www.zenker.se

Liber 1973

December 1972
Januari 1973 Februari 1973 Mars 1973 April 1973 Maj 1973 Juni 1973
Juli 1973 Augusti 1973 September 1973 Oktober 1973 November 1973 December 1973

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1973 (lösenord krävs).

Praefatio

Året 1973 går till ända i sträng kyla och i oljebristens tecken. Hyresgästföreningens ordförande säger i ett uttalande, att handelsminister Feldt ej ska få ta ifrån svenska folket dess julbad. Det skulle vi kunna tänka oss att avstå ifrån, om bara Swissair får tillräckligt mycket flygbensin för att frakta hem Erik och Maria. Vi ser nämligen fram emot en storfamiljsjul, när även Rolf och Birr firar på Salta.

Vi önskar varandra
God Jul.

Red.

Marias föräldrar skickade julkort av Habsburgarnas urhem, som vi besökt under året 72.
Quod evenit?

December 1972

Vi måste ju först påminna oss hösten 1972, då Erik kom på kurs i Göteborg och Stefan besökte Ryssland och det astrofysiska laboratoriet på Krim.

 

 

Rolf hade mycket arbete med en eventuell försäljning av Sigtuna, och han fick göra åtskilliga resor dit och förhandla med Urban Lindhes fastighetsbyrå och en del spekulanter. Men en försäljning blev det ändå ej, då stadsplanen för staden ej fastställts, och den uppsköts ett halvår i taget gång efter annan.

Falukuriren hade hotande rubriker, och morbror Erik hade hört otrevliga fall och blev orolig.

Men nog måste han väl åtminstone ha menat 200000. Stefan, som har is i magen, ville överta morbrors andel. Men något dylikt avtal kom aldrig till stånd.

 

 

 

 

Julen närmade sig snabbt, och alla hade var sin lilla hemlighet. Birr frågade, vad Erik och Maria hade för färger i sitt sovrum. Vad skulle nu det betyda? Gerdt hade börjat på en ABC bok åt Teresa.

"I Bachenbülach bor det två, som vi gästar då och då."

Undertecknad for ut till Salta redan den 20 och målade Elvirero och övre toiletten. Band tallriskrans till hallen och pysslade lite, medan mormor redan tidigare storstökat och bakat kakor.

Morbror Erik hämtade Finska Märta till jul i Falun.

Fredagen den 22 dec. hämtade Gerd Maria och Erik på Arlanda. Och glädjen stod högt i tak. Rolf och Birr firade julen hos Eskil och Marianne m. Sven och Britta och kom först på juldagen, då vi hade stor julklappsutdelning en gång till.

Av alla leksaker var Becka mest förtjust i sugrören hon fick av moma.

Julottan hölls precis som förr i världen av Köndell, som nu är pensionerad och bor i Näs' prästgård. Onkel är som seden bjuder sysselsatt med ett puzzle i 3 dagar.

Rolf är under mellandagarna på Stigsbo, där han avverkar skogen på andra sidan åkern mitt för huset. Han drar sig inte ens för att spränga stenar som ligger i vägen med hjälp av en hink och dynamit.

På Britas födelsedag var det kaffe på Kurö, och följande dag for Erik och Maria till Sthlm för att göra visit hos direktören.

Morbror Erik skjutsade hem finska Märta från Falun och kom till Salta på vägen.

Rolf for också under mellandagarna och träffade en spekulant i Sigtuna, som dock gav för lågt bud.

Inger och Karl Gustaf bjöd på julkaffe med brasa och lekar, där Erik och Maria deltog.

Rolf och Birr hade kalas i flygeln en kväll, och barnen ville inte sova uppe hos oss trots Peter Plys-berättande non stop. Eller kanske just därför. Det hade ju varit oartigt att somna.

Maria gillar, som vi alla, denna Tammerfors goda tårta.

Januari 1973

Ja, så gick vi runt sjöskogen och över Strömsta på promenad, och snart var det 2 jan. och Gerd tog barna med till Arlanda. Vi andra, som var kvar, blev bjudna till bef.man Axelsson, som visade den nyreparerade flygeln med övervåning, som fått två fönsterkupor. Allt var mycket fint. Vi gjorde jullekar där.

Den 6 januari hade Birr julgransplundring. Det var en vacker dag med sol, men barmark. Stefan och mor gick för att möta pappa. Vi gick ända till Ingeborgs kvarn, men måste till slut vända. Jag ringde till Farsta. Intet svar, till polisen för att höra om ev. olyckor. Nej, inget hade hänt. Till portvakten Qvarfordt för att han skulle gå in i våningen för att se om pappa blivit sjuk. Nej, det var låst med polislås. Garaget då? Qvarfordt hade nycklar till alla garage utom just vårt. Då kom Stefan upp från julgransplundringen, där bl.a. Marianne var med Pernilla, och Olle Hakelius med sina barn, och skjutsade mig pappa till mötes. Vi ringde från Enköping till Salta för att höra om han lämnat något livstecken. Nej, vidare i stor oro. Så ringde vi på Esso i Bro. Ja, han var på väg och hade krångel med bilen. Vi möttes strax bortom Ekolsund, dit pappa tagit sig på några få cylindrar och med låg hastighet. Och inte hade han ringt, för det fanns ingen telefonhytt vid vägen. Men stugor då?

Gerd hade tappat sina glasögon, troligen på promenaden genom sjöskogen till Strömsta. Stefan och jag gick samma väg och letade och letade. Sen fanns dom i bilen.

Den 12 januari var det fest hos Ingrid och Olle med anledning av Evas nyss timade 74-årsdag. Det var röda pappersdukar på alla bord i stora salen på Hacksta och mycket glatt.

Onkel for till Rom. Han fann trafiksituationen där så pass intressant, att han hyrde en bil och for omkring. [Särskilt när jag skulle göra en u-sväng på en livligt trafikerad väg, och fann att jag inte visste hur man lade in backväxeln. Och när jag glömt var jag parkerat och hur den hyrda bilen såg ut, /SZ]

 

 

När våra kära från Bachenbülach farit, fanns bara Marias uppskrivningslapp på internationaliska kvar.

 

Vi firade Muttis födelsedag på söndagen den 14 jan. på Lidingö och fick då höra om Eva Klingbergs förlovning.

Det var en riktigt glad Klingbergfest med så mycket ungdom. Vi lekte klubb och gjorde en charad, och sången och glädjen stod högt i tak.
Den sistnämnda, fru Redlund, var Gerds bordsdam på den subskriberade middagen à 65 kr.

Ville hade frågat om jag ämnade tala på latin. Gerd ritade en fin adress med ett stort lacksigill vidhängande.

Pappa hade oturen att bli påkörd av ing. Gynne inne på Atlas' gård, en reparation som gick på över 1000 kr.

Stefan var tillbaka från Rom efter ett par dar, och då firades med Rolf, Birr och barnen o. Ingelas familj Muttis 92-årsdag.

Just i de dagarna blev det ett stort vulkanutbrott på Island, och Teresa blev så rädd att se den glödande lavan rinna fram emot boningshusen. Jag försökte trösta henne med att det var långt borta och inte i Sverige. "Men tänk om det är i Bachenbülach?"


 

Bengt Samuelsson, Anders Beijbom, Anna-Lisa Plahn, Lars Sundelius, Tage Bergqvist.

Februari 1973

Gerd övertar nu Cetop-uppdraget, med vilket till att börja med följer en resa till England. Men först hade vi en liten pensionärsmiddag för Linds och Ingeborg Ingelson, Henning o. Lene o. Moma.

När Stefan och pappa möts, leker dom numera med den nya lilla fickräknaren från Hewlett o. Packard.

Moma var med oss på utflykt till den omtalade Fållan.

Kurt Rönnblom, Åke Öhlén.
Moma uppvaktade i Sköndal.
Ing-Britt Haslum, Kjell Danielsson, Nicke Hane, Börje Dernulf, Olle Johansson, Rita Borbon, Per-Olof Israelsson, Ulf Carleson, Ingrid Olsén, Ann-Marie Fransson, Anna-Stina Lockne, Enok Almgren, A-G Schörling, Gustaf von Ehrenheim.

Den första snön kom ej förrän i mitten på februari, då vi satte på vinterdäck. Rolf hjälpte oss som vanligt att deklarera och var här för påskrift. Han har stora planer på att skaffa bevattningsanläggning på Salta och söker lån.

Birr hade till sin födelsedag önskat sig pengar i ty hon hade köpt en lång hemmaklänning från Twilfit redan i förväg.

Mars 1973

På förlovningslunchen kunde Gerd ej vara med. Han var nu på sin första Cetop-resa, den här gången till London, introducerad av Westerlund från Tools inte bara bland Monsieur Tricot et consortes, utan även på en avancerad revy, som W. åser rätt blaserad, medan pappa alldeles tappar hakan åt så mycket erotic entertainment.

Tappade hakan gjorde dom också på Atlas, när pappa på ett sammanträde tillfrågades, om han inte ville ha Cetop-handlingarna på engelska eller franska, svarade: Vilket som. - Då fick han dom på franska. - När pappa efter hemkomsten vid en sammankomst på Tools redogjorde för Cetop-mötet, utbrast Gidlund: Och allt detta dessutom på franska! - Och vi som hade trott att förhandlingsspråket skulle vara engelska och försökt snappa upp så många bra och genuina uttryck som möjligt ur den engelska serien i TV: Arvingarna, som handlar om de tre bröderna i lastbilsfirman och deras mor Mrs Mary Hammond, och håller hela Sveriges folk i spänning. T. ex. I'll do this first thing in the morning. - Kanske fick far tillfälle att säga detta i Hemel-Hempstead, som han också besökte på samma gång, och där han begåvades med en mörkblå slips med en kompressor på. Mycket elegant.

Morbror Erik firar sitt vinterlov i Grekland och är hänförd. "T.o.m. jag skulle avstå från en dags bad och sitta och njuta av P. i stället." Kortet visar dock ej Partenon utan Kap Sunion, som han också besökte.

Lene var i februari på Danderyds sjukhus för en bråckoperation, och moma skötte om Henning under tiden. Emellanåt blir vi bjudna till Stefan för att se på hans fina färg TV. Då gäller det att gå försiktigt på hans heltäckande och inte spilla kaffe. Vi var också på middag hos Lochmann.

I vår familj är det numera ett ständigt farande. De flesta resorna står dock Onkel Stefan för. Nu besöker han Washington och hyr även bil och far ned till Virginia och hälsar på Redgraves och deras dotter Nancy, vars man har en kedja med barer. Teresa och Becka får var sin liten gummidocka.

En halvtimme innan Stefan ska i väg, lägger han ned ett par skjortor osv. i sin lilla väska, och så bär det av. Annat var det förr, när pappa stod för the arrangements:

På Salta har grävskopan börjat göra en damm vid rovlandshörnet för bevattningsanläggningen. Vi promenerar med barnen i Strömsta skog, där Becka plumsar i ett dike och får hela sin röda stövel fylld med vatten.

Mor hade Greta, Lilly, Iris och Margit från SCB på middag. "Vi trodde inte att Du kunde laga mat." Antagligen för att jag aldrig klagar, som dom ständigt gör, på ICA restaurangens mat i Garnisonen. "Kan Du verkligen äta den där köttfärsen?"

I slutet på mars far pappa, jag, Birr och barnen en solig dag till Stigsbo. Rolf, som varit på auktion i Rimbo och köpt en gammal traktor för stationär drift i sjökanten av vattenförsörjningen till bevattningssystemet, tillstöter, och vi sitter på vedtravarna och dricker kaffe och äter varm korv, för att sedan hjälpas åt att rulla ut en trave aspvirke, som ska inspekteras Stück für Stück. Det var inte så lätt gjort som man skulle kunna förmoda.

Birr målade en fin adress åt Tante Karin, och moma och jag for med den till Falun för att gratulera på 50-årsdagen. Där fick vi helt kort också träffa Nina, som kommit från Norge. Morbror visade vackra bilder från Atén. Det var sen mottagning för många gäster, särskilt från biblioteket på sjukhuset, och sist åt vi middag, där även Ragnar Andersson var med med sin Aina.

Den sista mars var det så vackert så vi kunde sitta i det nya hygget vid vägen till sjön och sola oss.

April 1973

Den 6 april var mor barnvakt. Rolf och Birr var på jordbrukarfesten på hotellet och träffade Rinmans, de nya på Brunnsholm, och Treschows + de gamla vanliga.

Stefan begär, med hänvisning till bifogade tidningsartikel, löneförhöjning av hälsoskäl. Det tog skruv minsann. Tidigare hade hans chef dir. Fredrik Engström med tanke på den skjorta, som mor köpt åt Stefan på rea på Mea, vinrödsrandig med röd slips, sagt: Har Du redan nu råd att ha så fin skjorta, kan Du inte bli ihågkommen vid löneförhandlingarna.

Men emellan schackpartierna springer han och motionerar på Järva-fältet.

Beckas födelsedag. Mutti har stickat fina röda klänningar åt dem.

 

Harald Holmin, Georg Holmin.

Resultatet av vårt stora arbete med kurser och undersökning 1971.
Loko-Nytt ger ut ett jubileumsnummer.
Evert Blom, Gudrun Rabbinowitz, Åke Rohdin, Ulla Bergendahl, Edmund Rapaport, Björn Axelsson, Ingrid Olsén.

Ett stolt ögonblick för mor, när hon går ifrån arbetet ett tag för att lyssna på Stefan. Ska man stämpla ut för ett sånt här nöje? Nej, det ska väl inte behövas.

Stefan inledde med: I had a dream: att jag skulle tala inför fältbiologerna om småfåglar. Så lite nervös hade han tydligen varit, men fram på hösten, när han talar till fotogrammerare på Vägverket, har han inte ens hjärtklappning.

"Nu behöver ni inte längre cykla omkring på landsbygden och samla in era uppgifter." Efteråt hörde mor i publiken: "Men, o, så spännande det här var."

Mor har ett tag arbetat på Databascentralen med uppgift att ta reda på aktiebolagens dotter- och dotterdotterbolag. Hon kom därvid på att benmjölsfabriken, som ger oss våra tandpreparat, sorterar under Kema Nord och ställer 1000 kr. till deras förfogande. En dag ligger det en lapp från chefen Dybeck på pers.sekr. bord. "Kan jag få Märta Zenker i maj?" "Nej, hon är för kvalificerad för att fortsätta med det arbetet", lär Edmund ha sagt.
Helge Isaksson, Per-Erik Dybeck.

Erik och Maria kom till påsken, och vackra bilder visar deras fjussningsarbete i trädgården. Vi firade Erik födelsedag dagen innan, för på själva dagen, hans och Isakssons, avreste de åter annandag påsk. Isaksson fick ett par silverstakar, och vi gratulerade också honom lite dagen innan, men med på själva kafferepet var Moma, Rolf och Birr och barnen.

 

 

 

6 bilder ej i Liber.

Maria hade till sin namnsdag fått Auréns Min boulevard i Paris. De for nämligen några dagar senare på semester dit med teaterbesök och allt. Under påskvistelsen, som började i Farsta, var Maria på jakt efter en vacker vaxduk till matbordet, men utan resultat. De fick då tillfälle att åka in till N.K. tur och retur på en timme och samma biljett och häpnade att priset för detta stigit till över 10 kr. för 2 personer. Det kostade 2,60 på "deras tid".

Barbro har vikarierat som kurator i Trollhättan, och på somrarna på Falu lasarett, när hon inte hållit på med studierna i Göteborg:

Margareta Ericson, Barbro af Sillén, Eva Carlsson, Gösta Carlson, Arne Selerud, Ingemar Levinson, Folke Hildebrand, Nils Fougstedt, Margareta Artsman.

På Långfredagen var vi till sjön och såg på Rolfs ny-gamla traktor, som på något underligt vis kommit ned på strandkanten bland stenar och allt. Konstigt att se ledningar tvärs igenom skogen. Sen drack vi kaffe vid södra gaveln.

Inga Hellgren, Lena Grimlund, Arvid Hall, Henning Tiblin.
Ej i Liber.
Berthold Beste.

 

2 bilder ej i Liber.

Redan i april började Gerd måla dörren till Lillstugan [på Stigsbo], så den ej ska förstöras. Men vädret är obeständigt och kyligt. Sista april är Rolf och Birr på Hacksta på stor fest. Birr har en klänning à la Carl Larsson och långa, långa fina örhängen.

Maj 1973

Vi var bjudna på vårmiddag till Carl Henrik af Klercker, som firade sin 70-årsdag lite in i maj. Med tanke på att vi var bjudna på två födelsedagsmiddagar på Lidingö, beslöts att investera i en luftig ljus middagsklänning. Den var ju på tok för kall egentligen i Saltsjöbaden. Vi hade i alla fall en liten korg med murklor med ifrån Stigsbo.

 

2 bilder ej i Liber.

Så randades då den fina middagen lördagen före 22 maj. Även Stefan var bjuden. Mormor hade anskaffat vår samlingspresent: Vem är vem, men fått en så gammal upplaga från Gestbloms att endast våra döda vänner stod upptagna. Men det märktes ju först senare. Bland gästerna var flera av de gamla Borlänge-vännerna, och det var en mycket god, glad och trevlig middag. Henning fick även Tor Bonniers memoarer, där han berättar sina minnen av de gamla stora författarna.

Sen förgick några dagar och den riktiga födelsedagen var inne. På f.m. tog Henning emot på sin soliga och blommande terrass. Och på kvällen var det Lidingö-Rotary vänner, som kom med ett blommande fruktträd. Och det blev en lika fin och glad middag.

Nu kommer Fib-Aktuellts "avslöjanden" författade av Peter Bratt och Jan Guillou. Vi får lov att köpa tidningen, så Erik kan få läsa om östekonomiska byrån och Försvarets radioanstalt.

Mormor måste ha tett sigsom en ny Mrs. Marple, när hon satt på biblioteket i Farsta och ivrigt skrev av Fib-aktuellt åt Ää:

Östekon. byrån

Denna avd. ligger på Drakens gränd i gamla stan o. sköter insamling o. systematisering av ekon. data om främst öststaterna. Denna avd. är inte illegal på samma sätt som övriga förgreningar av IB. utan sysslar nästan uteslutande med det som kallas för "öppen underrättelseverksamhet". Men Ö.ek. Byrån har nära samarbete med IB. Denna bild är tagen 26 febr. kl. 11.11. Bilen tillhör Ö.ekonomiska, men den står parkerad utanför Odengat. 2, där det ligger en sidoutgång fr. förbindelseavd. på Valhallaväg. 56. Minuten innan bilden togs kom en av "byrådirektörerna" (den vanligaste titeln på svenska agenter).

Ej i Liber.

A propos Erik så har han kommit med ett nog så enastående erbjudande: Föräldrar och syskon får nyttja hans flyg och besöka honom för en struntsumma. Vi tar naturligtvis fasta på detta och beställer 210 kr.s biljetter till lördagen den 25 maj. Gerd ekiperar sig med frenesi och köper f.f.g. i livet en, brun, fritidsskjorta.

Mormor tycker att det är orättvist att inte mormödrar också får fara. Planet kom fullsatt nästan, från Helsingfors, men vi har ju vår fasta bokning, oss kan ingen rubba, men vi får sitta bakom varandra.

Så rart att träffas igen, och så vackert och varmt det är, minst 14 dagar längre fram än i Sverige. Vi gör en utflykt till ett värdshus och äter där, men nu har inflationen också nått Schweiz, och allt är mycket dyrare än sist. Vi vandrade över ängarna, och på kvällen bjöds vi på vin och Paris-bilder.

Vår i Zürich-trakten.

På söndagen promenerar vi först hemma, sen till en segelflygplats i Winterthur, dit vi inbjudits av Marias föräldrar. Under veckan far vi en båttur på Zürichsjön. Sen blir det helg igen - Kristi Himmelfärdsdag. Vi ligger på ängen mittunder startbanan och ser Jumbo-jettarna landa. Det är en underbar dag. Sen skjutsar oss Erik och Maria till det ställe, där Gerd gick över gränsen för 27 år sedan. Vi var också i Tengen och sedan glace i Schaffhausen.

 

3 bilder ej i Liber.

Juni 1973

Och sista lördagen får vi åka i bilen till Vogeserna. Vi äter matsäck i bokskogen strax före den stora krigskyrkogården från 1:a världskriget i Hartmannsweilerkopf. En buss full med tyska husmödrar, som sprang hit och dit bland gravkorsen och ropade till varandra, hur man bäst skulle ställa upp sig för fotografering, fick Gerd att säga till den högljuddaste: Sie befinden sich doch auf einem Friedhof. - Ach entschuldigen Sie vielmals.

4 bilder ej i Liber.

Uppe i bergen låg snö här och var, och på andra ställen var det drivor av nån slags vita stora anemoner. Värdshusen annonserade om sin specialité: blåbärspaj. I Stiftskirche i Colmar fanns det ett fotografi i samma format av den då ännu försvunna madonnan. Vi bevittnade en storståtlig parad med massor av generaler och veteraner. Det hela förde tankarna till den just så aktuella romanen Schakalen av Forsythe om ett planerat attentat mot de Gaulle. Folket var klädda i de elsassiska dräkterna. Vi kom också till Albert Schweitzers hemstad, och Maria skaffade oss tak över huvudet ute på landet nästan, alldeles inpå ett vinberg. Där var det grand lit, så man sov inte så över sig precis.

Riquewihr var också en mycket, mycket vacker stad, och det fanns mycket att se även i Kejsar Vilhelms renoverade Hohkönigsburg. Sen vart det brått hem och ett snabbt tack och adjö. Tack vare Bummelstrejk ["go slow" hos flygledarna] i Tyskland fick vi ta vägen över Prag.

Nu var det dags för Lottes fest i Sigtuna. Det var något varmare än förra gången, och alla var glada. Ken, Ulla och Barbro t. ex. Men vi fortsätter till Stigsbo, där gräset hunnit växa duktigt. Men vi fortsätter snart till Kila, där vi är bjudna på konfirmation hos Seidels. Pojkarna Seidel, särskilt de yngre, Henrik och Holger, är rysligt söta och rara. Gerd ger sin gudson, som har mässlingen just under konfirmationen, en liten uppslagsbok.

 

Herbert Seidel, Anna Ahlström.

Ovan Lottes fest. Till höger familjen Seidel med de två yngsta pojkarna. /SZ

 

2 bilder ej i Liber.

Ja, när vi kommer till Salta på pingsten direkt från Seidels, är bevattningen i full gång och det hela liknar Versailles.

Vi har börjat fundera på att unna oss en gräsklippare och ringer runt. Billigast blir det på Lantmännen i Enköping: en Crescent för 397:-, 4-takt bensindriven. Hemskt roligt med en ny leksak.

Rolf hade fått höra, att det här skulle bli ett riktigt "negerjobb" [inte vårt uttryck!] att flytta rör. Stefan hjälper till mycket på söndagarna. Det är tungt och lerigt. Men det hela fungerar tillfredsställande, och försommaren är (som tur är?) mycket torr. Jordgubbslandet erbjuder också Stefan ett rikt verksamhetsfält, och Teresa undrar: "Får min mamma plocka här, när det blir färdigt? Hon får väl, säg?" T.o.m. Teresa och Becka får gå i landet, när Peter Plys målat några på båda sidor och sen krupit in i jasminbusken igen, bara dom inte trampar ned.

Ej i Liber.

Redan den 11 juni, en månad för tidigt, är Teresa klar med sin födelsedagspresent åt Gerd. "Farfar, Du får den redan, jag kan inte vänta så länge."

Mormor avreser på sin sedvanliga tur till Gastein. Hon sammanträffar med morbror Erik i Köpenhamn.

Torsd. 21/6 -73. Gränsen till Tjeckoslovakien är spärrad på gr. av Maul und Klau [mul- och klövsjukan] så jag gjorde en ny utflykt hit. Det är skönt åka turistbuss. Tack för brev. Mamma är mestadels kry, liksom jag. Dock ej så kry som en 60-årig amer. psykolog-doktor med 25-årig fru med på resan o. förf. av bestseller om könens möte i "PAIRING", best seller enl. unga frun, baden gör honom piggare än nånsin. Ska jag bada? Eder E.

 

Gunnar Camner, Lars Camner, Per Camner.

tisdag. hos hårfrisörskan. Kära alla. Efter oavbrutet regn i Steiermark o. Kärnten o. Erdrutsch i Salzburg och mord i Wien o. sjutillhållarlås på alla rum i vårt fredliga nunnehem! Hoppas ni fått våra meddelanden om hemkomst måndag kväll, om nu Erik lyckats få Liegewagen så vid månadsskiftet. Vi har det skönt o. min trötthet börjar ge vika. Kl. 9 gick jag hit, då förstår ni att jag är bättre. Morbror gör dagliga långpromenader medan jag ännu ligger. Fru Sodenstierna tycks ej vara här. Vi ha frågat efter henne på Kurverwaltung. Hoppas Rolf blir bättre. Med den dåliga postgången blir väl det här det sista. Kuß mormor.

Gerd och jag är bjudna på en så trevlig fest till Karin och John-Bertil Jacobsson i deras sommarnöje på Lidingö. Hertha har kommit till Sverige och vi tar henne med till Salta. Dit kommer också Stefan och, när vi är bjudna till Olle och hans Irma på sparrisfest, tar han hand om Hertha och går på månskenspromenad till Tripparbo med henne, så hon kommenterar: Man merkt sofort, daß er ein Weltmann ist. Under tiden har Birr kommit hem från psykologmöte "froh und beschwipst".

 

Tante Hertha till höger.

4 bilder ej i Liber.

Vi tar tårta och kaffe med oss ut i hagen bakom lagårn för att vara nära Rolf och Stefan, som flyttar rör. Solen skiner och rapsen blommar. Sen åter till Stockholm. Det verkar som om Maia och mor måste dela upp sommaren för att arbeta åt fil. dr. Joachim Vogel f. 40, som själv [har] 10 veckors sammanhängande ledighet för sin kära segelbåt. "Wohnt hier ein Vogel? - Ja, zwei Treppen links, er heißt Fink." Jag har övervägt, om jag skulle berätta den historien for honom, men har hittills ej vågat.

Stefans syreupptagningsförmåga. [Testvärde i november 1971.]

Till midsommar får vi hämta trädgårdsstolar från Albavägen till Salta. D.v.s. en i taget, för Grythyttans är tunga för biltaket. Hertha är med, och vi bjuder Gertrud på kaffe på Salta. Rolfs odling av åkerbönor är ett nytt friskt grepp. Så får vi tillfälle att dricka kaffe i Solberga hage och och vara med och bevattna även här.

Erik Johansson har börjat arbeta på att rusta upp verandan. Och det bultar, dock kommer han senare på morgonen, när vi är ute, för att ej störa.

När vi äter vår midsommarmiddag i trädgården under Sävstaholmsträdet med Hertha och Birgitta Norrman, kommer en vildkatt, hoppar upp blixtsnabbt och tar en skiva kassler från stora fatet, utan att nån hinner blinka. Gerd visade Hertha runt i Strängnäs.

Sen for vi med Hertha till Stigsbo. Hon blev inte lite häpen, när hon fick se en varmluftsballong mitt i ljusa sommarnatten kl. 23.30. Rosorna blommar och det är otroligt vackert. Men vilken värme. Man orkar ingenting. Måtte Johansson klara sig på verandataket. Han säger sig en gång tidigare ha fått solsting.

Ej i Liber.

Vi skjutsar Hertha via Besichtigung av kyrkan och slottsbacken i Uppsala åter till Lidingö, där firas senare hennes 60-årsdag lite före avresan. Hon ska vara hemma den 4.

2 bilder ej i Liber.

Den 27 juni ringer dels Erik. Maria är på kurs vid Gardasjön i 3 veckor, och han planerar att komma hit ett tag. Och dels ringer Rolf och berättar glad och lättad, att Sigtuna är sålt för 340,000 kr. till en ung man med go, som med två tomma händer byggt upp en serie av olika affärer, nu även Bollstahus. Vi får också ersättning från Skandia för klockan, som förstörts i Sigtuna. Inte 10000, som vi begärt. Visserligen var klockan värd det, men själva huset, klockfodralet, var av yngre datum, så det blev 5000.

Ej i Liber.
Lennart Gidlund.

Juli 1973

Stefan börjar planera för sin semester. Då händer något så oturligt som att hans glasögon krossas, när han arbetar med bevattningen. Han hinner emellertid få nya, så resan behöver ej försinkas. Vi stannar ett par dar på Salta för att kunna ta emot mormor från Gastein, där det varit regnigt. Morbror och hon har också varit i Bachenbülach, där Erik skjutsat på utflykt till Küßnacht.

Vi har barna med på Stigsbo. De är stormförtjusta i pumpen och står nakna och pumpar och pumpar. Lika intressant är Hemlighuset med det gamla kontrollassistenttvättstället. Där tvålar de in hela kroppen med stor förnöjelse. På kvällen kommer Rolf för att hämta, Birr är dålig och har vattkoppor. Vi sitter och pratar om Sigtuna-försäljningen och påpekar, att det blir en avsevärd skatt och mäklararvode. Oj, då blir det ingen färg T.V. i år heller, suckar Gerd, varpå Becka klättrar upp på stolen och slår armarna om honom och säger: Farfar, Du kan få komma till moma och titta.

2 bilder ej i Liber.
   
6 bilder ej i Liber.

Pappa uppmärksammas på sin födelsedag av gamla vänner, som Bengt och från Chamonix av Stefan. Vi väntar Erik från Schweiz den 12 juli, och vi har plockat en stor skål smultron på Stigsbo att ta med och bjuda honom på, för jordgubbarna är redan slut i torkan. Döm om vår häpnad, när en signal ljuder på kontoret på Stigsbo och där är han i Bachenbülach för att gratulera. Will you still need me, will you still feed me, when I am sixty-four, gnolar far.

Så möter vi på Arlanda. Planet är lite försenat, och solen har gått ned. Men på Salta har moma köpt jordgubbar, och det är så rart att vi får träffas så ofta. Barna är inte alls blyga. Erik har ej badat på länge och njuter av det varma vattnet vid Salta Vaska. Vi går ned var dag, och så reser han på måndag morgon den 16 juli.

   
2 bilder ej i Liber.

Från 1971 resp. 1972.

Till vänster Salta vaska. Ovan mormor Gunhild på väg till sjön med Teresa och Birr. Kanske den sista bilden med Margretelund? /SZ
2 bilder ej i Liber.

Ej i Liber.

Skämsta, Tierp.

Ingemar Sund, Yttre, Gryttjom, Börje Lundh, Orresta, Anders Bengtsson, Viggebo, Klasbomyren.

Dagen innan hade vi stått och betraktat huset, hur putsat det såg ut efter ommålningen. Henning och Mariann kom i bil och såg elden redan från Karång och fruktade att Salta brann.

Nästa dag på Teresas 4-årsdag kom lika mycket regn igen, egentligen just bara på Salta. Vi gratulerade med en dockspis. Sen kom Margareta Wall med sina barn på födelsedagskaffe. Åskan går dagligen, och Birr läser sagor för barna för att de ej ska märka, hur rädd hon är. "Varför har Du så konstig röst, mamma?" Teresa var förra året så åskrädd, men nu säger hon: "Jag är ute och leker tills blixten slår ned."

Vid eldsvådan hade grannarna kommit med traktorer för att hjälpa till. Det var inget att göra. Brandbilarna kom efter tre kvart. En hade fått motorstopp i en vattenpuss på Valla gärde, och den andra hade kört fel och kommit till Drällsta i stället. Stackars hyresgästerna grät. De hade förlorat sitt bohag, fiskeredskap och det arbete de lagt ned på huset. I ruinerna såg man mimmis förvridna järnsäng.

Är det inte ändå något fel på vårt dricksvatten på Salta? Inte bara efter allt regnande, utan allt emellanåt blir vi sjuka i magen. Det har pågått i flera år. Både moma och mamma insjuknar ett par dar. Och sen ringer Rolf till Stigsbo, då ligger han och Birr båda sjuka. Barna leker med smör och smetar. Det är inte lätt då att själv vara utmattad. Teresa säger, när vi kommer: "Ni kunde väl ha haft lite pumpat vatten med er!" Inte för att hon är rädd om sin hälsa, utan för att det var så roligt att pumpa. Rolf skickar in ett vattenprov: 3500 colibakterier mot högst 2 tillåtna. Här måste något göras. Han får ta kontakt med Atlas Copcos borrare och Avantis. Han väljer den senare firman, och man borrar för 20000 utan att komma på nån bra åder, trots slagruteman och allt.

Rolf håller på att sätta igång skördetröskan. Befallningsman har semester. Ingen hade kunnat tro, att rapsen skulle vara mogen i mitten på juli. Erik Z. drar på ett par Salta-byxor och hjälper Rolf. "Tänk att få jobba med egna maskiner, det är annat än med andras jumbo-plan", säger han. Rolf tröskade lite på söndagen den 15 juli.

Lyckligen hemkommen stannar Stefan på Salta och bjuder på två evenemang. Dels får vi från Huseby kvarn åse D.N:s sexdagarslopp. Dels far vi mot okänt mål med Moma och kommer till Utöhus och har en härlig eftermiddag med bad mitt emot Grönsöö.

Becka och Teresa är duktiga att plocka blåbär och svamp. Moma och jag hittar fina ställen i Granlundshage. Vi går ut med kaffe åt Rolf, som skördar vid Borgs. Nu är det ingen värme längre. Becka cyklar fort på 3-hjulingen, och Teresa tycker om att trampa på stora cykeln.

Inget misstag, originalet är skrivet så! /SZ
Om Stefans alpsemester i Chamonix och Zermatt, se även här.

Augusti 1973

Carl-Gustaf Bergmark.
Kyrkogården efter pastor Bergmarks vackra omdaning.
Vi beslöt att tacka nej, men tänk vad morfar skulle ha kunnat göra av det här. När jag ringde och avböjde, satt hr. Hård tydligen med adelskal. framför sig, för jag behövde ej nämna, att jag var dotter till fru af S., det fyllde han i själv. Eller kan han hela AK utantill.

Rolf och Birr var med barnen på semesterresa till Småland till Eskil och Mariann. Här hemma mognade säden allt mera och befallningsman, som skulle ha semester, var ivrig att få besked om Rolf skulle komma hem, så han kunde fara i väg.

Vi fick lov att telegrafera, men då hade de redan givit sig av. Birr hade köpt vackra lysningspresenter även från oss till Eva Klingberg på ett glasbruk därnere, och vi var gemensamt på mottagning i Sixtens nya våning vid Sofia kyrka.

Vi bjöd på mycket egna rödbetor och bönor + biff stroganoff. Irma övertog en av Birrs 3 kattungar.


Men vi var bjudna på ett bröllop till och fick tyvärr tacka nej, den här gången, för våra reducerade biljetter gäller bara för lördagar och söndagar.

Mariann var på Stigsbo f.f.g. och gick med stort intresse omkring och undersökte alla väggar och knutar.

Vi var på 50-års fest, när Mait Zelleroth fyllde. Gunnar hade lånat vårt bord. Lax, rökt, rådjur, fruktsallad.

2 bilder ej i Liber.

Erik och Karin och Margareta var på Salta, och vi firade mormors 79-årsdag med förmiddagskaffe och goda tårtor på altan.

Sen klädde vi oss för bröllopet, och onkel lät fotografera sig i frack framför pianot medan radion märkvärdigt nog spelade Chopin. Rolf hade fått låna en fin midnattsblå frack av sin gode vän Laur, arkitekten, som har en Korea-son, i Västerås. Och Birr hade en ny färgglad klänning. Vi ställde upp oss för fotografering på gården och märkte för sent hur bråttom det var, men kom i alla fall fram till kyrkan samtidigt som brudparet.

T. v. Erland, Wille och Hetty Klingberg gratulerar brudparet.
6 bilder ej i Liber.

Rolf hade fru Högsells dotter och jag brudgummens svåger, en man som liknade H. Bölls son till det yttre, men var mycket trevlig. Familjen Ville gjorde stor succé med sitt uppträdande som vikingar, och det hölls många bra tal. Birrs kavaljer var från Persien.

Ej i Liber.
Ej i Liber.

September 1973

Kungen har blivit dålig och fått föras i ambulans till Helsingborgs sjukhus. Erik Z. har alltsedan moma ställde om Sv. D. till honom under sin Gastein-vistelse fått tidningen och skriver nu om hur sorgligt det är att se kungen bäras bort på sjukbåren. Kungens tillstånd försämras, och T.V. har täta sändningar från lasarettet och även från bankrånardramat på Norrmalmstorg. Hela den kungliga familjen samlas, och Palme besöker sjuklägret. Prof. Gunnar Björck ger täta bulletiner om hans alltmer försämrade tillstånd "men konungens hjärta sviktar ej".

Kronprinsen besöker Atlas inofficiellt i sällskap med Atlas-tjänstemannen kammarherre Tom Wachtmeister. Här med v.d. Dir. Erik Johnson.

Som aktieägare blev mor bjuden på öl och smörgås, samt kaffe och bulle i ett stort tält, ledsagad av Gerhard Zenker, Centrallaboratorierna, som också visade sitt arbetsrum och en del kollegor.

Atlas-kollegor.
Ej i Liber.
Ej i Liber.

Stefan har besök av sina ryska kollegor. Först kör han dem omkring i stan, bjuder sen på ett glas sherry hemma och hör då en av de yngre säga på ryska: "Han måste vara mycket rik!" - Nej, säger Novikov, normala ingeniera specialista.

Stefan går flitigt på rysk kurs. Nu, när det ändå verkar som om det ej fanns något hopp för kungen, hoppas Stefan att kunna bjuda sina gäster på en riktig kungabegravning. Stefan är nu också på middag på departementet och på ryska ambassaden.

Här har någon stuckit en moderat broschyr i handen på mor, när hon plötsligt möter pappa. Det är val i år.

På väg till kyrkogården.

Rolf tar emot i torken. Obs! allt boss som flyger.

På kvällen kom budet att Gustaf VI Adolf dött, och vi satt alla och såg ett långt minnesprogram i T.V.

Stefan var i Stockholm och ringde ned till Erik och berättade, när de kom hem sent efter ett teaterbesök.

Vi hade poströstat och avvaktade med spänning valutgången, som blev 175 borgerliga och 175 vänstermandat. En oerhört spännande match. Efteråt säger Palme, att hans parti arbetat sig upp efter ett avsevärt underläge.

Personalsekreteraren och hennes trogna deklarerade, att till insamlingen till Edmund Rapaport skulle man visst inte ge ett enda öre. Mor opponerade sig men fick bara två av biträdesstyrkan med sig. Tillräckligt många akademiker hade emellertid skrivit på, så att det räckte till en cykel.

Vi var med vid Slottsbacken, när kistan efter färden från Helsingborg anlände till Borggården. Utmed vägen genom hela landet hade människor hyllat konungen, och i Stockholm hade man levande ljus i fönstret. För knappt ett år sen hade mormor och mamma stått här och sett 90-åringen gå ur bilen och glatt hälsande gå över Borggården.

Le roi est mort - vive le roi. Mor hörde till de massor, som entusiastiskt sjöng, vinkade och hurrade. Solen sken och det var ett ögonblick att minnas. Sen fick man gå hem och se ett sammandrag av maktövertagandet.

Carl Gustaf blev populär på en gång tack vare det sätt han skötte sina nya uppgifter på. Hittills hade veckopressen bara framhållit hans sidor som playboy. Nu slog han alla med häpnad. Och alla tyckte synd om den unge kungen, som stod så ensam, när han avlade sin kungaförsäkran om att vara en "huld fader" för oss alla.

I samband med tronskiftet pockade tanken på en färg T.V. på med ytterligare intensitet. Pappa hörde sig för i Sköndal, mamma på N.K. hos Kindbloms, som strax efteråt slog igen, och hos Lindén i Hökarängen, som talade ½ timme för sin vara.

Morbror, Margareta och jag hade varit på promenad till Salta Vaskan en söndag, och på kvällen hittade jag en fästing i bluslivets linning. Efter tre veckor inflammerades sticket och en rodnad spred sig sakta över bröst efter bröst. På SCB beslöt de sjukvårdskunniga, att jag måste ha vård. Man har ju just ingen lust att sitta i timmar på Södersjukhuset och vänta, men vid ett sånt här tillfälle får man söka upp skylten: Hastigt insjuknade, och där stod läkarna i rad och väntade. Kontorsflickan sa: Henne kan Du ta, och en av de vitrockade trädde fram, gav kalktabletter, tetanusspruta och våtvarmt omslag.

Moma gick ned till T:banan för att möta Barbro. Snart ropade jag till Gerd. Nu kommer dom! Det ringde på dörren, men där stod i stället två unga representanter för de yttersta dagarnas heliga. "Å är det Fyrtornet", stammade Gerd förvirrad.

Barbro var så söt och rar som vanligt. Mariann hade tidigare berättat om, hur imponerad hon varit av att se Barbro i vit rock i sin gärning på Falu lasarett.

Moma skötte om telegram till Nanna, 75 år.
Innehåll. två bankböcker med en del av likviden för Sigtuna.
Pappa skulle ha farit till Paris för Cetop, men hinner ej för han har så mycket sammanträden på Teknologföreningen inför kursen om mätgivarteknik, och ett kompendium ska skrivas.
Erik är underbar. Han skickar nya ännu förmånligare erbjudanden för att vi ska komma. Stefan är den förste som nappar på kroken. Får visserligen ej det allra billigaste, när han ringer till Erik, som hajar till när han får samtal på Kloten av Stefan. Det bästa för Onkels semestrande blir nattflyg ner. Så han startar kl. 3.00 f.m. från Arlanda, och Erik är uppe och möter så tidigt. Sen hyr Stefan en bil och far till Grindelwald [nej Chamonix, se reseberättelse], Lyon och jag tror, att han t.o.m. kom in i Italien ett tag. Han var synnerligen nöjd med sin sena semester.

Trevlig Malta-middag på Hagaberg med bl.a. en amerikansk cellulosa-familj, där hustrun spelade Rituell elddans av De Falla så stiligt.

Oktober 1973

Rolf säger, att han alltid måste ha ett projekt på gång. Det är den rätta pionjärandan. Först var det Torken, sen bevattningen, sen åkerbönorna, som t.o.m. blev föremål för ett studiebesök av Hushållningssällskapet med Gösta Knutsson, Karl-Gustaf och många flera.

Efteråt var det samling på Åsen-stugan, där Rolf redogjorde för sina kalkyler. Birr var med som enda dam och var både stolt och förtjust.

Nästa projekt är nu uppfödning av kalvar i lagårn i cooperation med Karl Gustaf.

Brev från Cläre Immisch till Gerhard Zenker den 7 oktober 1973 om kommande arv.

Rolf får prenumeration från L.T. på Farmers Weekly och massor med tomma fina pärmar från S.C.B. Vi har flyttat in i Garnisonen och hänsynslöst gjort oss av med mycket gammalt men fullt användbart material.
Nya grannar i Garnisonen. Staffan f. 40 ska bli vår chef, medan Edmund har tjänstledigt för sekretesstudier.
Lena Åström, Hild (Hilda?) Sundin, Agneta Hartzell, Britt Granaht (Granath?), Inger Olofsson, Christina von Bahr, Erik Hansson, Margareta Gräslund, Jan-Olov Wikholm, Leif Björk, Inga-Lill Pettersson, Birgitta Hedman, Mary Holmkvist, Staffan Wahlström.

På Kipurhelgen överfaller egyptierna Israel på Sinaihalvön och ett häftigt krig utbryter. Efter vapenstilleståndet hotar araberna att minska försäljningen av olja till de länder, som ej är tillräckligt arabsinnade. Vi har fått en oljekris och bensinpriset stiger. Vår handelsminister Karl Olof "Olje-" Feldt kommer med restriktioner. Hyresgästfören. ordf. kämpar för att svensken ska få sitt julbad. Men värmen inomhus sänks, så man lätt kan bli lite urrig, innan man vant sig vid de 20°.

Brev från Marianne Schweitzer f. Zenker till Märta den 25 oktober 1973.

Beckas uppvaktning på Farmors födelsedag, väl inslagen och ihopnitad.

Stefan är bjuden på 30-årsbal till Eva Svensson i Ludvika. [År 1970. Hon avled 1973, se ovan.] Han hade Ann Margret med i bilen och kom till Salta på hemvägen. Här hans bordsdam.

Erik Johansson hade lyckats utmärkt med verandan, och nu prunkar den åter i colonial style, ifall Redgraves skulle vilja komma. Stigsbohöst ovan.
Denna bild ej i Liber.

November 1973

Pappa åhörde föredragen även de dagar, då han inte själv föreläste. Fick goda luncher och 500 kalla för besväret.

Birr har låtit fotografera barnen till Svens födelsedag, och korten blev så lyckade.

Vi avreser till Schweiz, men Moma, som är på Lidingö, uppsöker jubilaren med vår present i tron att det är mottagning där, men det var sittande middag, och hon blir kvarbjuden.

SCB.
... i Mälarhöjden, med stor swimming pool inne i villan, där vi från SCB köpte klänningar en dag.
Och är man ekiperad, och far har 5 semesterdagar kvar, så är det väl bara att tacka ja till Eriks vänliga inbjudan. Han var på väg själv och skulle ha kommit på själva mors födelsedag, men då kom Helge Berglund och tog sista platsen. Maria skulle ej ha haft tid att följa med, för hon har så mycket att förbereda med sina Sartre-lektioner. Men kan vi då komma och störa nu? Vi får klarsignal, köper lite kaffebröd på fredagskvällen, och så upp och i väg kl. 7 från Vasagatan. Alice Babs med man är också med.

Det är bra roligt att flyga så snabbt. Månen gick ned, stor och röd, och solen upp. Vi såg Sigtuna, Bålsta, Enköping, Aspö, Strömsta skog, Strängnäs, Eskilstuna, allting som på en karta. Fantastiskt. Erik mötte, och pappa glömde sig och sprang ut ur tullen, innan vi fått bagaget. Pappa var lite förkyld. Jag hade haft pick i halsen. På kvällen bröt det ut. Men bara snuva. Tyvärr smittades Erik också. Maria var inte orolig, hon hade sitt bakom sig.

Så här glad blev hon, att svärfar kom. Fotot är taget i vinberget i Eglisau bland Spätlese und Eistrauben. Följande dag for vi med tåget till Lugano för att söka lite värme.

Vi tog in på detta hotell, som var från sekelskiftet, och när Gerd skulle stänga dörren till terrassen, körde han axeln i rutan så den gick sönder, men vad gjorde det, värden gav oss en elektrisk kamin för att natten kunde vara kylig. När man tände i marmorbadrummet gick proppen. Allt mörkt. Då ville vi ej besvära en gång till utan kröp till sängs. Mitt i natten tändes så alla lampor.

Vi var ute hela dagarna och njöt främst på San Salvatore, där det var så varmt. Man hann ej dricka upp ölet förrän det var ljummet. Men det var eftersäsong, och hotellen stängde ett efter ett.

På en restaurang kom det in svenskar vid bordet. Vi övergick då till tyska, för att inte göra dem generade, för dom hade just sagt: Ser Du vad propra gäster det är på det här stället. Ja, det är som det ska vara, precis som det ska vara. Du passar bra in här!

2 bilder ej i Liber.

Så kom vi till Colorado. Billigt var det inte, men ack så god mat, särskilt i rest.vagnen. Hotellrummen kostade 70 Fr. och det var reducerat höstpris.

Vi gick en promenad ända till Gandria också. Men sen var det roligt att sätta sig på tåget igen. Louise Adlercreutz hade vi tänkt besöka i Brione, men vårt hostande och racklande lade hinder i vägen.

Erik mötte överraskande i själva Zürich. I Bb [Bachenbülach] väntade brev från mormor.

På lördagseftermiddagen skjutsade Erik till Migro, det nya, stora i Bülach. Men herr Migro säljer av princip ej vin och sprit, så vi måste också till Waro. Där var det avsmakning av Irish coffee dessutom och i rejäla doser. Något för oss nordbor ganska häpnadsväckande. På e.m. promenerade vi efter stängningsdags på Bahnhofstraße. Och hemma bjöd Maria på fondue med Slivovitz i.

Pappa var förtjust åt att ha en liten spionkamera med, med vilken han knäppte dessa foton. Men när han ville fotografera i ur- och juvelbutikerna i Zürichs skyltfönster, varnade mor för att det kunde verka som förberedelse till inbrott.

Ja, så var det dags att ta farväl igen. Med hopp om att ses i jul.

När vi kom till Arlanda var det snö och -10°. Mors boy-friend från Indien Mr. Amos David hade försökt att få låna en bil för att hämta oss, men det hade ej lyckats för honom.

Det var rart, att snart få återse alla hemma igen.

En kväll gick vi på pensionärsbiljett och såg en dålig pjäs på Dramaten med Henning och Lene och Moma. Det var Rotary-brodern Järegård som spelade. Annars hade vi under året sett Kärlek på eftermiddagen, utmärkt, Viskningar och rop av I. Bergman, skakande.

Vi, alla klasskamraterna med män, var med på begravningen ute i Sollentuna.

Roland Hammarström, Kristina Wijkmark-Hammarström, Ewachristina Wilton, Patrick Wilton, Larsroland Hammarström, Åke Hammarström.

Mormor och jag hade dagen innan rest ut till Salta, jag för att vakta barnen, när Rolf och Birr var på Hacksta, och moma ville nu stanna och förbereda julen och sin närvaro vid syföreningsauktionen.

December 1973

Alltnog, såndagen, det var advent, gjorde far sig i ordning för att stiga på bussen från Nacka vid Medborgarplatsen. Ingen buss kom. Den hade gått precis 1 tim. tidigare. När far kom in i Spegelsalen sjöngs redan snapsvisor.

Far smög sig in till en ledig plats vid ett av de rund borden, men se då kom två stycken rusande, enligt den gamla satsen: de som ödmjuka sig skola bliva upphöjda, och förde far upp till den plats ha skulle ha vid själva honnörsbordet vid v.d. Erik Johnsons vänstra sida. Där satt också Belfrage, Munck, Starfelt och Bergstrand.

Med Johnson pratade pappa om Iris och Carl Henrik [af Klercker]. De båda fruarna är ju goda vänner. När första obehaget av för sen ankomst snart släppt efter sprit och dylikt, hade pappa en synnerligen trevlig afton med många gamla vänner. Efter middagen fick sålunda 90 personer motta sin guldklocka och sin guldnål.

Så trodde man väl att höstens fester var slut men nej, än hade inte Onkel Stefan träffat alla förberedelser för sin stora bjudning för 10 vänner och väninnor. Han kom gång på gång till Farsta för att hämta, som han sade, terriner i kokkonstens tid [anspelar på Gullberg].

Björklund har plötsligt kommit på, att Gerd ska pensioneras nästa år. Han får en chock. Han hade trott, att det var tre år kvar. Nu ber han pappa att stanna kvar. Även bland yngre: Sors och den tappre Zidén [jfr Fänrik Stål], avstannar allt arbete.

Mamma tar ut sina 3000 från Kreditbanken i Garnisonen och köper obligationer. Pappa är lika ivrig. Alla smittade av morbror Erik och mormor, som spelar tillsammans, eller av Stefan, som brukar köra runt och köpa upp. "I Hallonbergen finns det alltid."

Ingen vinst, likväl.

Fredrik Engström, Stefans chef, har lyckats så bra i sina förhandlingar, så nu kan dom sitta med händerna i kors på Rymdbolaget de närmaste 15 åren.

Pappa och jag for i snöslask ut till Teda skola, där Becka gick i spetsen för Lucia-tåget som en underbart söt liten tärna, som tankfullt petade sig i näsan, medan fem sånger sjöngs. 3 år och så duktig. Teresa låg hemma med feber, och Birr var hos henne.

Vi hade bjudit Lietje, som var på besök hos sina barn, på middag, och när Becka såg hur soppan serverades, ville hon också ha. Jag hänvisade till den fina dukningen, att det inte skulle gå så bra. "Men om Du vill sitta i köket?" "Jaa", sa Becka entusiastiskt, "jag kan sitta i köket, där är det inte så fint".

Redan i oktober, när löven ännu satt kvar på träden, kom den första snön. Onkel bjöd oss då att vara med och gå hans slinga på Järvafältet. Där stod det på skyltar, var man skulle gå och var man borde springa, det senare i uppförsbackar tycktes det.

Den är verkligen inte dum, den lilla spionkameran.

Mor hade nytta av den här träningen en kväll, när hon skulle rusa ut med lite tidningsurklipp om I.B:affären och annat till Erik, och brevlådan just skulle tömmas. Men en ung flicka, hon såg så lycklig ut, så hon var kanske narkoman, ropade: Varför springer Du så, Du skulle ha sprungit i Din ungdom.

Och snön kom på den fina salladen och rödbetorna var kvar i jorden.

Rolf får erbjudande av morbror Henning att köpa hans Amazon. Verkstan bjuder 3500, och för det priset får Rolf en mycket välvårdad och väl bibehållen bil.

Kalvarna bör vara installerade på Salta nu.

Teresa till farmor på födelsedagen.

Slutord till läsaren!

Vi sparar ström nu, och det är mörkt och släckt nästan överallt här i Farsta i kväll. Klockan är 23.45 den 21 december. Liber är färdig och det börjar kallna i elementen. Nu far vi till Lidingö och önskar God Jul i morgon f.m. på väg till Salta. Erik ringde just, att dom kanske kommer söndag kväll först. Det är fast bokning på alla andra tidigare plan.

Vi tackar varandra alla för det gångna året och tillönskar en god jul och ett gott nytt år.

Red.

Gerd Zenkers dagboksanteckningar 1973 (lösenord krävs).

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 1 november 2014.