www.zenker.se

Liber 1981

December 1980
Januari 1981 Februari 1981 Mars 1981 April 1981 Maj 1981 Juni 1981
Juli 1981 Augusti 1981 September 1981 Oktober 1981 November 1981 December 1981

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1981 (lösenord krävs).

Praefatio

När årets Liber utkommer har redaktören just gått i pension. Men från uppdraget som Liber-redaktör finns ingen annan pensionsdag än den år och ohälsa dekreterar. Så är vi då glada att hälsa varandra läsare och bidragsgivare med tillönskan om en givande läsning.

Red.

Quod evenit?

December 1980

Syföreningsauktionen med Lucia-tåget blev som vanligt en stor upplevelse för oss som fyra generationer starka slutit upp. Det tyckte tydligen också ortspressen, som skickat fotograf att föreviga Lucia-tåget med Teresa som årets Lucia.

Vi firade sen två julaftnar eftersom Rolf och Birr var med barnen hos Eskils den 24.

Småbarna är nu så duktiga och sjunger med i julsångerna. Christian läser dessutom en vers om Sankt Nikolaus, dock gjorde han det stående bakom gardinen. Han trivs bra: "Jag vet inte om jag ska fara tillbaka, fast jag måste ju gå i lekskolan."

Och Stina säger: "Vill mer yoghurt ha", men rättas av Karin: "Snälla farmor, kan jag få mera yoghurt!"

Och Christian frågar: Vad heter det där stora rummet därnere, inte Uppsala utan ---?

Anm. "Äldre Kristen Godsägarinna" syftar på en predikan i Teda kyrka, där prästen talade om ett samtal han haft med en sådan. Det var inte svårt att räkna ut, att det handlade om mormor Gunhild!

 

← Ser hon nämligen en klunga med skolpojkar, går hon utan vidare fram och ställer sig mitt ibland dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

F. ö. tycks Rolf och hans familj ha tagit med alla sina verser hem till flygeln.

Farfar blev förkyld under helgen och låg till sängs, men var ändå inte omöjlig, när Annika ville se masken Max eller när Christian sa: Farfar, leker Du med mej.

Med dom större flickorna spelade vi Risk. Och Becka var en hejare på att vinna.

5 år.

Christian har ritat av gårdsplanen på Salta.

Friedel var med Armgart, rysligt söt, och Volker på besök i Sala hos Wolfgang. I mellandagarna kom dom på julkaffe till Salta, och när Gerd blivit frisk for vi till Sala för att fira deras nyss timade silverbröllop.

Ingen julbjudning blev det i år heller fast burkarna var fulla med julkakor.

Uret tickar, tiden går i hundra år, glömmer man, i hundra år.

Januari 1981

Christians farfar, som har gosselynnet kvar, har efter helgen tagit itu med att reparera momas TV. Särskilt finurligt tyckte han det var att, trots varning, ta delar ur Farsta-TV-n och applicera på Salta för att bespara Moma en utgift på flera hundra. Tyvärr lyckades experimentet inte den här gången. Räkningen i Enköping gick på 425:-, dessutom tillkom en lagning av Farsta-TV-n på 500:-. I detta sammanhang ska dock för samtidens och eftervärldens information meddelas, att Gerd otaliga gånger lagat våra tvättmaskiners sinnrika system och våra bilars alla fel under decennier.

Cecilia Skjöld, glad och trevlig UI:are på AKU-sidan.
Christian kom en morgon in till Moma på sängkammaren med denna teckning av Teda kyrka och morbror Hennings och tant Lenes grav.
Gunnar Meijer, Elin Lindberg, Britta Rundgren, Anders Meijer, Barbro Meijer, Christina Meijer, Erik Meijer, Agnete Hermelin, Gunnar Hoppe.
Mor får 2 lönegradsuppflyttningar.

Den 15 januari tände vi ljus på Muttis grav. Det var då hennes 100-årsdag.

Jag hade varit sjuk och börjat arbeta igen, men det var för tidigt och jag sjuknade om. Men den 26 januari var det roligt att få börja igen.

Teresa har många vänner på SCB. Hon älskar att vara där och få sitta i mitt andra rum, det där jag är sekreterare åt Elisabeth. Hon frågar olika personer på SCB: Är Du chef eller sekreterare? Och flera svarar förstås: Varken det ena eller det andra.

 

Evert Blom, Gudrun Rabbinowitz, Åke Rohdin, Ulla Bergendahl, Edmund Rapaport, Björn Axelson, Ingrid Olsen, Sven Bergenstråhle, Anita Andrén-König, Astrid Löfberg, Christina Österberg.
Ingalisa Munck, John Munck, Karin Thunberg, Ragnhild Haarstad.
Nils Elmhammer, Bengt Eklind, Kerstin Rydeberg, Sven Lundevall, Björn Lundevall, Sven-Håkan Lundevall.

Staffan Wahlström ska vara tjänstledig i ca 2 år för specialuppgift och man hoppas allmänt att Lotta Gellerstedt ska bli hans vikarie, vilket också sker fram i juni. Under förvintern skriver Staffan (och jag) en rapport till LU81 (Långtidsutredningen), och det är Gustaf Adlerceutz på Ekonomidepartementet, som är vår kontaktman.

Moma får åter ett adelsstipendium. Anna Sodenstierna, som moma träffade i Gastein, berättade ju om att man kunde söka på Riddarhuset. Hon dog senare under året och fick en fin runa i Sv.D.

 


Februari 1981

Lars Wernberger skulle upp till Stockholm på möbelmässan i Älvsjö, och Barbro kom med tillsammans med Fredrik och bodde hos oss ett par dar. Lars bjöd på middag i Ganla Stan och var sen här på middag en kväll. När jag skulle hjälpa Barbro vid avresan halkade jag på T-perrongen och fick benet mellan T-vagnen och kanten. Stort sår.

Björnssons var hos oss på en liten middag den 20 februari. Några dar senare kom Annika till Stockholm och SCB. Hon hade hört talas om att det skulle vara så roligt där men uttryckte högljutt missnöje. Tyckte det var långtråkigt och kunde inte begripa hur Teta och Becka kunde ha något nöje av att vara där. Nej, då var det bra mycket roligare att vara med farfar på lekplatsen. Där var det en pojke som var dum mot Annika: Törs Du inte rutscha ned för den här backen, är Du feg va? Ja, det är jag, sa Annika lugnt och därmed var pojken tillplattad.

Skulle Onkel köpa villa nu, när priserna var på väg nedåt? Medan han var i Brütten på hemväg från Val d'Isère, såg vi på en villa som hade ett sånt läckert sovrum och som tillhörde en jugoslavisk familj. Samma kväll var vi på trevlig middag hos Ken och Kurt tillsammans med Karin och John Bertil.

Nu hade vi sett så fina hem på våra villabesiktningar i Sundbyberg, så nu gällde det att polera sin egen diskbänk och få lite glans på den. Så började vi planera vårens Schweiz-resa, som skulle ha en avstickare till Lissabon.

Stefan pendlade från Paris. Han har nu slagit på stort och köpt sig en videobandspelare. Det är ju något fantastiskt, när han svischar över hela Rapport på 5 minuter och får intressanta program inspelade åt sig medan han är bortrest.

Mars 1981

Erik är på nån slags sensiträning "grönt gelée" i Bürgenstock. Efter den goda maten på kvällarna berättas massor av historier av vilka han blott kan återge en för sin maka och sina föräldrar: En turist kommer knallande uppför berget där det står en stor tjur tjudrad. Han frågar bonden: Wie spat's? Bonden går fram till tjuren och lyfter på pungen: Klockan är nära 3. På väg ned från berget frågar turisten igen: Wie spat's? Bonden gör samma manöver. Turisten häpnar. Jo, se om jag lyfter på pungen, ser jag kyrktornsklockan i dalen.

Mait bjöd på läcker middag med underbar chokladkaka. Sen hade jag syjunta strax före vår avresa och Gerd var under tiden på bio och såg Jersild-filmen Barnens ö. Bilen klarade besiktningen. Och så flög vi då till Schweiz fredagen den 13 och möttes av Maria och tvillingarna. Erik kom senare från sin kreativitetskurs på Bürgenstock. Men Christian hade stått i hörnet av Wegacher och väntat en god stund innan vi kom. Och nu var han så rosig om kinderna och glad. Farfar fick bo i hans rum och Christian och jag i soffan. På morgonen, tidigt, strök han mig om kinden och sa: Farmor, berättar Du en saga? Vid besök på Migros i Töss hittade farmor en Travolta-knapp, som Stina bar med förtjusning. Christian i sängen: Drömmer jag eller är Du verkligen här, farmor?

Brev från Märta, på besök i Brütten, den 15 mars 1981.

Jätteroligt var det när Christian sjöng och dansade: Ringel, Reihe, Sunnekranz; Liebes Maidli komm zum Tanz; Mit dem Fingerchen winke ich Dir; Liebes Maidli komm zu mir. Erik tränar ivrigt för en stafettlöpning St Gallen Zürich, där han ansvarar för en delsträcka.

Vi höll på att bli kvar på Kloten. Hade nämligen inte uppmärksammat förrän det var letzter Aufruf für Lissabon, och där stod bussen full av folk och väntade på oss.

I Lissabon bad vi om ett hotell "trois étoiles" och kom till Excelsior nära Praça Pombal. Där satt gummorna och stickade i skydd av solparasoller [sic]. Efter att ha besökt de välbekanta platserna och den goda restaurangen do Hotel da Torre, Rua dos Jeronimos 12 i Belem, som inte heller var dyr, for vi med båt över Tajo och sen med järnväg till Faro nere i Algarve.

5 bilder ej i Liber.

Den fina kompassrosen i stenläggningen är ett tack från Sydafrika för att dom blev upptäckta.

Det var soligt och fint och vi gick långa promenader. "Are you looking for something or just walking?" sa en snäll amerikan. En svartmuskig lastbilschaufför ville ge oss en lift ut till havet. Gerd tvekade, men vi hoppade upp. Det visade sig att han hade stora apelsin- och tomatodlingar och många anställda.
Mars i Portugal.

Under tiden var Onkel i San Francisco och hade en "kyttig" flygning i kanten av ett stort åskväder.

Vi kunde ej få flyga tillbaka över Lissabon. De turerna var spärrade för oss som flyger nästan gratis, så vi tog vägen via små lokaltåg från Faro och över den breda gränsfloden Guadiana per färja och sen över bl. a. Ayamonte och Huelva till Sevilla, där en man bad att få bära våra väskor och tacksamt tog resterna från våra tallrikar. ↓

Medan vi hade så härligt var både Annika och Teresa sjuka. Annika med besvärliga kräkningar och Teresa måste till Uppsala med sina öron. Becka går upp till Moma och övar på pianot. I Brütten gick Stina och Karin i Spielgruppe med sina s'nünitäschli som de fått av Onkel till julklapp.

Becka medarbetar i tidningen Vi.

Vi ska inte glömma att Moma hade en särskild pall med sig till Idrottsmässan att sitta på, när hon hörde Snoddas förr i världen. →

I Sevilla tog vi in på Hotel Bécquer och strövade sen fram till den upplysta katedralen vid 23-tiden, när plötsligt en 15-årig pojke i hög fart kom rusande bakifrån och slet i min väska, dock utan att få den med sig. En spanjor som gick bakom oss kom fram och beklagade det inträffade. Dom har särskilt hög arbetslöshet i Sevilla, men det är en tjusig stad. Vi åt lunch ute i utställningsparken. Där satt ett ungt japanskt par vid bordet bredvid med en stor dyrbar kamera. Gerd erbjöd sig att knäppa dom och av ren artighet fotograferade dom oss sen.

Sen for vi med järnväg till Malaga och handlade Mitbringsel, vin bjöds man på där på varuhuset El Corte Inglese medan högtalarna spelade Våren av Vivaldi.

I Brütten var det 20° varmt och underbart att få sitta under den fina markisen, Maria utan strumpor. Såna härliga varma dagar har vi inte upplevt på läng i Schweiz med våra mars-nov. resor. Om kvällen bjuder Erik på ett glas medan vi sitter och språkar och Maria förlänger hängslorna på tvillingarnas kläder. Dom ändrar sig ju både andligen och lekamligen mellan varven. Ofta kommer "Ugglan" fram när något spörsmål ska verifieras. Var det Thunberg som berättar i sin reseskildring hur han besöker Gerds förfader Chalybäus i Kiel på tidigt 1800-tal?

Efter sedvanlig grosszügige Bewirtung hos Vyskocils var det dags att plocka Himmelsschlüssel vid Vita Parcours till hemresan.

9 bilder ej i Liber.

När vi hämtade bagaget på bandet i Arlanda droppade det ur Winterthur-väskan. Dock, som väl var, inte whisky utan olja. Mina beiga skor antog följaktligen en mörkare färg, åtminstone den ena. Bilen startade perfekt på Benstocken. Pappa råkade stänga av motorn och sen var det lögn att få igång den igen, tills en annan sen bilist vänligen gav oss ett ryck. Mait hade vattnat blommor och köpt hem leverpastej och mjölk och bröd åt oss.

Som så ofta händer efter en resa så blev jag förkyld och fick stanna hemma. Pappa köpte månadskort för att njuta av utflykter i Stockholmstrakten. Men till Stefan går det bäst med bil. Han har spelat in Charlotte Löwensköld-avsnitt åt oss, två stycken, på sin video. Så blev Gerd sjuk och vi fick säga återbud till Sixtens middag. Men deklarera måste vi och Rolf kom och gjorde det.

Astrid Ögren, Gustaf Ögren, Ingmar Ögren, Tomas Ögren.

April 1981

Den 12 april startade rymdfärjan f.f.g. Just precis 20 år efter Gagarins jorden-runt-resa.

Hittade en sån bra vers till Ui-bladet ur Aniara: "Att slump och underverk har samma källa; Och samma regler syns för båda gälla."

Christian har avbildat Herrn Hasler och Erik, där de sitter i sitt rum, som tycks belysas av en skomakarlampa.

Heba byggnads AB har övertagit 63:an på Lysviksgatan bl. a., och en fin herre kommer och frågar om vi önskar några reparationer. Sen anordnar dom också ett sånt trevligt informationsmöte i lekskolan.

 

På påskdagen spelade Per-Åke Köndell fiol i kyrkan. Och Köndells kom med hem på kyrkkaffe. Sen var vi bjudna i flygeln på middag med Britta, som kommit ut med Eskils familj.

Erik Johansson är klen och flyttar till stan. Onkel övertar Tallbacken [men flyttar aldrig in] och farfar tjänstgör som inrednings-"decorator" och sätter upp gardiner för att huset ska se bebott ut.

Lilly Sandberg bjöd på middag med sin jättefina räk- och kaviartårta som entré.

Maj 1981

Till barnbarnen i Brütten berättar farmor sagor på band. Första maj var det 5 cm snö på Salta.

Becka, 11 år, bjuder på födelsedagstårta långt fram i maj eftersom vi varit sjuka.
Finns i Liber, men här inscannad från dia. Pappersbilden har gulnat.

Zerny Nöjd, Maj Davidsson, Ewa Westman, Kerstin Werenfels, Tage Berglund.
Sven Sjöstedt, Iris Sjöstedt.

Också Gunnel Ljungström mister sin man 60 år gammal.

Annika, som varit med om sin morfars gravsättning, utropar några veckor senare, när hon och Birr passerar Norra kyrkogården: "Det var här vi planterade morfar."

Då och då tjänstgör vi som barnvakt åt våra kära barnbarn. Ibland kommer Annika, 6 år, springande ned i trädgårn och säger: "Farmor, kan Du barnvakta mej. Mamma ska till stan ett litet tag." Om man då säger: Jag tycker så mycket om Dej, så svarar hon glatt: Tack detsamma.

Patrizia Turicchia, Thorbjörn Näsbom, Lena Forsberg, Sune Ranmo, Mats Levin, Truls Otterbech Mørk, Ulf Larsson, Lars Mårtensson, Mats Rondin.

Under våren när vi far och tittar på villor i Sundbyberg, visar Stefan oss omkring i sin hembygd. Som sakkunnig har han Sonny Lundin med sig. Vi får inblick i många trevliga hem: en jugoslavisk flygares, en engelsk bankmans, en svensks med en persisk fru och porträtt av shahen på väggen, m.fl.

Gerd åker nu på pensionärskort åt alla möjliga håll, t. ex. till Nynäshamn, sogar.

Var gång vi kommer till Stigsbo är vi besvikna på byggmästaren som inget gjort. När Gerd ringer säger han: Du trodde väl att jag hade rymt, men Du ska få en älgstek för förseningen. Vi börjar nästa vecka. Pyttsan.

Påven blir beskjuten på Petersplatsen och i Time ser man honom ännu vinka och le medan mordvapnet redan är höjt mot honom.

STEFAN 41 firas med toscatårta, nytt täcke och Momas gungstol att ha i Tallbacken. Samtidigt inleds kanotsäsongen. Becka är lovad att som Rebecka-present få följa med på jungfruturen från Furuberg men ändrar sig i sista stund.

Den 17 var en härlig syttende maj i Bastuhagen, men Moma fick av blåsten sina ögon alldeles röda så vi for in till sjukhuset, där en ung vikarie ville ta till alla möjliga instrument. Säger sköterskan: Ska Du verkligen göra det? Då griper han till droppar i stället. Säger sköterskan: Ska Du göra det. Då beslutar sig den unge läkaren för att ringa till ögonkliniken i Uppsala och får svaret: Fullkomligt ofarligt - ingen åtgärd. Under tiden sitter onkel tyst och stilla och arbetar med sina kartor och referenspunkter. Peter Axelsson har fått en grön Volkswagen fast han bara är 17 år och kör runt, runt.

Ej i Liber.

Juni 1981

Märta och Lietje.
2 bilder ej i Liber.

Moma har i god tid beställt en Apex-biljett för sitt adelsstipendium och flyger den 1 juni till Schweiz. Där har hon en härlig vecka som synes av bilden. Under tiden kommer Lietje över på besök och berättade om sitt hus och sin trädgård i Holland. Nu är all jordfräsning över och allt sått resp. satt. Lietje inspekterar. Hon tycker det är underbart att allting är så oförändrat på Salta. Vi får inte röra något!

Gerd cyklar till kyrkan på pingstdagen. Där är det nära nog fullsatt med konfirmation och dop.

På bröllopsdagen den 8 juni lägger lilla rara Annika förgätmigej runt våra koppar. Sen hämtar vi Moma glad och uppspelt från Arlanda. Dagen därpå är den sedvanliga vårfesten i härbret på Lidingö hos Karin och John-Bertil.

Ej i Liber.

Pingstkaffe med Britta i flygeln. →

Farfar och Becka var på Karlsson på taket och på Skansen. Där hade Annika redan varit med sin klass men blivit illamående på hemresan. Sen lämnar farfar Becka, som ska till Gustavsvik och fira midsommar hos Britta på Åsögatan.

Den 10 juni äter enhetsledningen en god lunch ute på Ulla Winblad i trädgården. Både Staffan och Lotta, som skall vikariera för honom ett år, är med. Så kommer Becka till SCB, där hon är en dag. Men hon njuter nog inte så som Teresa, fast hon klanderfritt hjälper Zerny att sortera stämpelkorten efter ålder, månad och dag.

Mor får höjning med två löneklasser genom Staffans, Elisabeths och Johans försorg.

Min cirkelledare i jämliket.
Christina Österberg.
Farfar hjälper till att texta tablå som jag skulle göra i ordning till Staffan Wahlströms föredrag.

Vi far till Stigsbo och inspekterar det nya golvet i snickarstugan, och på kvällen är vi med moma på sparrisfest hos Olle och Ulla på Stigsbo. God chokladtårta till kaffet. Där är också Schuberths och Wappas.

Der gute Stefan har spelat in Dallas och Onedin som moma gick miste om i Schweiz.

Moma är bekymrad över sina fönster. I fjol kostade det 600, då blir det nog 1000 i år, säger hon. Farfar erbjuder sig och så börjar ett strävsamt arbete för en 72-åring. Hans unga hustru tvättar alla gardiner.

Nu kommer Teresa till Stockholm och sitt kära SCB. Med farfar går hon på livrustkammaren och på kvällen är vi i Enskede-Margaretaparken på en ljuvlig föreställning:

Kjell Andersson, Lars Engström, Berit Söderström, Margareta Jonth, Helena Amoghli, Ingegärd Käll.

Juli 1981

Björnssons, som just kommit hem från sin resa till Sibirien med järnvägen och till Tasjkent och Samarkand, bjuder på rysk champagne. Teresa och farmor i nya klänningar. Teresa har på SCB gjort en kompiskatalog åt mej, där hon förtecknat mina vänner.

Sen far vi till Stigsbo, där Teresa fångar en liten groda och har hos sig i gästrummet. Hon, snart 12 år, kysser den gång på gång men det blir ingen prins av den.

Sen kommer morbror Erik till Salta på väg för att hämta finska Märta. Han ska då hjälpa mig att få i gång gräsklipparen, som är så svårstartad. Han tar ett krafttag och upp flyger hela motorn. Dags att köpa ny.

Stefan hjälper Rolf i höskörden.

Den 9 juli hämtade vi Erik med familj på Arlanda. Flickorna var jättesöta i sina långa nya klänningar, som dom fått av Jana, och Karin hade en stor bukett med rosor med från trädgården. Den här gången var det äntligen värmebölja när dom kom, och redan första dagen for vi till Bredsand för att bada. Och så köpte vi ny gräsklippare.
Karin och Annika leker affär, juli 81.
Ej i Liber.

Ja, så var det på farfars födelsedag med uppvaktning av hela familjen in corpore. Sen for vi till Oknön och badade och det var 27° varmt. Nästa dag kom vi åter till Oknön, och nu kom Stefan och Erik i kanot sjövägen, och tänk det fanns kaffe och bullar kvar åt dom. Christian är så duktig i vattnet och dyker och simmar. På Märsön, när han och farmor dragit sig upp bland björkarna för toalettbestyr, uttrycker han sin uppskattning av Sverige och vi kommer överens om att Sverige och Schweiz är lika fina.

Utflykt till Brandskogsskeppet med kaffe och toscabakelser. Stina, Christian, Becka.
Ej i Liber.

Ej i Liber.

Sen for vi också till Gysinge vid Dalälven för att se på bilmuseet, men det var flyttat. På återvägen tog vi in på Stigsbo men hade ingen bensin till gräsklipparen.

Stefan arbetar hela sommaren frenetiskt med kuben. [Rubiks kub; 1 vecka.]

Annars följde nöjena slag i slag. På väg till Stockholm såg Ää redan på långt håll att en älg tänkte sig över motorvägen. Vi besökte Skansen, Wasa-skeppet och åkte med Djurgårdsfärjan och tunnelbanan. Men Christian tycker för sin del att allra roligast är det att få hjälpa Rolf, och var gång han ser Rolf så säger han: Nu kommer han nog för att hämta mej.

När jag berättar för Christian om den förlorade sonen och hör efter, om han inte tycker att det är orättvist att han ska få den gödda kalven, svarar han: Nej, visst inte, den andra brodern fick ju vara hemma och köra traktor hela tiden.

Ej i Liber.

Hon fick en ny cykel som hon förstås måste ut och prova fast det ösregnar. På kvällen är det laxkalas i flygeln, när det plötsligt knackar på dörren och där står Gunilla från prästgården och överlämnar 2 höns. Sen Carolina fått sonen Pontus i fårkätten, har Teresa nu fyra husdjur, som hon sköter föredömligt, om det också innebär att hon måste gå upp tidigt på morgnarna och ge dem mat innan skolbussen går.

Rolf och Birr är med Klingbergare och Granlundsflickorna + en regissör från André-filmen på Ängsöspelen. Rolf, som nu börjar låta skägget växa igen, får erbjudande om en statistroll som fransk bonde. Ett annat erbjudande gäller 4 biljetter till Paris för halva priset. Av allt detta blev dock intet.

Vi plockar rätt mycket smultron i Bastuhagen och också lite kantareller.

Moma börjar bli urrig och hes och får småfeber som håller i sig ett slag. Och farfars glasögon är försvunna för gott.

Nu startar onkel på semesterresa mot Schweiz och vi andra spelar Elfespiel med Nina Huttonen.

Nu har Brüttnarna lagt på en dag extra på sin semester, men inte förrän på avresedagen blir det riktigt varmt och fint igen. Men då är både Erik och Christian förkylda, när vi säger Hej då på Arlanda.

Gerd hade fått så fina biljetter till Ängsöspelen, men vi sköt upp teaterkvällen tills dom rest hem, schweizarna. Det var en sån underbar kväll, när solen sken på lindarna och ljumt och ljuvligt.

Ej i Liber.
Per-Åke Vikerborn, Mirjam Eriksson, Anita Lindh, Anita Nilsson, Lena Bergelin, Britt Ryberg, Monica Jansson, Bertil Eriksson, Fredrik Knutsson, Sven Johansson, Barbara Westin, Anna-Lena Berg, Christina Karlsson, Per Burell, Monique Haas, Ulla Silverstolpe, Margareta Holm, Magnus Westin, Esbjörn Lindh, Fredrik Piper, Petra Lindh, Camilla Zachrisson, Lotta Zachrisson, Kristian Larraz, Nisse Zachrisson, Brigitta Wiklund, Miriam Eriksson, Maj-Britt Westlund, Britt Zachrisson, Anna Georgsson, Sture Johansson.

Maria hade föreslagit att farfar skulle låna ut Audin till Rolf, när han skulle ut med hela sin familj på resa genom Tyskland till Schweiz. Och medan farfar trimmade den så tvättade Birr Daf-en så den var som ny tills vi skulle få disponera den. Fatalt nog fick Rolf punktering i Tyskland, och det retade farfar så han önskade att det skulle bli nåt fel på Daf-en för oss. På Stigsbo blev han bönhörd, när den inte ville starta. Ingen fara - vi hade ju ett laddningsaggregat. Men, o ve, strömmen var borta. Med den långa stången byttes propp i stolpen. Men aggregatet var gammalt och fungerade inte. Så, rätt som det var, startade Dafen av bara snällhet.

Barna hade fått hemliga påsar med sig i bilen som dom skulle få öppna på vägen när dom mött 27 husvagnar (hästtransport räknas som 10) etc. [Var det den gången de övergick till att räkna pensionärer? /SZ]

På morgonen vid avresan till Brütten. T. h. äppelträdet som Teresa fick av Onkel på sin 10-årsdag.

Här hemma i Sverige satt vi och såg Lady Dianas bröllop med prins Charles en hel dag. Det var ett ståtligt skådespel, som dock på SCB inte ansågs kunna jämföras med vårt kungabröllop. Alltnog, Stefan spelade in det på sin video och vi fick se det en gång till. Den 30 juli gjorde vi en hemlig utfärd med Olle och Ulla till värdshuset Gripen i ösregn. Men vi hade trevligt under glatt samspråk.

Och sista juli kom Onkel tillbaka från sin Schweiz-semester. Han hade haft en incident, då han blev påkörd bakifrån i Lörrach. Tyvärr kom han i delo med stadens borgmästare om skuldfrågan. [Ärendet avskrevs.]

Augusti 1981

Gottfried Grafström, Lars Engström, Thor Zackrisson, Bo Lindgren, Berit Söderström, Jan Wallgren, Maud Forsman, Lars Wiik, Eva Kristin Tangen, Walter Norman, Jan Nygren, Moniqa Sunnerberg, Peter Stormare, Gösta Välivaara, Bengt Ernryd, Jan Kling, Birger Thorelli, Bertil Bäckström, Patrik Kjällquist, Annika Listén, Eva Ohlsson, Vazgen Zarouki, Jörgen Cederberg.

När dom kom till Brütten var Erik tyvärr febrig, men Maria tog emot med stor hjärtlighet och härbärgerade alla fem. De for och badade och firade 1-augusti-dagen med raketer. En pojke skrämde Annika och småflickorna genom att kasta en alldeles framför dom. Sen bar det av till Laax, där Vyskocils bullat upp så kolossalt att Rolf och Birr inte ansåg sig kunna ta emot så mycket. Men nån dag senare hjälpte Christian till att äta upp allt som var kvar.

Rolf Klingberg.

Elsa Günther, på besök hos sina fastrar i Farsta, hade sett oss sitta på balkongen och kom upp för att hälsa på. Hon följde sen med oss på urpremiär i Vitabergsparken tillsammans med flera tusen åskådare.

Vi var på lunch på Kurö med Olle och Ulla, Bror Thulin med Herta och så Gertrud, som vi skjutsade hem.

Den 8 augusti kom Rolf hem med de sina, alla glada och strålande nöjda.

Vi for på söndagen till Cillas konfirmation. Lindörn själv styrde skutan ut till ön ifrån Östanå färjläge. Efter samvaron där några timmar kom vi till Roslagskulla och själva konfirmationen. Sist bjöd Ingela och Jan på fin middag. Där var Astrid, Jans bror med dotter och Ann-Margret och Göran.

På Stigsbo plockade vi massor av vinbär och retade oss varje gång på att byggmästarn gör intet eller så litet i dag.

Instruktion för Rolf att sköta pannan i Laax.
Rolf måste ofta ta febern på tjurarna när dom hostar. →

Christian och Erik har varit på Zirkus Knie.
Birr har förvandlat den gamla vägen mellan flygeln och matbon till en oas med ständigt blommande växter.
Christian tingar på att få sitta i Audin.
Lapplek åt Erik från Christian.
(Karin har kastat Christians klocka i golv så att den gått sönder.)

När jag berättar om den förlorade sonen för Christian, så tycker han att det är fullt i sin ordning att ingen slaktar nån gödd kalv för den hemmavarande sonen, för han har ju haft så roligt ändå som fått köra traktor hela tiden.

← Se bild.

Efter Vera Espings födelsedag talade vi mycket i syjuntan om hur underbar hon var och hur somliga rent av dyrkade henne. Jag skrev ett långt brev och gratulerade och berättade om allt detta, men fick aldrig något svar. I stället kom hennes dödsannons.
Vera Wändahl, Emil Esping, Axel Wändahl, Tomas Wändahl. Christian Wändahl, Marianne Wändahl-Leander, Eva Wändahl-Klintberger, Karl-Einar Hagberg.

Farfar till Simson för att få nya glasögon i stället för de (i Bastuhagen?) borttappade.

En kväll for vi ut till Gustavsvik och hälsade på Britta Edklint, som trollade fram ett dignande kaffebord ur frysen.

Pappa har fått smak för Innendekoration, sen han hängde upp gardiner i Tallbacken. Nu köper han nytt sängöverkast och nya sängkammargardiner.

Det har utbrutit salmonella i lagårn. Det låter förskräckligt men går över efter några veckor.

Christina och Karin fyller den 6 augusti 4 år. Birr hade med var sitt par röda manchesterbyxor med var sin tång på från oss. Här syns de framför den lilla, lilla (svart-vita) TV:n.

MOMA, 87, bjuder på lunch med lax, Traminer, tårta och kaffe. Kurö, Spelbo, Wappa, alla de våra + Jan, Ingela och Johan. Hon fick ett fint nattlinne inköpt i Tyskland av Rolf och Birr, radio av Onkel och köksklocka av oss.

Momas födelsedag:

Farfar fortsätter att dekorera vår sängkammare genom att ta bort de gamla gavlarna och modernisera sängarna.

Nog går det an att sätta och så på våren, men sen att hinna ta upp all potatis, alla rödbetor osv., det är ett fasligt jobb. Birr plockar gröna bönor för att ha till Rolfs 40-årsdag och fryser in. Moma arbetar för högtryck med att frysa in åt oss.

Kallenfeldtarna bjuder åter på storstilad fest i Stadshuset med Ulf och Agnetha och Sven Gunnar och Annika.

Själv går man på rea och köper en lätt s. k. termokappa (500:-) nu 295 + hatt 33:- på Mea. Nästa större inköp är en råsaftcentrifug som vi har stor glädje av när det gäller att göra äppelsaft. Vi tjänar 100 kr. på att ringa runt och fråga efter priser.

September 1981

Enhetsledningsfest hos Lotta Gellerstedt.

Oktober 1981

Mitt opus, rättat av Chris denell, som studerat i USA.

Birr hade dukat två parallella långbord i salen och dekorerat dem med praktmalvor. Allt hade hon gjort i ordning själv: förrätt, skinkrullar med grönsaksmajonnäs och huvudrätten på många fat färdiga att värma: oxstek med sås och gröna bönor, och glacen hade hon så knepigt köpt färdig och fryst om i egna formar så det smakade hemlagat. Viola kom först strax innan och hjälpte till med servering och disk.

Mor hade glädjen och äran att få sitta bredvid Rolf. Wilhelm Klingberg förde värdinnan, och Moma fördes av Werner. Farfar förde Britta. Han höll tal och påminde om när Rolf 1952 hade frågat hur man inleder en sexuell förbindelse. I själva verket hade han redan då inlett en dylik förbindelse genom att lägga 5 öre i sin skolkamrat Gunilla F:s bänk.

Onkel utgick från att Rolf skulle berömmas och prisas så den här dagen, att han i stället ville peka på några negativa sidor: Hur han själv i en uppsats skildrat hur han smugit sig in i salongen och tagit karameller, som han delat med lillebror i vedbon. "Det kändes inte bra efteråt." Stefan tyckte att han kunnat unna sin bror att få smaka utan att ångra det. Vidare om Rolfs ställning till kärnkraftsfrågan, det må väl vara en sak, men att han låste in mormor så hon inte skulle få rösta osv. osv.

Birr får mycket beröm bl. a. av Viola för att allt är så generöst tilltaget.

Rangrulla: Byråassistent = löjtnant.

Rolf får pengar till en resa, men att resa kan vara farligt, det vet onkel, som kom i närheten av den här elektriska stormen på en av sina resor Paris-Toulouse och hem.

Efter Rolfs födelsedag hamnade vi i sällskap med Britta Edklint i en poliskontroll vid Karlberg, och Gerd fick f.f.g. blåsa i ballong.

Vi besökte Onkel på Rymdbolaget och fick se hans Vita Rum och hans eget arbetsrum med de många fönstren.

Ja, det var så synd att dom ej kom från Schweiz, och Moma som redan tagit fram en ny Wettex-trasa!
Detta bl. a. skrev jag ut åt Allan Nordin, avd.dir. på Prognosinstitutet, som frågade om jag var släkt med Rolf Zenker, vars bok om den offentliga sektorn och BNP han haft som kursbok.
Anna-Lena Lundvall.

Så började planerna på vår Schweiz- och Londonresa att ta fasta former. Men först skulle en massa äpplen pressas på Salta. Vi besökte då också Signe, som ligger på Enköpings lasarett och inte kan tala efter hjärnblödning. När vi sen kom till Gertrud, var hon ju som en ung flicka mot Signe.

 

 


Hos Greta Björnsson var det middag för Iris, Lilly, Margit och mig, och jag fick en stor kruka från Valdemarsudde med blommor. Det var början till alla pensionärsfestligheter. Nu kommer också den första folkpensionen, och jag får åka på halv biljett.

Gerd ser filmen Tjejen som visste för mycket och tillsammans ser vi Tuppen med Härenstam.

Så anländer vi till Brütten och möts av Erik på Kloten och redan på Wegacher av alla tre små och hemma av Maria.

Christian har länge funderat på födelsedagspresent åt farmor. Det blev 4 stycken, av vilka det här är den första, som han inte ville vänta med att överlämna. Jag fick den redan två dagar innan. Bättre gick det för Erik och Maria. Dom sparde den fina junipern och den goda chokladtårtan till den rätta dagen, liksom också flickorna med de goda chokladkakorna. På kvällen kom Vyskocils överraskande från Italien och gratulerade med en flaska Vermouth.

Så flög vi då till London. En vacker resa över Frankrike med Calais och kanalen. Så stora delar av London som går åt till idrottsplatser och parker.

Vi får genast på flygplatsen adress på ett hotell. Går också genast ut för att strosa.

Det var ej långt till Westminster Abbey från vårt hotell, men sen gick vi och gick och var plötsligt på Oxford Street, där vi blev bortmotade av polis. "Don't be afraid", men det är bombhot här, så ni måste härifrån. Vi gick då på en italiensk restaurant och åt saltinbocca innan vi gick hem och lade oss.

Nästa dag på Hamlet. Då regnade det, men garderob fanns ej, utan man fick ta med blöta kläder och Onkels nya fina paraply in i salongen.

Annars regnade det bara på nätterna och vi hade 10-15° varmt i november månad medan affärerna började sin julskyltning.

Det mest eindrucksvolle var sista kvällen, när vi var på Royal Festival Hall och hörde Alfred Brendel spela Beethovens pianokonsert. Vi såg folk ligga ute under Towerbron och sova på vägen dit.

Dan därpå var parlamentets öppnande och trots Ira-risker stod vi i första ledet vid kortegen och såg hela härligheten med alla kungliga och kronan som for ensam i en vagn för sig och gnistrade i solskenet.

 

Vår dyraste, men inte godaste, middag. →

ANNIKA 7 ÅR. Hon får en lapplek i vår frånvaro och måste ut bl. a. i Tibbelins bod för att leta. När vi kommer hem och jag frågar vad hon hittat, så kommer hon bara ihåg klisterbilderna från SE-banken. Men så glad och rar hon alltid låter i telefon (och i verkligheten).

November 1981

Åter på det kära Kloten möttes vi ehuru sent av hela familjen. När vi kom hem sprang Christian upp till sitt rum, då hördes ett illtjut: Christian hade skrivit en liten, liten välkomstlapp åt farfar och farmor. Den hade Maria städat bort. O, ve, vilken sorg! Inte gick det att genast skriva en ny. Vi talade mycket om att Christian skulle fara ensam till Sverige. Han säger själv, att det inte är några problem, man får ju hjälp av flygvärdinnan.

Vi går och möter Christian var dag vid hans Kindergarten kl. 11. Han är så käck nu och inte alls blyg. Så får vi vara med om Rüetlilichtumzug igen. Nu i månsken och finare än nånsin.
5 bilder ej i Liber.
följde vi både i England och i Schweiz. OPnkel ringer och berättar, att det är kärnvapen ombord.
 
Maria till sina elever.

Christian berättar för sina föräldrar att han just räknat från fyra till hundra för första gången. Varför från fyra? Jo, för att det inte skulle bli för långt.

Själv säger sig Erik utveckla en febril aktivitet på metodikens område. Och Maria bastlar med barnen inför julen. Erik njuter så av att se dem alla fyra, särskilt när de någon gång är sams allihop.

Christian löser en tävlingsuppgift, där det gäller att nämna tre flaggor, där blått ingår. Farmor blir lätt överraskad, när han tar med Brüttens som nr. 1.
Ej i Liber.
På sista söndagskvällen är det fin middag hos Vyskocils tillsammans med Deubers. Så gör vi åter inköp i Migro-Töss, men mindre än vanligt p.g.a. valutan. Vi får bara 33 fr. för 100 kr. En dag fick farmor följa med till Rytmik, där tvillingarna har så roligt. Och med barnen mumsande sina Wechli i bilen far vi till Brütten, där vi bjuds på ostgratinerade bröd före vår avresa. Farfar tappade bort sin mockamössa på Arlanda, men den fick vi senare tillbaka. Fort hem, fort i säng, sov dåligt, upp igen. Både Greta och Anna gråter vid tanken på att jag ska sluta.
Johan Dahlérus, Bengt Eklind, Elisabeth Möller, Kerstin Rydeberg, Laila Åslund, Anna Åkesson, Lotta Gellerstedt, Per-Erik Dybeck.

Nu kommer Teresa. Hon tar två dagar ledigt från skolan för att en sista gång få njuta av Statistiska centralbyrån. På måndagen väljer hon skinkrullader, på tisdagen brickan med korvsauté.

Hon hälsar på Greta och Anna och springer runt på upptäcktsfärd. Sen köper jag mitt livs första pensionärsbiljett och vi går på den beprisade filmen En familj som andra, tillåten från 11 år. Men den var allt en besvikelse.

 

Teresa och Birr ser Svejk i andra världskriget i Västerås.

December 1981

Hur fin skulle man vara? Skulle det hända något? I sällskap med Lotta, Elisabeth och Bodil åkte jag buss dit. Promenerade sista biten i sällskap med Lars Johnsson, som var så extra trevlig och underhållande. På Domus dukades bordet just av Vicke Säfström, då Lasse -lundgrens tvillingar blivit sjuka. Lasse är med i styrelsen för Domus.

Vi bänkade oss utan placering. Jag kom att sitta bredvid Vicke med Cecilia Sköld på andra sidan. Vi åt och drack med god aptit, en halv flaska vin per man. Göta Strömbergsson, som måste hinna med Örebrotåget, kom och gav mig ett litet personligt paket innan hon bröt upp.

Sen kände jag mimosa-doft men såg inga blommor. Ett paket i aluminiumfolie, som såg ut som en hembakad rejäl sockerkaka, lades framför Lotta, som reste sig och höll ett sånt fint tal till mej och som jag inte minns något av utom att jag på ett så förtjänstfullt sätt hade medverkat till "vårt ansikte utåt", för då inflikade Erling Karlsson "och inåt". Det vart jag så rörd över, för han säger ju sällan något, så TCO-ordf. han är. Jag fick två veckor senare tillfälle att tacka honom för det där "ordet", när han kom och tog adjö och gav mig en TCO-kalender. "Jaså, Du uppfattade det, jag tror ingen annan gjorde det."

Så fick jag då slå upp paketet: två tavlor av Bodil. Jag blev inte lite häpen, när det visade sig att man konsulterat Gerd, och att han varit med för att välja.

Då höll jag ett litet tacktal: Ja, vad ska jag säga, när jag blir så här överraskad, jo jag kan berätta vad min mamma, 87 år, säger, hon som har alla sina jämnåriga på sjukhem eller ålderdomshem, när jag kommer hem om dagarna: "Hur har Du haft det på hemmet i dag?" Och Ui har ju verkligen varit mitt andra hem under så många år.

Så fick jag rosor och mimosa, dansade ett slag med Johan, kramade sen alla en och en och gick med Anna hem. Elisabeth skrattade så hejdlöst vid supén. Johan och Annie hade sagt, att dom inte var säkra på vad Elisabeth egentligen röstade på. "Det beror nog på att jag är så osäker själv", sa hon.

Den 8 december var det Greta och Anna som förde mig på hemlig utfärd. Mellanklänning var tillsagt. Vi åkte T-bana och kom till Riche. Greta sa: Nu ska vi in och se om vi kan få en varm korv här. Det hörde en herre på väg in och sa: Då har nog damerna kommit fel.

I vestibulen samlades Anita Bromæus, Margit Gärdet, Lilly, Tora, Inga-Greta, Anna och Greta.De hade varit på olika restauranger och planerat, innan de stannat för Riche. Där fick vi nu västkustsallad först och sen gäddqueneller i vinsås, kaffe med småbakelse. Och vid kaffet läste Lilly upp den här versen, diktad av henne och hennes Sten. →

När klockan började lida, frågade Tora om vi nu skulle få sällskap hem. "O, nej, nu ska jag på nästa partaj." Gesagt, getan. Tog en taxi till Lottes julbjudning: O, ve, porten låst! Kommer det just en yngling och ska in.

Rolf är under tiden på semester på Gran Canaria. Han skulle ut och surfa med sin kamrat. Det fanns just då bara en bräda att hyra. Rolf avstod, kamraten drev till havs och Rolf måste larma en båt, som for ut och hjälpte hem honom. Tänk, om det funnits två brädor, vem hade då larmat?

På hemvägen från Arlanda fick Rolf lämna Amazonen på Huseby för snöhinder.

En kväll i Farsta skapar Onkel en gåta till Ui-bladets julnummer.

Göran Råbäck, en av våra Maraton-löpare: Vad tur att Du är kvar! I tisdags natt drömde jag att Du slutat, och att jag inte hade fått säga adjö till Dej.

Före pensioneringen låter farmor undersöka sig både ändes och tvärs, så länge man som statstjänsteman får det gratis. 84 i blod och 28 i sänka. Det tycker dom duger och fröjdar sig över att levern är så fin. Hur så? Ja, utan alkoholskador!

Sonja Södergren bjuder oss gamla Ui-are på supé hemma hos sig 12 stycken. Drink, rostbiff med potatisgratin, kuvertbröd, ostkex, kaffe och tårta. Hon är 80 år fyllda.

När vi far till Salta på Luciafesten i skolan, föredrar Moma att stanna för att ej bli sjuk. Annika är dålig och kan ej vara med.

Teresa säger till Birr: Far Du på juloratoriet, som jag vet att Du så gärna vill. Jag ska vara barnvakt, jag.

Den 12 december far vi till Salta och bakar kakor och bullar och 9 tårtor till avskedsfest på Ui. På Luciadagen kommer Teta, Becka, Annika och Rolf och Birr med Britta upp, och flickorna är så fina Lucior och sjunger bl. a. Lusse lelle, Lusse lelle 8 dagar före jul. Vi dricker ett glas glögg tillsammans.

På måndagen traskar moma och jag över gärdet till Oxbacken och tar ris till kronan. Och den 15 är vi på middag på Wappa med Ehrenheims f.f.g., Schuberths, Annemarks, Dolfis. Vackert bord med eterneller. Nässelsoppa med förlorade ägg. Stek med olika sallader, fruktkompott med kiwifrukt, päron, hallon mm.

Efter Wappa-festen återvänder vi över Uppsala, där vi hämtar en rejäl älgstek i fängelset, och kommer lagom till SCB för att jag ska hinna med den enhetsledningsavskedslunch som Britt-Marie ordnat och beställt på Coq Rôti. Där serveras som inledning gravad oxfilé, sen hälleflundra i vinsås och kaffe med liten bakelse. För 8 personer går detta på 850 kronor. Jag dock bjuden.

På torsdagen så bjuder jag alla på kaffe, snabb, med saffransbullar och tårtor, "en underbar tårta" av Hiram. Beräknat för 90 personer. Anna hjälpte till att duka så fint, och gästerna fick slå sig ned kring tre runda bord, och visserligen kom de i etapper, men det verkade inte som någon hade något att göra.

Gerd, som skulle vara framme med tårtorna kl. 13.00 senast, hade haft en hektisk resa, som tog över 1 timme, med köer på Götgatan och två snölastade lastbilar som krockat på Strandvägen. Nu var han nära nog slut och fick vänta 2½ timme i cafeterian för att kunna köra hem alla fat. Då var jag också slut och struntade helt enkelt att gå på det sista enhetsledningsmötet. Det möte då dom hade planerat att ytterligare uppvakta mej med en jättestor cyklamen, som jag i stället fick ta emot dan därpå.

Fredagen den 18 december var min sista dag. Då bjöd Margit Eriksson på lunch på Min lilla trädgård och gav mig en fin tändsticksask som hennes syster gjort. Anita Andrén-König kom också med present: brevpapper. Av Lilly och Greta fick jag en lyckospindel att ha på kragen. Och sen kom dom indroppandes en efter en, och dels tackade dom för i går och dels ville dom säga adjö.

Hade aldrig kunnat drömma om att så mycken välvilja skulle strömma emot mig av folk som jag haft väldigt litet att göra med. Men dom känner mej genom Ui-bladet mer än jag känner dom. Och självaste Elmhammer, chef för all utbildningsstatistik, rättsstatistik, jordbruksstatistik, prognosinstitutet och Ui, hade frågat Zerny hur det nu skulle bli med Ui-bladet.

Staffan W.: Du har varit ett sånt stöd. Vem ska man nu fråga om allt? Staffan Sollander: Det finns flera här som borde sluta, men Du skulle vara kvar. Lars Bergman: Det har varit fint att ha haft Dej här. Jan Lille: Ska man gratulera eller?

Staffan Wahlström.

Lars Johnsson, Evert Blom, Rune Sandström, Roland von Euler, Mirdza Drivkalne. Dom och flera till, Bo Dahlberg, kom på avskedsvisit. Hans Lindkvist. Det var verkligen glädjande. Gunnars Irbe. Rolf Johansson: Ja, Du har väl så många intressen. Håkan Lindström: Tänk, att ha tid att läsa. Alla ville dom trösta.

Garnisonen (SCB).

4 bilder ej i Liber.

Slutord

Det är idag den 21 december. Teresa, Becka, Annika är hos Stor och Liten och julhandlar. Från Brütten meddelas att det finns 29 lediga platser kvar på planet till Stockholm. Onkel ger sig ut i julhandeln i sista minuten. Moma är åter på Salta för att lägga sista handen vid julskinkan. Farfar har haft sin sista fria dag nu när farmor ständigt är hemma men börjar redan vänja sig.

God jul och gott nytt år till alla läsare.

Gesundheit!

Red.

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1981 (lösenord krävs).

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 2 maj 2018.