade fått order att hämta en stilig dam!) Gertrud tackade nej i sista stund. Det tog aldrig slut med tillströning av gäster - ca 60. Utom grannarna kom Wässmans, Christina Wrangel, Margareta Rinman, syföreningen, tjocka släkten, förstärkt med Mariann från Minnesota och lille Kalle, Fredriks lillebror.

Mamma gick de invällande skarorna till mötes på gårdsplanen, där först Erik Schuberth och sen kyrkoherde Märta-Stina Zachrisson talade och mamma tackade. Det var ingen värme precis, men mamma stod i bara klänningen. Foto-dokument är ännu ej framkallade.

I salen stod smörgåstårtor, 4 st. à 250:-, uppdukade med Traminer-vin, ost och keks, kakor, kransar och tårtor, enligt Lotte Ekstedts recept. Rätt som det var kom också alla Hacksta-"barna". Ola Wässman sjöng på jubilarens begäran Tack för rosorna vid vägen. Moma var i högform och knappt trött alls.

På kvällen hade vi middag för 19 personer med petit-choux kransar med persikor till efterrätt. Dan därpå lunch med smör, ost och sill + Mr Davids Blend, fläskkött med paprikatärningar och ris. Och så skjutsade vi, nej det var Stefan, Erik och Christina till Arlanda. Och vi andra kunde ta igen oss.

För moma blev det ett ihärdigt tack-skrivande.

September 1984

Elsa Olenius, som förnöjt oss med barnteater i Medborgarhuset, när vi bodde i Gubbängen, dog under sommaren. Och nu kort efteråt hennes son, min öronläkare, som alltid brukade skämta om namnet Zenker i samband med hans kollega Dr. Zenk.

Den 15 september var vi bjudna till Säffle på barndop. Vi gladde oss åt att för första gången på länge få göra en riktig bilfärd. Vi mötte Margareta vid busstationen i Enköping, köte godis på Stjärnköp och startade. Det var gråväder men ändå trevligt. Kaffepaus först och sen lunch i OK-motellet i Karlstad. I god tid kom vi så fram till den fina villan, Stockvägen 18, trodde vi. Men dopet var en timme tidigare än vi trott, visade det sig, så vi fick hastigt byta om och i väg till kyrkan. Där döptes nu f. d. Kalle till Christoffer av en kvinnlig präst, som först frågade föräldrarna i tur och ordning om de ville att barnet skulle upptas i Svenska kyrkan. Hemma serverades sen smörgåstårtor i det pampiga vardagsrummet, där taket var som en fornnordisk sal med bjälkar tvärs över rummet, som Lars stått på när han målat. Hantverkarna hade inte vågat klättra upp.

Dagen därpå skjutsade oss Lars omkring och visade Säffle och strax utanför Tegnérs födelsehem. På Salta hade mamma under tiden nattvardsgång i salen, då Märta-Stina kom hem efter gudstjänstens slut.

Vår hemresa gick bra med en kaffepaus och från Grillby var det jag som fick köra till Salta.

Gerd och jag hade tömt källaren på gammal potatis och nu var det dags att börja ta upp den nya. På Rabatten köpte vi i god tid ett skuggmorellträd till Rolfs födelsedag. Det var fullt med bär, när vi lade in det i bilen. Så kallade vi på Rolf från lagårn och började sjunga Här komma med det redan planterade trädet.

Nästa gång i Farsta bytte vi lakan för att tvätta på Salta. Det är bara ett maskineri som fungerar till de båda tvättmaskinerna, så det brukar Gerd föra emellan vid längre sejourer.

Den 25 september bjöd Margit på lunch, och på T-banan kom jag att tänka på att hon borde ha en vers och skrev i hast ihop detta bakpå ett kvitto. Sen for jag till Pub och köpte gummistövlar och Gerd mötte vid Åhléns. Mamma hade besvurit oss att komma ut genast, för i morgon kl. 13.00 ska hon till tandläkaren och blir så orolig om vi inte är där i tid, dagen innan.

Bengt Olenius, Michael Olenius, Lotta Olenius, Peter Olenius.

I Enköping passade vi på att betala vårt Allemanssparande på Föreningsbanken och läste tidningen där. Sv. D. har börjat komma till Stockholm igen. På e.m. den 26 september, 15 år efter pappas död, gick vi vår vanliga promenad till Strömstagränsen och hittade då en massa smörsvamp, som vi inte kunde ta utan korg. Gerd for sen upp och hämtade den med bilen.

Annars satt han just nu mycket vid datorn och höll på med primtal. Då sprutade plötsligt tryckkokaren rödbetssaft upp emot taket, och jag ropade på Gerd som satt och läste tidningen: Kan Du hjälpa mej, och pekade mot taket. Han vände inte på huvudet, log bara rart och sa: Jag förstår inte vad Du säger. Jag trodde att han skämtade och sa allvarligt: Skoja inte nu, Du ser ju hur det ser ut. - Men han bara log och jag tog honom om hakan och sa: Du får inte hålla på så där. Då kom mamma, som höll på att duka, och Gerd sa: Kom så går vi dit upp. När han la sej på sängen, fötstod jag att det var allvar och rusade efter Rolf, som just stod på sin trappa: Pappa har fått hjärnblödning. - Kom pappa, så far vi till sjukhuset, sa Rolf och Gerd lät sig övertygas och vi gick till Audin, som dock ej startade, så Rolf gick efter Amazonen. Då flyttade Gerd snabbt som blixten över till förarsätet och försökte, men motorn var död.

Ska vi fara till Stockholm direkt? sa Rolf, men jag tyckte tyvärr att det var bäst att så fort som möjligt komma under läkarvård. I Stockholm undersöks alla såna här fall med datortomografi, och man kan fastställa om det är propp eller hjärnblödning. Här gjordes ryggmärgsvätskeprov och sen gav läkaren heparin hela natten, så Gerd blev sämre. Jag satt hos honom och det enda han sa var Älskade.

När avdelningsläkaren kom på morgonen togs genast heparinet bort. Jag fick mata honom, men han kräktes upp frukosten.Högerarmen låg alldeles stel och orörlig. Han kunde inte tala mycket. Rolf hämtade mig vid elva-tiden på f.m. och skjutsade sen in mig på kvällen igen. Gerd kunde säga några få ord, men sa ja, när det skulle vara nej. - På fredagen skjutsade Birr in och jag körde hem. Hon uppmanade mig att ta körlektioner. Och på lördagen kom Stefan. När han skulle fara på söndagen beslöt jag att fara med till Stockholm över natten och ordnade med mat åt Moma. På vägen när vi hälsade på sa jag: Nu ska jag fara till Paris och Onkel till Farsta. Då log Gerd och visade att han förstod att jag skämtade. Vi blev så glada att han förstod. - Först, när Rolf skjutsade in på kvällen den 26, då hade han kunnat tala om födelsenummer och vilken blodtrycksmedicin han tog, men det var innan han fick heparin och blev sämre.

Oktober 1984

När jag ringde från Farsta så sa dom att vi skickar honom i dag till Södersjukhuset. Där fick jag möta på akutmottagningen och det tog flera timmar innan han kom till sin säng på Avd. 82 i E-huset. Det var den 1 oktober. Moma skulle på undersökning till Uppsala den 3 oktober och morbror Erik hade lovat skjutsa henne och ta henne med till Farsta. Jag for ut till Salta på tisdagen för att hjälpa henne i väg med den stora packningen.

På kvällen kunde jag åter besöka Gerd, och den 4 oktober var jag där både på morgon och kväll. Mait, som arbetar på SöS, gick varje dag till Gerd och sa till honom: Jag vet att Du har det svårt nu, men Du kommer att bli bra. Sen blev jag sjuk och kunde inte lyfta huvudet från kudden och hämta brev från Ää, som jag visste låg på mattan. Doktor Hast var övertygad om att det var reaktion på all oro. Stefan hälsade på Gerd under tiden och det var en stor glädje, när Stefan kom tillbaka från Paris och Gerd blev överraskad och sa: Das ist aber erfreulich. [Så hade jag uttryckt mig en gång i 3-årsåldern. /SZ]

Den 11 oktober fick Gerd komma hem på permission, för dom hade så ont om plats på Södersjukhuset och den trevlige Dr. Bertil Rosenkvist sa, att dom tillfrisknar allra fortast hemma, såna här patienter. När vi kom tillbaka på måndagsmorgonen blev Gerd utskriven den 15 oktober.

Sen fick vi komma till logoped Ulla Jerndal för undersökning. Hon föreslog att Gerd skulle få logopedbehandling på någon mottagning, men jag hoppades att han skulle få komma till Erstakliniken. Vid nästa kontroll hos Ulla Jerndal meddelade hon att att vi fått 30 dubbeltimmar à 240 kr hos logoped May Larsson i Johanneshov, varav dock sjukförsäkringen betalar det mesta.

Under tiden har jag börjat på OKs bilskola med först Lasse, sen Göran som lärare. En lektion 55 min/165 kr.

Hela hösten bedrevs olika spel på datorn. T.ex. Det förtrollade slottet, som Erik skickat: "Tag ring, vrid ring." Flickorna i flygeln blev snart skickliga.

Saxat ur Utlanssvenskarnas tidning. Nya medlemmar.

Lilly, som ordnat festen, hade insjuknat i hög feber och var förtvivlad att ej få vara med. Jag fick fara in och köpa presenten från oss fyra.

Det blev en mycket lyckad fest, särskilt tack vare drinken på SCB som inledning.

Gerd visade sig smått förtjust att jag skulle gå hemifrån och nu skulle han få rå sig själv för första gången på länge.

Att observeras av mina efterlevande!

Hösten hade varit så regnig så många gårdar hade inte kunnat bärga stora delar av skörden. Men Rolf hade lyckats få in det mesta, bara en bit vid Solberga fick bli kvar, sen skördetröskan höll på att fastna där.

Men så hade han också haft god hjälp under skörden dels av Lasse och dels av lantbrukseleven Anders, som Birr hade i maten. Flickorna hade berättat, att "vi ska få en tönt, som ska äta med oss", men sen blivit så förtjusta i honom. Sista dagen gjorde han själv en mandeltårta till avskedskaffet. - När jag sagt åt Rolf att det där blir jättejobbigt för Birr, så svarade han, att det är väl bara att sätta fram en tallrik till. - Men så är det ju inte. Man måste ha kastruller som räcker också.

Ia Orre, Bo Sundblad, Hans Edelskog, Robert Montgomery, Dagmar Montgomery, Sven Erik Österberg, Roland Janson.

Så kom min födelsedag. Jag hade skämtat med Gerd och sagt: Vad ska jag få för uppvaktning, tro? - Min häpnad och lycka var stor, när han på morgonen kom in med påbredd hård smörgås och kaffe på sängen. När han sen också kom med ett paket, ett par dyra strumpor från NK, blev jag överlycklig. Men hur hade det gått till? Han hade ju inga kontanter. - Jo han hade hittat ett gammalt presentkort. När jag nu, 6 veckor senare, tänker på hur förbättringen fortskridit, känner jag ett gott hopp. Lite tal-lat har Gerd ju alltid varit, som Tälje-token påpekar.

Födelsedagsbrev från när och fjärran.
Miljöpartiet och Moderaterna i Falun hade gått samman om ett blåklintskort, fp:s symbol.

Onkel kom till Farsta och hämtade, så vi firade sen födelsedag på Salta med en massa presenter och en jättetårta som Birr gjort. Kaffe med Laur och nära datorn.

Erik och hela familjen far på semester till Toscana, där de hyrt ett hus med Rittersal och vapen på väggarna. Inne är det kallt och oeldat, men därute skiner solen även på tornet i Pisa.

Rolf och Birr for till Västerås med flickorna och såg Amadeus-filmen, som dom varmt rekommenderade. Gerd blev bra trött efter Salta-resan och även efter den långa filmen. Men fin var den.

Sen såg vi också en fransk film: En söndag på landet.

Erik och Karin såg utställningen på Läckö. Med Elsa Günther var jag på Skansens vernissage och fick sherry och sandwiches. Sen drack vi kaffe på Wasa-skeppet.

Vi hade hämtat innanmätet till tvättmaskin på Salta och nu satte Gerd in det i Farsta-maskinen. O, så roligt.

Ulla Jerndal var en förtjusande dam som talade tyska med Gerd.

När Rolf höll på att väga tjurarna, gav sig den stora elaka på honom, kastade honom på sina horn upp i luften och tryckte honom sen mot väggen tills karlarna lyckades slå till honom med en stång, så att han släppte taget,

Rolf blev öm i hela kroppen och fick otäcka blåmärken på låren. Länge hade han ont. Likväl kravlade han omkring i potatislandet och grävde upp. Till slut måste han söka läkare och blev sjukskriven. En tids vila gjorde honom gott och han blev bra igen. Under tiden anställde han Lasse.

November 1984

Ingen vinst på den lotten i konstföreningens lotteri med dålig vinstchans.

Våra premieobligationer 1874 sålde vi i stället för att byta ut dem. Det hade inte varit mycket vinster på dem.

Obs! Det är jag som är Ebba Hamelberg, eftersom jag ändrat hennes översättning.

Onkel är ständigt på resa till Paris, Toulouse, Kiruna, Gävle, München. Men en lördag, när han är hemma och just ska ta sin fina Audi och fara in och köpa julklappar - är den helt enkelt borta. Stulen. Följande onsdag, när han just ska till Paris igen, hinner han dock få besked av polisen att den är hittad i Jakobsberg med obetydliga skador som försäkringsbolaget klarar av.

På tal om bilar, så kom jag att tänka på att vi behövde hämta vår Audi för att sätta på vinterdäck i Farsta. Efter 6 lektioner i bilskolan ska jag väl klara av det. Vi åker ut med tåg och Rolf möter. Det är ännu inte - har visserligen varit frost på Salta - minusgrader. Jag gräver upp 6-7 hinkar härligt fin potatis. Och detta den sista november. Hemresan går bra, fast nog var det en som tutade på mig, när jag bytte fil.

Några pojkar höll på med att pyssla med sin bil här på P-platsen vid Lysviksgatan. Jag frågade om dom ville byta till vinterdäck åt oss för 75 kr. Det var gjort på en halvtimme till båda parters förtjusning.

Rolf deltar. Är det han som kommit med förslaget att lönens storlek ska bestämmas i efterhand, när man ser hur pass gynnsamt året har varit?

Selma Hofving.

Björklund, Hasse, ringer för att bjuda på sin 65-årsfest och blir mycket ledsen att höra att Gerd är dålig.

Greta bjuder på lunch oss 4 gamla SCB:are.

December 1984

Den 9 december kom Onkel och tände det 2:dra adventsljuset. Sen for vi ut med vår Audi, för jag ville prova nya fina Johanneshovsbron. Vid den trånga passagen vid Slussen, där vägarbete pågår, ingrep Onkel i styrningen, men jag är inte säker på att det var nödvändigt. Men jag återupptog mina körlektioner för Göran på OKs bilskola. Jag bad att få köra vid Slussen men där är det inte tillåtet med övningskörning. Det är för farligt.

Vi har nu fått logopedlektioner i Johanneshov hos May Larsson, som är väldigt rar.

Rolf tar semester Köpenhamn Hamburg Berlin, där han spelar på Kasino och vinner 450 kr. Det berättar han i telefon för Teresa. "Fortsätt", säger hon och Rolf vinner ytterligare 120 kr. Frestad att gån dit en tredje gång avstår Rolf för att han är rädd att vinna igen och gripas av speldjävulen.

Slutord

Kära läsare, det är den 20 december. I årets första rejäla snöväder tog vi oss ut från Stockholm, sen vi först installerat vår nya tvättmaskin, Cylinda. Den 18 december for morbror Erik med moma på tåg från Falun till Uppsala och besökte överläkare Wikholm på Akademiska. Allt var bra. Sen kom dom med buss till Enköping

Men Stefan ligger sjuk i influensa. Hur ska det bli, när blir han frisk? I 2 timmar fick han sitta i kö för att få vinterdäcken påsatta, och sen gick han med sin förkylning på budgetsammanträde i Rymddelegationen.

Men vi hoppas att allt ska ordna sig och att vi alla 14 ska få fira en god jul.

Alla 14 tillönskas ett gott nytt år med hälsa och krafter!

Red.

Fest hos Greta Björnsson. Fr. v. Iris Sjöstedt, Red., Margit Eriksson, Lilly Sandberg.

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1984 (lösenord krävs).

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 1 april 2012.