www.zenker.se

Liber 1974

December 1973
Januari 1974 Februari 1974 Mars 1974 April 1974 Maj 1974 Juni 1974
Juli 1974 Augusti 1974 September 1974 Oktober 1974 November 1974 December 1974

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1974 (lösenord krävs).

Praefatio

Redaktionen har den stora glädjen att hälsa den i år utökade läsekretsen välkommen. Annika Matilda Zenker född den 30 oktober 1974 har genom sitt stillsamma och försynta väsen och sin skönhet vunnit allas vår kärlek redan efter 8 dagar av sin levnad. Vi önskar henne ett långt och lyckligt liv och vänder oss till övriga kära läsare och önskar även dem lycka och välgång och en god jul 1974.

Red.

Quod evenit?

Året 1974 går mot sitt slut. Redaktören, som genom sin nya status som statstjänsteman är mera bunden än tidigare, känner sig föranlåten att redan den 8 november börja arbetet på Liber.

December 1973

Om vi då kastar en blick tillbaka till julen 1973, minns vi Lucia-festen i Teda skola, där Rebecka var tärna och gick i spetsen för hela tåget 3 år gammal. Teresa låg sjuk. Kanske till följd av oljekrisen. Vi måste nu spara på ljus och värme och såg fram emot en bensinransonering så fort helgen var över.

Erik och Maria hade svårt att komma med något plan till Stockholm. Vi var just på väg till Arlanda, när det kom samtal, att de blivit akterseglade på Kloten och inte kunde komma förrän på själva julafton, men då kom de med stora härliga schweizerlimpor.

Det är inte alltid så lätt att vara "Freiflügler".

I år upptogs en gammal tradition: ett besök i lagårn för att önska god jul. Där finns nu ett antal tjurar; kalvar, som Rolf köpt fr. Wappa och som barnen gett namn efter bl. a. Onkel, Stefan, Rolf, Erik, Farbror Ingvar, Farbror Helge, Knutte, Tomas, Peter, osv. Erik tycker, att det ska komma att kännas lite underligt, när alla dessa inom en snar framtid går en säker död till mötes.

Stefan på rymdmöte i München, dec. 73.

Stående fr. v. Tysk forskare (MPI Garching), N. S. Novikov (Interkosmos), tysk forskare, SZ, Lars Stenmark (Rymdbolaget), svensk forskare (Lund). Sittande fr. v. Bruns (Astrofysiska observatoriet, Krim), Zhitnik (Moskva), Prof. Prokofjev (Krim), J-O Stenflo (Lund), H. Biverot (Jungner).

Pappa med Maud ("mycket sötare i verkligheten").

Håkan Isacson, Peter Bratt, Jan Guillou, Carl-Axel Robért, Carl Erik Lindahl, Ingvar Ågren, Jan Stolpe, Sven Andersson, Gunnar Ekberg, Ingvar Paues.

Januari 1974

Vi hade julkaffe för grannarna och var sen bjudna på mycket fin middag till Kurö. Gerd kom fr. Sthlm o. hade utbett sig att få komma för sent; det vart mycket sent på grund av uruselt väglag och dimma.

Så var då julen slut:

Teresa, 4 år.
Gerd kunde ej följa med till Lidingö på själva dagen, då han höll föredrag på Teknis både den 15 och 16 jan. Men Mutti var ändå glad o. pigg som alltid.

Mor besöker Moderna museet i fars sällskap. Det var f. f. g. och det var Dali.
Stefans rum på Rymdbolaget vid Bällstaviken. Ingen bildskärm på den tiden!
Ej i Liber.

Februari 1974

Arvid Eriksson, Birger Eriksson, Märtha Eriksson.
"Till den tid, som jag arbetat på Ui skall läggas ytterligare 1085 tim., som jag genom Ui:s förmedling arbetat för jordbruksdepartementet, dir Lars Ovegård, veterinärväsendeutredningen åren 1968-1971."
Ja, så föll vi då till föga inför dessa förmånliga villkor. Och den gamla friheten var slut.

Vi samlades på Näsbydalsvägen 4VI tillsammans med Sven och Britta och Marianne m. familj och överlämnade vår gåva, en samlingspresent, som skulle bli en liten vävstol. När sommaren kom, köpte Birr emellertid en trädgårdsmöbel, mycket trevlig, för pengarna. Vi blev bjudna på gädda. Efteråt fick vi höra, att Birr varit dålig och haft feber under kvällen.

Var det redan i februari eller var det i mars, när Teresa ringde till Farsta och sa: Vi ska få en baby och pappa har fått en ny lagårdsmössa.

Far är nöjd med sin hörselkurva efter alla kompressorår.

Om han alltså har svårt att uppfatta något, måste det bero på bristande intelligens, säger hans k. hustru.

Mars 1974

Rolf och Birr hade firmafest på Berns för Ingvar och Mona och Knutte och hans dåvarande flicka. Det var supé och det var Hasse å Tage-revy Glaset i örat, och det var dans och det var spel. Och stor förtjusning. Dagen därpå var vi alla på Elsa Beskow utställning och barna fick sitta inne i en Hattstuga och höra sagor. Vi var 4 generationer som såg filmen om Tant Brun, Grön och Gredelin. Det borde vi ha meddelat ledningen, för några dagar denare stod det i tidningen om en liknande familj som varit där.

Teresa går i lekskola i Näsbydal och är väldigt utvecklad, och Becka går i dansskola och är inte dum hon heller. Says Teresa, 4: Det må vara att människorna härstammar från aporna och aporna från dinosaurerna, men var kommer dinosaurerna ifrån då? Jag tror på Gud i alla fall, jag!

Onkel på uppdrag i Sovjet antecknar i hast på sin pappersserviett vad Novikov efter sitt besök på Salta anser om Moma.

Långt senare berättade jag för henne, att han var KGB-överste. /SZ

Rolf fick en elektronisk räkneapparat till julklapp av onkel. Den använder han numera inte bara till deklarationen och dylikt utan även i torken för att räkna ut foderblandningar åt tjurarna.
Maria och Erik planerar en semester i Mexiko i påsk, och då är man ju lite orolig för exotiska sjukdomar. Genom Hillevi fär vi en del råd.
Erik infordrar uppgifter till deklarationen av sin dame d'affaires.

Moma tillbringade vintern dels i Farsta, dels i Falun och även på Lidingö. På Lidingö var hon bl.a. den 23 och 24 mars, då vi gjorde en av våra billighetsresor till Schweiz, innan tiden löpte ut den 1 april. Vi hade bullar och grejs med oss, men framför allt paket till Eriks 30-årsdag, som skulle infalla efter deras Mexiko-resa. Maria ville slå upp dem genast utifall att "vi inte kommer hem med livet i behåll" men Erik var ståndaktig.

Det är något fantastiskt att sätta sig i Audin [reg.nr.] ABZ och bara fara ut till Arlanda, lyfta 8.35 och vara framme före kl. 11 efter en härlig frukost. Sen ha två ljuvliga dagar i deras sällskap.

På lördagen handlar man först på Migro, sen sprit på Waro, och nu gjorde vi en promenad över bergen vid Brueder. Sen på söndagen åkte vi en bit på vägen mot Winterthur och gick över ljusa sluttningar, där gullvivor och violer blommade i mängd. - Vid hemkosten fick vi skrapa isen från vindrutan.

Vi hade stort utbyte av den utmärkta pjäsen.

Alla Zürichs klockor dånade på den vårliga lördagskvällen, när vi gick från parkerings-platsen till teatern.

"Der Kluge fährt im Zuge" som man säger på Swissair.

April 1974

Mariann Tiblin och faster Gunhild vid den nyupptäckta runstenen vid Vela.

Farmor kom ut med tåg för att vara barnvakt, när Rolf och Birr skulle på Centralföreningens årsmiddag. Så det var i farmors säng Becka fick ligga och ta emot paketen.

"Vad synd, att inte farfar är här", sa hon. Och när det var ett extra fint inslaget paket: "O, vad spännande det är. Tycker inte Du, farmor?"

Dagmar Podeck.
Omslaget till Swissairs Atlant-meny.

Teresa var med Moma och farmor på kyrkogården och sprang oförskräckt omkring bland gravarna. "Ni får gå på sandgången och inte på gräset." - "Men när man ska begrava nån, då får man väl gå på gräset?" - "Ja visst." - "När vi ska lägga ned lilla farmor, då får vi gå på gräset."

Rolf arbetar på Salta och Birr far på söndagskvällen in med barna till Täby. Sen kommer de ut på torsdag e.m. Så familjen är rätt splittrad.

När vårsolen leker, samlas man gärna vid lagårdsväggen, där barna leker i sandhögen, där man kan plocka nässlor och varför inte dricka kaffe och ha när-kontakt med Rolf, som pysslar innanför. Men det händer också, jag narras inte nu, att Birr låter Rolf sova och själv går ut och ger kalvarna mat på morgonpasset.

En gång, när Rolf skötte om disken i diskrummet eller var det småkalvarna, kom Becka och meddelade helt lugnt att Max eller vem det nu var av de största tjurarna var lös. Teta och Becka leker oförskräckt på skullen bland höbalarna o. lurade t.o.m. farmor att f.f.g. bestiga detta område.

En dag fick Teresa och Becka tillbringa några timmar på Statistiska Centralbyrån hos sin farmor,

dels i matsalen, där det serverades spaghetti med köttfärssås, dels på farmors ämbetsrum, där de också fick delta i arbetet.

Fyra bilder, ej i Liber.
Moma och mamma åt lunch på den beprisade rest. Gourmet på vårkanten.
Erik hade avstått fr. denna gentila inbjudan och i stället farit till Salta i maj. Vibrometer, sagt man auf Swissair, dort macht man (jedenfalls machte man) Präzisionsinstrumente.

Maj 1974

 

Ett sånt vänligt brev kunde ej lämna far opåverkad. Han ut och provkörde bilar av olika typer, flera av dem på arbetstid, ja t.o.m. ute i Häggvik. I Enköping provsatt vi i Passat, men till slut blev det en Audi. Nu för tiden tar det en vecka, innan man får den levererad, så först den 17 juni fick vi vår vita Gut [reg.skylten, tror jag. /SZ]. Men redan på Märta-dagen fick jag en bilradio till present, som dock i skrivande stund alltjämt ligger i sin kartong.

Rolf hade fått överta morbror Hennings Amazon redan före jul och hela familjen var mycket lycklig över det, för Birr hade haft flera otrevliga tillbud med Vivan, som t. ex. när bromsarna inte tog det minsta, när hon skulle korsa Renstiernasgatan, eller när hon vid Sävsta motell fick slänga ur barnen för att det började ryka kring ratten.

Bensinkuponger av Rolf. Stefans present var, att han sprang runt på post och banker i Sumpan o. köpte premieobl. D.v.s. dock ej själva det ståtliga antal han fick ihop.

Strax efter Märta-dagen upphörde som väl var bensinransoneringen, så man slapp dividera, om man skulle ha råd att resa ut till landet eller ej, när den varma årstiden kom.

Pappas vän Bengt i Södertälje.

Vi hade bjudit syjuntan, att med män göra en utflykt till Salta på själva Märta-dagen. Det var samling vid Kvarnen i Svinnegarn kl. 12.00, där vi bjöd på kaffe och 3 sorters smörgåsar. Det var den första riktigt vackra vårdagen. Sen besök vid Svinnegarns källa och vid runstenen i Vela och därefter lunch på Salta på altanen. Det var Mr. Davids blend och köttbullar och sill och snaps mm. Besök i lagårn och vid offerstenen.

Vi hade tagit tre dagar ledigt i maj och var på Stigsbo, när häggen blommade. Onkel hade tagit lill-semester vid månadsskiftet april-maj och gjorde en biltur till Öland och Södra Sverige, som tant Eva skulle ha sagt, samt besökte även Köpenhamn.

Jag hade så när glömt att meddela, att jag fick 2 dagar extra ledigt av Edmund som tack för tyska översättningen jag gjort och tog ut dem i slutet av april, målande alla trädgårdsmöblerna och staketet på altanen.

Rolf var nu i maj fullt sysselsatt med bevattning av gärdet framemot Enberga, där en annan var med ett par dar med utsikt ställd att till tack få komma med på nästa Betriebsausflug. Därefter gick han över till Solbergagärdet, så passligt just till Himmelsfärd när vi hade besök av Erik från Bachenbülach, som tillsammans med Stefan hjälpte till och därpå intog kaffe i Oxbacken.

Under sitt besök i maj hann Erik Z. både så blommor, rödbetor och gurkor, särskilt den senare kulturen ligger honom varmt om hjärtat.

Gertrud Klingberg hade varit på pensionat i 3 veckor och när hon kom tillbaka, cyklade jag ned med ett fint nattlinne, som jag köpt på hennes begäran. Hon var då så dålig och yr i huvudet, och jag lyckades förmå henne att ringa dr. Nyström. Hon fick genast komma in på sjukhuset och har varit mycket dålig men är nu rätt bra igen.

Evert Lennep.


Juni 1974

Jag har fått både nytt pass och nytt körkort och med det senare, som även berättigar till framförande av mindre lastbil, kör jag nu med Gerds hjälp Audin då och då. Alltid är det nån fara som t. ex. stenräcket vid Erikssund.

När vi gick ut från Hamlet, Gerd o. jag, sa G. lite högt: "Ja, jag skulle inte ha kunnat göra det bättre själv", varpå folk framför oss intresserat vände sig om för att se vem som yttrade dessa stolta ord.

Onkel planerar en fest på Salta för sitt bolag. Det är mycket att tänka på och ordna med. Det ska ju vara inkvartering också. - Gästis åtog sig att servera räkpannkaka + oxfilé m. sallad och haricots verts + glace m. jordgubbar och vispgrädde + kaffe + vickning pyttipanna m. stekt ägg för 36-38 kr.

Pappa och mamma kom ut på fredagen före Stefans fest, men inte förrän kl. 21.30, så där gick han döhungrig, för han hade just tackat nej till Birrs erbjudande om middag. Vi hade ett duktigt jobb på kvällen med att duka och plocka in blommor och ordna med sängplatser. Stefan hade väl placeringen klar, men i sista stund skrev han en bordsvisa.

Pappa och mamma blev inbjudna att fira sin 35-åriga bröllopsdag på den stora festen och deltog under beteckningen brudparet.

Onkel funderar på matsedeln och tar en paus i gräs- och häckklippandet.
"Tänk vad det är mycket roligare allt sånt arbete, när man gör det åt sig själv."

Gerhard Zenker.
Rolf Zenker.

Moma föredrog att tillbringa dagarna på Lidingö, där hon hade det nog så behagligt.

Vi hade tagit med glas osv. fr. Farsta så det var enhetligt åtminstone på varje bord, 23 vid altandörren och 20 vid sideboardet. Stefan ville att det skulle se protzig ut, så vi satte fram silverkandelabrar och sockerskålar. Stefan och Rolf kom hem från Oxbacken med mängder av liljekonvaljer, som sedan spred ut en bedövande doft över middagsbordet.

Birr for i sista minuten till Torstuna och lånade klänning av Mick. Hon hade blivit så tjock sista veckan.

Stefan hade förstås köpt vin och sprit i Stockholm och ej vågat ha lådorna kvar i bilen över natten utan fått bära allt upp och ned.

Det var ju trefaldighetsafton, och gästerna berättade, hur de sett dukade långbord på Huseby.

Just när alla kommit, bröt ett fruktansvärt oväder löst med ösregn och blixt och knall, så telefonen ringde i ett. Dom såg blixten slå ned 5 m. från fönstret. Vi var ju så vettskrämda sen Margretelund brunnit, så Rolf gick en runda för att se om alla byggnader.

Barnen hade sina bästa kläder, och Becka stack i ivern in sitt örhänge så långt i örat att hon grät länge, länge o. sen somnade i Rolfs knä vid bordet.

Ef satte på Fanfaren ur Tannhäuser på max och alla tågade in. Mamma (farmor) hade Teresa bredvid sig och hon åt med mycket god aptit av all maten. Stefan sa i sin välkomstskål att nästan alla är ju här f. f. g., så det är lättare att säga att Nisse, Kajsa o. Ann-Margret inte är särskilt välkomna.

Stefan presenterade 3 verser av den 24 verser långa hymn som enligt japanskt mönster sjungs på företaget varje morgon.

Engström, direktören, hade Birr till bordet och på hennes kort "står det t.f. värdinna och jag förstår nog vinken" (så väl) sa E. och hyllade värden Blixt Gordon Zenker.

 

 

Det satte i gång ett sånt spelande, dansande, sjungande så huset vibrerade ända upp på sängkammarn, där far och mor la sig kl. 02.00 medan gästerna åt frukt bl. a. en hel låda bigarråer och nattsexa. Ef kom i säng kl. 05.00. Då hade dom varit till sjön och där nånstans fastnat med en bil i leran. Det var sån stämning redan från början.

När Engström kom och fick se Ef sa han: "Vad har Du på Dej för gammal kostym?" - "Det är min konfirmationskostym", sa Ef. - "Jag ser det, jag!"

Fru Engström var med och gjorde i ordning frukost i vårt taffliga kök: Youghurt, ost, flingor, ägg, kaffe. Allt hade onkel köpt. Han är duktig. Det här var den 8-9 juni. Den 11 for han till Paris på sitt nya pass. - En av gästerna Söderdahl kom i egen husvagn och installerade sig på magasinsgården med elanslutning. Två par låg hos Rolf och Birr, en hel del reste hem, och resten låg i banka, morbrors rum, Stefans och vårt rum.

Ej i Liber.

Rolf och Birr gör en hemlig utfärd m. barnen till Strängnäs domkyrka o. prins. Isabellas grav, djurparken i Eskilstuna och Strömsholm.

Nu var det prinsessan Christinas bröllop, som vi såg i sällskap med barnen på Salta. Rolf och Birr hade främmande, så även Maud (i Maud och Ulf) var med och tittade och Henning och Lene. Barna var särskilt intresserade av prinsessan förstås. Morbror Erik var också med och delade sin uppmärksamhet mellan bröllopet och V.M.-matchen som ägde rum samtidigt till mångas förtret.

Nån vecka senare, eller var det kanske t. o. m. flera veckor senare, satt Becka och gnällde vid frukostbordet. "Vad är det för fel Becka?" - "Tror Du, att Onkel kan hålla upp mitt släp, när vi ska gifta oss?" - Becka och Onkel ska gifta sig "nästa vinter" sa Becka i fjol, och nu har hon gjort ett tillägg: Hon ska samtidigt vara hembiträde åt Teresa.

Ej i Liber.
Ej i Liber.
Far ser fram emot sin tid som senior citizen, men ämnar arbeta till årets slut.

Det blev ingen majstång i år, för Rolf och Birr och barna firade hos Birgitta Norrman och låg i tält där.

Det blev inte av med nån Gasteinresa i år; morbror Erik och Moma skulle nöja sig med en färd till Ölandsbron i stället. Men även det rann ut i sanden. Då hittade Gerd och jag på att vi skulle kunna göra en hemlig utfärd och mötas nånstans. Den hemliga utfärden blev ändå hemligare, för utom Olle Insulander, som var med från början, dök Stefan upp med sina ryska rymdvänner på hotell Skogshöjd i Södertälje, där vi stämt möte.

Vi åt entrecôte och mängder av jordgubbar m. glace och vispgrädde samt rödvin och kaffe för 33 kr kuvertet. Vi undrar så, om dom möjligen räknat fel. Sen for var och en till sitt. Henning o. Lene hade fått order att ta på sig sina bästa kläder och ta pengar med och fara med T-banan till Farsta. Nu fick de lov att ta T-banan hem från Fruängen, för det var vardag emot och vi var så trötta trots den ljusa sommarnatten.

Helene Tiblin f. Zenker, ing. Bruns.
Märta, Zhitnik, SZ.
Gunhild, prof. Prokofjev, morbror Erik.
Placeringen gjordes på "gårdens tid", som Ää säger när han skriver brev på tjänsterummet.

Juli 1974

Erik Z. har alltid drömt om att få bebo sagda fastighet. Nu är ju priset humant, särskilt om man jämför med Schweiz, där kvm.priset är 200 francs.

x) Vid sitt besök på SCB hade Becka blivit så gripen av all prakten, att hon började tala om i rest. varför de rika ska ha det så bra.

Stefan fick besök från Canada, det var Roger från Stanford, som kom med sin hustru och fick ligga på golvet i Sundbyberg några dagar, sedan de först varit på Salta en weekend.

 

 

Erik Z. har skickat en vänlig inbjudan till Schweizbesök igen. Maria ska till Quimper i Bretagne på kurs, och det skulle passa bra om vi kom i juli. Då har onkel också semester i Schweiz, så vi kan få åka med i bilen.

Gerd tar en semestervecka innan dess och är på Stigsbo. Jag är på Salta, för Birr är på Danderyds sjukhus. Hon är sjukskriven hela sommaren.

Johan Martin-Löf.

Lars Hakelius, Lars Sandström, Kerstin Maurd.

Under våren har vi haft experiment med optisk läsning på SCB o. jag har blivit så bekant med Erling Karlsson, vår TCO-man, så jag törs ringa upp honom, påhejad av Gunnel Ljungström och Birgitta Ström, för att få höra om våra nya löner, innan de offentliggörs. Det var ju fantastiskt. Det är 4·3205/5 pre mån. Avd.dir Dag Hallberg förklarade vid en information att TCO fått igenom sina krav till mer än 100 % eftersom Edmund själv oombedd höjt vissa löner. Det var nog min, eftersom han en gång efter en översättning sa: Det var en glädje att få läsa det fina brevet. - Och efter översättning av datalagen, så blev jag inkallad och avtackad. Men nu fick jag återigen en lagtext och fyra brev, som jag vänligen skulle skriva på semestern. De kom med expressbrev till Salta, just när mor höll på att rensa som bäst i grönsakslandet. Det tog sex timmar att göra en snabböversättning.

Sen kom pappa för att fira sin

Det skulle ha blivit en snöplig fest, Rolf och Birr var visserligen på väg från Danderyd just, om ej Teresa och Becka på egen hand rusat in i flygeln, kastat av sig långbyxorna o. tagit på klänningar och dom bästa trosorna och målat för brinnande livet, men sen farfar slagit upp alla presenterna, även insamling från grannarna, fick han lov att jobba med översättningen, som sen gav mor 3 dagars ledighet.

Teresas intuition säger henne vad farfar vill ha för teckningar på 65-årsdagen. - Eftersom det inte kunde bli nån fest på farfars födelsedag, kom Olle Insulander över med presentkortet några dagar innan. Det ösregnade som vanligt den här sommaren, när vi satt och drack kaffe och Rolf kom in i biblioteket. Olle undrade om han kom från bevattningsarbetet, lätt triumferande, enär han själv inte skaffat sig det "negerjobbet".

Följande dag for vi till Farsta för att på fredagen resa ut till Björklunds sommarställe och äta strömming i solsken o. vackert väder. En märkvärdig slump efter allt regnande.

På lördagsmorgonen startade vi sen med onkel o. nya batterier i transistorn på en trevlig resa genom Sverige med en rast nånstans i södra Östergötland kort före en skur. Färjan i Helsingborg prickade vi in precis och likaså med ovanlig tur den i Rödby, så den här gången kom vi ända ned till Soltau, där vi fick nattlogi på Meyn's Hotel.

Följande dag kom regnet i Maindalen och höll i hela eftermiddagen. Vi åt i en liten stad nära Würzburg; det hade då regnat så bilen var fylld av vatten och etiketterna lossnade på punschflaskorna till Erik. Stefan hade en tvålmättad svamp o. torkade med, så löddret forsade genom den lilla staden. Rest. var fullsatt och vi studerade länge menuen, innan uppasserskan kom äntligen. "Was haben Sie so", sa jag lite leutselig. Man vill ju tala lite m. urbefolkningen också. "Überlegen Sie sich nur", sa hon och försvann till pappas o. Stefans förtvivlan.

Ej i Liber.

Vi anlände utan andra missöden till Erik redan vid 19.30 tiden. Han lagade fläskkotlett med van hand och bjöd oss på med öppen famn.

Vi var då i Schweiz, men före vår avresa fick hon vårt första tält.

Nästa morgon var han redan i väg, när vi vaknade. Det var en strålande dag och man riktigt märkte hur högt solen står på himlen härnere, när vi gick och mötte Erik på lunchrasten. - Sen for Stefan genast söderut till sina berg. - Och vi passade på att göra en utflykt, eftersom det var så vackert väder. Vi for till Regensberg och ville ta in på en restaurang där, men det var Montag och Ruhetag. Underbart vackert däruppe - immer mal wieder - med utsikten och alla rosor. Så fick vi då slå oss ned i Bienengarten längre ned o. äta en Tellergericht Geschnetzeltes och dricka ett gott vin. Tänk vad dyrt det nu är i Schweiz också.

Tre bilder, ej i Liber.
Till hemresebiljetterna växlade Erik på Swissair till avsevärt bättre kurs.

Det var tur att vi gjorde utflykten den dagen, för då var det som allra vackrast och lämpligt att festa upp presenten från Lidingö på. Pappa och jag åkte sen med Erik till Kloten och buss därifrån till Zürich på egen hand. Vi blev förstås överraskade av regn och fick mest gå i varuhusen o. titta. Där gjorde mor ett verkligt fynd, som synes. Det var en kjol i brokigt mönster till vilken Teresa trädde upp ett halsband i exakt rätta färger. Sen glömde jag dem tyvärr i Laax, och Erik fick besvär med att skicka hem detta "objet de vacance oublié" denna jupe i ett kuvert. Då kom vi också på idén sen att skicka en av pappas urvuxna skjortor i kuvert till Gerd Erik Zenker-dagen d. 24 sept.

Maria skrev belåten från sin kurs i Quimper, belåten med allt utom vädret. Hon frös så, att också hon måste köpa sig en varmare kjol, en jeanskjol, delavé, som nu är toppen. Hon gjorde utflykter och besåg de märkliga bretonska fornlämningarna och säger sig ha fått 4 kg. god mat för mycket.

Marias föräldrar bjöd oss att följa med dem på en resa till Tyskland, men vi var så trötta efter den snabba färden ned till Schweiz att vi tackade nej. I stället blev vi bjudna till Laax över veckändan.

Vi hade haft en tanke på att ev. träffa Stefan nånstans. Han hade farit ned till Wallis på en gång för att komma på solsidan o. vänja sig vid höjderna där. Nu ämnade han sig till Mont Blanc, sa han i tel. - "Men vet Ni då inte därnere att 8 personer just ha omkommit i en lavinolycka där?" - "Vi talar inte om annat."

Åt Stefan kan man inte göra mycket i såna här situationer. Han for till Chamonix och skaffade sig en guide. Han övernattade i en hydda på berget för att nästa dag söka nå toppen. Förra året fick han avstå på grund av snöstorm. Nu var det bra väder men cirka 300 m. från toppen svartnade det för ögonen på Stefan och han började kräkas. Führern, förlåt, Guiden uppmanade honom att andas kort och staccato, och med uppbjudande av sina yttersta krafter nådde han toppen.

[Vidare om min Mont-Blanc-bestigning här. /SZ]

Nu for Stefan mot Wien efter att under sina äventyrliga färder ha övernattat i en flickpension eller nunnekloster eller vad det var. Sen tillbaka till Schweiz och så ställde han kosan hemåt över Paris, men väl i Paris kunde han ej helt släppa sina berg, utan for tillbaka till Schweiz igen.

Vi i Bachenbïlach for alltså till Laax och råkade in i sån fredagskö att resan blev onormalt lång och Ää måste kasta sig ur kön vid Walensee och köra ut på en småväg till ett mörkt buskage. - I Laax blev vi mottagna med samma storartade gästfrihet som alltid. - Det var rätt kyligt och växlande molnighet och vi hann bara med en riktig vandring, men den var i Fellers och mycket lyckad.

Vyskocils for tillbaka redan på lördagskvällen, men vi stannade till efter lunch på söndagen, då vi tog en annan väg tillbaka för att undvika köerna o. tittade in i Winterthur på kvällen för att se på de nya fina tapeterna, madonnabilden m. m.

Följande måndag var det åter vackert och varmt. Gerd for med tåg till Freiburg för att hälsa på Cläre. Det var usla förbindelser och resan tog en hel dag. Erik och jag for in till Zürich för att möta på kvällen, och innan tåget kom var vi uppe på höjderna ovanför staden, där man i det klara vädret såg alpkedjan.

Sex bilder, ej i Liber.

Augusti 1974

Nu skulle Maria snart komma hem igen och vi tackade och packade ned limpor och sprit. Snart kommer de ju efter till Salta, tack vare nationaldagen som är fridag d. 1 aug.

Onkel däremot bereder sig att fira Bundesfeiertag i Zermatt. De schweiziska tidningarna är under rubr. Unglücke und Verbrechen fulla med notiser som dessa:

Dagen efter min Weisshorn-bestigning tisdag 6 aug! /SZ

Erik och Maria kom nu vid månadsskiftet juli-aug. i stället för till Momas 80-årsdag. Då skulle det ej kunna bli så lång sammanhängande ledighet och vi skulle ej ha så mkt. tid för varandra. Det var underbara dagar, som gick alltför fort. Vi var ute i skogen. Vi var till stan, där Maria med förtjusning märkte, hur mycket man får för schweizerfranc i Sverige och köpte en axelväska. Och på lördagen gjorde vi en mindre historisk rundtur m. kaffe på Anundshög, besök i Västerås domkyrka, glace på Djäkneberget och besök på Tidö vid en fornborg på väg till Strömsholm.

Tre bilder, ej i Liber.

Morbror Erik var nu hemma från Skottland, och Karin och Margareta fr. Västkusten, och de kom över söndagen.

Den vänstra bilden ej i Liber.

Fyra Stigsbo-bilder, ej i Liber.
Pappa blev bjuden på båttur av Karl-Gustaf Insulander tillsammans med Erik Schuberth.
Tre bilder, ej i Liber.
 
2 bilder ej i Liber.

Mormor gruvar sig sen ett halvår minst för sin 80-årsdag. - Birr har ofta värkar och måste ligga mycket. Hur ska det gå?

Morbror Erik o. jag gjorde eklövsgirlander och virade runt pelarna på verandan. Uppvaktningen var på lörd. d. 24 o. klocjan 13.00 samlades grannarna och i sista ögonblicket även Stefan, alla i sina bästa kläder. Axel Hakelius höll tal, Wille, Hetty, Wilhelm m. dragspel och en liten tulipan samt Erland sjöng och spelade.

Det kom brev och telegram o. presenter fr. Canada, Spanien (Rüdi), Österrike, Schweiz, Tyskland, Belgien, Norge, U.S.A. m. fl. länder samt från inlandet. Efter mycket dividerande hade vi stannat för en lunch m. smörgåstårtor, jättegoda från Tammerfors. Jubilaren, själv klädd i rosa, var piggare och gladare och yngre än på länge.

På kvällen var det middag en famille. Då hade Barbros boyfriend Lars Wernberger också kommit, honom fick vi nu träffa f.f.g. och vi var mycket nöjda. Med var också Ingela o. Jan förutom H-g och Lene förstås och finska Märta.

I främsta ledet Bettan Ljungblom, Anna Tamm, Signe Andersson och Axel Hakelius.
Till vänster Eva Hakelius. Till höger Lene och Henning Tiblin.
Erland Klingberg samt Wilhelm Klingberg Jr. och Sr. med Hetty.
Syföreningen uppvaktar.
10 bilder, ej i Liber.

Gåva av pojkarna. Sällan såg man en gräsklippare i salongen.

Nu var det dags att tänka på fastighetsdekl., men Rolf, som ska allting bestyra, stod mitt uppe i sin rekordskörd, vete till utsäde t.o.m. Mor skrev därför till Upsala fögderi o. bad om uppskov för sina egendomar i Teda, Balinge [sic], Jumkil m. fl. församlingar. Detta kunde ej beviljas men meddelades dock resp. myndigheter. När klagomålen sen kom, kunde vi i alla fall svara, att det var insänt för 3 veckor sedan. Far hade hjälpt till genom att mäta alla byggnader på Salta.

Det var den dagen, då den stora manövern gick av stapeln och hundratals militärfordon passerade Salta, och det dånade hela dagen. I skymningen när allt var tyst, visade det sig likväl att buskarna i Solberga var levande och rörde på sig.

Atlasnyckeln borta. Vad göra. Rolf hade stora ficklampan ute på traktorn.

Med mormors lilla verkade det hopplöst att leta vid magasinet, mjölkkammaren, källarbodarna, lilla logen, o. där plötsligt i månens sken låg den i djupa gräset. Men är man född på en söndag, när kyrkklockorna ringde, så är man .........

I aug. hade vi under en vecka besök av Burgl och Peter Hessen (från Bayern). De for med mig ut till Salta en eftermiddag också.

September 1974

Sigurd Jarl.
Becka o. Teta går i lekskola i Åsenstugan och i dansskola för Undine Hellman f. Ström.
 
Vapnet hotar lossna ur sin infattning i ringen.

När 80-årsdagen var över hade vi bjudning för Per Axel Sors, Gunnar Svensson och hans fru fr. A.C. En lättsam och trevlig söndag.

Eftersom det var högtryck i sikte tog pappa en veckas semester och jag mina 3 "översättningsledigdagar" på Stigsbo. På torsd. morgon skjutsades jag till Märsta en minut före pendeltågets avgång och begav mig på fredagen till Rymdbolaget för att åka med Onkel till Salta. På SCB-U är det dåligt med arbete hela hösten och mor ägnar sig till en del åt avskedsintervjuer med alla loko som slutar.

 

Per Olof Insulander.
Många rykten cirkulerar om Silvia Sommerlath, olympiavärdinnan, men i skrivande stund vet red. inget med bestämdhet.

När vi kommer till Salta en lördag, säger Teresa: Har Du sett hur stor mage mamma har? - Becka far med Rolf till Stockholm för att få en framtand, som sitter fel, utdragen. Alla har oroat sig för detta och för ev. tandläkarskräck, men Becka tar det med ro och är nöjd och glad att kunna visa upp tanden i sin lilla ask.

Två bilder ej i Liber.
Hetty var så intresserad av hur en ungkarl i Sundbyberg inreder sitt hem. Wilhelm är ju numer ing. på Elema Schönander och granne med Stefan på Tritonvägen och i färd med att få egen bostad. - Stefan bjöd därför Hetty, Ville och Wilhelm tillsammans med oss på en glad och hjärtlig kaffekväll.
Vi hade också Klingbergs på middag. Det var tillsammans med Klerckers och Sixten och Anna Stina. Maten var Brita Schuberths ansjovisrulle, min indiske boyfriend David Amos Blend och äppelkaka.

Oktober 1974

Rolfs födelsedag firades med besök även av Eskil m. familj och kafferep. Birr mår nu bättre och vågar sig ut på smärre promenader i Bastuhagen, där det är ovanligt mycket svamp efter allt regnande.

Vi var bjudna på middag hos Klerckers med Villes och Birrs faster Gulli Sarve. - Nån vecka senare var vi på Iris initiativ med dem och deras döttrar på Wiener Sängerknabens konsert i Nacka.

Enok Almgren.

När hotet om beskattning av företagens s.k. övervinster kom, var Onkel framme på börsen. Tillsammans med Moma köper far och mor premieobligationer.

Ritning av Uno Carlsson, Teda Fläkt, gåva till Gerd.

Doktor Henning hade inbjudit Stefan att tala på Rotary. När Onkel anlände, hälsades han av presidenten med orden: Du är väl inte orolig att tala inför så mycket farbröder? - "Nej, jag tror nog, att morbror Henning är mera nervös än jag."

Tingsten och Pär Lagerkvist dör. Astrid Lindgren tippas få komma in i akademin, Eyvind Johnson och Harry Martinson delar på litteraturpriset.

Birr läser mycket sagor för barnen, lär dem göra fingerdockor och ritar prinsessor.

Moma lämnar inte Salta under förhösten. Det är på henne det vilar att ta hand om barnen, när stunden är inne.

Till Gerhard-dagen skriver Erik att rart brev med den vackra dikten av Rilke, som sen kom att ljuda i oss hela hösten.

Vi tog fasta på orden "noch zwei südlichere Tage", när Erik skickade Swissairpapper för en biljett 19-20 okt. De hade båda just kommit hem från en lyckad, om än något kylig, biltur till Auvergne och Loire-slotten. Det är bara varmt i Ryssland den här hösten, tycks det.

Vilken härlig tur det är att sätta sig i bilen på morgonen, nästan i vanlig tid och fara ut till Arlanda - flygfrukosten - tidningen och strax är man framme efter drygt 2 tim. Erik mötte och vi for hem till Maria, som ännu har en vecka ledigt. - Det börjar på att bli dyrare i Schweiz nu också, men chokladen och limporna står sig. - Vi fick se vackra bilder fr. den franska resan och även från Marias tid i Bretagne.

På kvällen bjöd Vyskocils åter på så god middag och bilder från Lourdes, Carcassonne, den märkliga medeltidsstaden, och Spanien.

På söndagen efter promenaden till Brueder skjutsade Erik i bil ut i regnet i de gula bokskogarna, och sen bjöd Maria på piccata, gott, gott. - Hemresan gick bra, trots att Maia Solberger varnat för de onda aningar hon haft att vi ej skulle komma levande tillbaka.

Efter middag hos Hans Lochmann hade Elsa legat hos oss, men föredrog att fara hem, innan vi vaknat.

På födelsedagen blev mor uppvaktad av en lång skara gratulanter, som ropade "kvartett" med sedvanlig bravur.

Efter pappa Rolfs fina förebild gjorde barnen ett eget tärningsspel.

U-avd. står inför omorganisation. Den första som går är Lilly Sandberg, som flyttas till utbildningsavd. o. avtackas med en fin bergkristallkedja insamlad av Fru Märta Zenker 250 kr. Men vad ska det bli av oss andra.

Mor får en anmodan att resa till Örebro och hjälpa till där. Och nås där av ett tel.samtal fr. far. Det är minsann inte ofta han ringer under arbetstid. "Jo, se Erik har skrivit till Onkel och berättat, att han inte har mycket att förtälja, utom att dom har börjat på en present till fars 66-årsdag. Jag stirrar häpen und beglückt ut i snövädret och kan knappt fatta... Det måste ha blivit känt strax efter vårt besök i oktober.

Stefan skulle gå m. Carl-Henrik Klercker på en ledig biljett, men irrade omkring i Nacka utan att i tid hitta aulan.

 

På tisdagskvällen den 29 okt. kl. 22.00 ringde Moma, att: Nu kom Rolf just upp med Becka sovande och med Teresa, för nu far de för säkerhets skull i väg till Uppsala.

Jag kunde inte sova, utan lade mig i Ääs rum och somnade vid 1-tiden. Gerd undrade, om jag skulle höra en signal mitt i natten. O, ja visst. Flög upp och hörde Rolfs lugna röst: Jag kan hälsa från Annika Matilda, som föddes för 20 min. sen.

Nu var klockan omkr. 3.00 f.m. den 30 okt. Det hade varit mycket jobbigare än med Teresa, "men Du kan själv få tala med modern". Birr lät pigg och glad som ett vinterny fast hon fortfarande låg kvar på operationsbordet och fått telefonen ditrullad. Hon väger, d.v.s. Annika, 3100 gr. och är mörk och välskapad.

Rolf gav sig senare ut på stan och fick sig ett hotellrum. - Farfar vaknade ej av signalen, men av mitt högljudda samtal och kom uppstörtandes.

På samma morgon var farmor på Södersjukhuset och fick sista tetanussprutan och passade på att köpa Annika-bakelser s. k. gapskratt och bjöd på på U/St.

Farmor for ut dagen före Allhelgonadagen för att passa barnen. Moma talade med dem om att vi nu skulle tänka på Mimmi, Mofa och morbror Per. "Och", tillade Becka, "Kaspar, som inte ville äta sin soppa". Jag äter ej min soppa, nej!

Pressen ägnade födelsen stor uppmärksamhet.

November 1974

Birr besökte vi på Allhelgonadagen i Uppsala, Rolf, barnen, Margareta och jag från Salta. Gerd och Stefan från Stockholm. På nattduksbordet fanns blommor från bef.man och Stefan, men vi hann aldrig köpa några.

Annika fick sin kapitalräkningsbok med 100:- som farfar skaffat på själva födelsedagen i Fältöverstens Sv. H. - Rolf: Pappa, har Du också genast sagt upp beloppet? - Birr var fräsch och fin och orkade gå med till cafeterian, där onkel bjöd på kaffe.

När Annika kommer hem, tävlar Teresa och Becka om att få hålla henne i famnen, men när några dagar gått blir de mera betänksamma. Becka säger, att Birr inte är hennes mamma utan det är flygvärdinnan och nu vill hon tillbaka till Korea med henne. - Teresa ämnar rymma hemifrån, säger hon.

Kajsa, vars senaste kull Erik och Maria nu skänks bort, ska få ungar igen. Birr skämtar med Rolf, att hon borde få en spiral. Vad är det? undrar Teta. När hon fått förklaringen, anmärker hon, att det borde mamma också ha.

Nåja, så hemskt djupt sitter det inte det hela, för när det nu kommer 7 nya tjurkalvar från Wappa (Rolf har nu 52 st.) säger Becka: Nog hade det varit roligare med 7 bebisar i alla fall.

Nu börjar det bli trångt i stugan, så Erik och Maria ackorderas ut.

Ledighetsanledning: "Barnbarnsbörd."

Vi är ute vid Borgs och plockar slånbär o. särskilt Becka är väldigt flitig.

Lietje, numera nygift van Hall, var på middag hos oss en kväll och berättade om sitt nya liv.

De 14 dagarna på Salta störs av att bef.man i samband med lövkrattningen tar bort krusbärs- och vinbärsbuskarna. "Dom gamla buskarna gav ju inget o. förresten hade ni ju inte plockat av dom ens och det är tacksamt, när man försöker hålla lite snyggt. Och vill Ni ha bär, kan Ni ju köpa ett par liter."

Erik och Maria på Janas bröllop i aug. 1973, ett fotografi som vi fick efter besöket i Laax i år.

Från SCB komsamtal från Maia om en storm, som lyckligtvis utbrutit i min frånvaro, och från Ture Sollander i Örebro, som behövde någon som gav upplysningar till annonssvar.

 

 

← Tack för 80-årspresenten

December 1974

Nu kommer moma till Sthlm, och vi firar advent med mycket vacker musik.

Ida Jungner, Otto Gripensvärd, Per Eije, Pereric Elwér, Gunnar Nerving, Gunnar Zelleroth, Åke Åkerberg, Inge Luthbom, Gunnar Wickström, Nils Söderbäck, Thore Wernemar, Stig Hillerstam, Birger Landström, Erik Norrgård, Sven Jansson, Karl-Gustaf Silborn, Rudolf Abrahamsson, Per Thunarf, Björn Borseman, Rune Billhammar.

Nu har äntligen de efterlängtade pappren kommit från Korea, och vi hoppas att adoptionen snart ska vara klar.

På syföreningsauktionen är i år både Teresa o. Becka luciatärnor, trots att de varit sjuka ända in i sista minuten. Både Birr och barnen har röda kjolar o. är så fina och snart blir Teresa också röd om kinderna, när hon vinner en stor plasthink full med konserver. Så som hennes far en gång vann en kalv av Melker i Sjogsta.

 

 

Rolf och Birr lyckas ej få sin Näsbydalsvån. uthyrd. Massor av våningar står nu tomma i Stockholm. Mor annonserar förgäves på SCB.

Mormor spelar i bolag med både sin son och sin dotter.

 

Vi får nya pass och nya körkort.
Ej i Liber.
Prof. Prokofiev, SZ och forskaren Zhitnik.

Onkel ger sig ut på tjänsteresa till München, där han ånyo möter ryssarna. Han hyr en stor BMW och kör omkring med. Han och Stenmark åker på tåg för att förtulla all apparatur. Det har varit hektiska dagar de sista veckorna med många och snabba beslut. Så Stefan är ganska slutkörd när han kommer hemflygande från München med en chokladask till Moma från prof. Prokofieff. Mormor svarar med en liten burk julkakor.

Erik och Maria funderar på att köpa en villa till sin växande familj. Priserna är höga i Schweiz. Man kan få lån från Swissair och bygga i Rümikon nära Winterthur.

I Farsta läser vi Sv. D. särskilt med hänsyn till vad som bör klippas ut och skickas till Erik:

En konung i Sverige han flyr icke gärna.

En dag ringer Hasse Björklund till mor och undrar vad pappa kan önska sig för avskedsgåva. En borrmaskin? Nej, tack, det har han redan. Men vad skulle man ta till. Dom hade så mycket pengar. Månne en skrivmaskin vore för oblygt? - Så ringer Hasse igen till SCB: Hör Du, jag tror, att det räcker till en skrivmaskin!

Pappa har ordnat sitt arkiv och överlämnat det till en av sina tre (3) efterträdare Per Axel Sors, som är mycket imponerad. - Även Gunnar Svensson ska snart sluta o. rensar:

En riktig liten Bayeux-tapet.

Anm. Ovanstående utsnitt utgör bara omkring en sjättedel av hela den långa ritningen. /SZ

 

 

 

Så kom då den stora dagen, då man kunde misstänka att en uppvaktning skulle äga rum. Pappa, iförd sina bästa kläder med guldklocka och guldnål, beställde en massa tårtor, som ändå ej räckte. Hans Björklund kom och höll ett långt, berömmande och mycket hjärtligt tal och överlämnade blommor, adress, minnesfigur och presenter. Pappa höll sitt svarstal och gick sen runt o. tackade o. sa adjö till Holdo och alla de andra.

Både Munck och Björklund har tingat på att få hjälp av pappa i framtiden, men hur ställer det sig med skatten? - Mor har a propos det fått en liten nätt restskatt på 10000, som vida överstiger den lön hon kommer att intjäna under den tid skatten ska betalas. När alla på SCB frågar varandra: Fick Du tillbaks något? svarar mor: Tala inte om eländet!

Sen var det inte mycket tid att vila på lagrarna. Stefan hade lovat hämta Erik, och vi ville ju gärna komma i tid till Salta och få vara med om de första ljuva ögonblickens återseende. - Vi hann. Snart kommer bilen uppkörande: så fina lyktor: Onkel har köpt en Passat och borta är den lilla röda, som han fick 1300:- för. Nu var vi bra lyckliga, att Erik och Maria kommit med första lägenheten redan från Kloten, och vi nu kan få njuta av dem så länge.

Ej i Liber.

På lördagen kommer morbror Erik, som sen hälsar på finska Märta i Salem. Hon är för dålig för att orka följa med till Falun.

Men Onkel måste tillbaka till Stockholm för att se till att ryssarna kommer hem ordentligt, och han återvänder först på julaftonen. Den ska Rolf och Birr fira i Stockholm, i sin tur. Men de blir bara borta några timmar. Tjurarna sköts av Knutte. De ha varit uppe i ett antal av 59, men är nu decimerade efter försäljning.

Lingonkronan, ty det är en sådan i år, är uppsatt och hänger rakt.

Ej i Liber.

Slutord

Det är natten till julafton kl. 00.30. Fast Liber till större delen var färdig redan i november har ju sedan dess hänt så mycket att det är i sista minuten redaktören lägger allra sista hand vid den.

Till alla personer, som figurerar i boken, vill redaktionen uttala en varm önskan om en god jul och ett riktigt gott nytt år med hälsa och krafter åt alla.

Salta den 24. 12. 74

Red

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1974 (lösenord krävs).

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 22 februari 2019.