www.zenker.se

Liber 1959

December 1958
Januari 1959 Februari 1959 Mars 1959 April 1959 Maj 1959 Juni 1959
Juli 1959 Augusti 1959 September 1959 Oktober 1959 November 1959 December 1959

Redaktören under en arbetspaus: "Laborem non recusavi".

 

Praefatio

Ovanstående julklappsvers vill redaktionen under inga omständigheter sätta som motto för det gångna året. Har adressaten dock utom ovanstående lilla hobbyverksamhet hunnit med en otrolig mängd andra ting under år 1959, främst då att fira sin halvsekeldag.

Vidare får ej den ljuvliga 26 augusti glömmas, då mellanpojken åter satte sin fot på Sveriges jord efter ett innehållsrikt år i Den nya världen.

Den tredje anmärkningsvärda dagen i familjens historia är den redan förut så illustra Oskar-dagen, som år 1959 fick sin särskilda betydelse genom att pappa då lämnade de stora, tunga maskinerna på Atlas Copco för att ägna sig åt mätapparaturen därstädes och sålunda blir den centralpunkt där båda direktörerna Munck och Larcén kan mötas.

Til Lykke!
Red.

December 1958

Vid jultiden 1958 gingo vi i tankarna åter igenom sommarens mellaneuropeiska resa:

Nord-Ostsee-Kanal
Luxemburg

Erik och mamma frågade den elektroniska historieboken IBM, vad som hände deras resp. födelseår. Båda var lika hemska med krig och död.

Med vilken spänning vi öppnade Amerika-paketen! Evelyn skickade en kokbok och Rolf sin dagbok och en film, där han vinkar god-jul till oss, grammofonskivor m.m.

Pappa vart så förtjust i Falladas memoarer:

När mormor köpte sin lindblomsgröna hos Regent var Mariann med.

Prenumeration på Häpna, förstås.

Morbror Erik skänkte oss en ståtlig älgfamilj.
[Olle H. är nog författaren Olle Hedberg. /SZ]

På Teknis hade kårmössan [svart keps m. färgad knapp /SZ] avskaffats genom en statskupp. Genast blev den omåttligt populär och inte heller Stefan ville längre gå barhuvad.

Erik och Stefan hade båda kommit i diktartagen och när så Marksjö fick Terziner i okonstens tid till julklapp, så varför skulle inte vår Stefan också få en humanistisk anstrykning.

I mycket god tid hade vi skickat vårt julpaket till Fredericksburg. Hur firade då Rolf sin julafton? Vi saxar ur hans dagbok:

24/12 Jag slog in julklappar och dekorerade julgranen i källaren. På kvällen var jag och två andra pojkar bjudna till David Freeman. Vi såg på T.V., drack "egg nog" och coke och lyssnade på stereofoniska skivor.

25/12 Kl. 8 fick vi gå ner. Det hängde röda strumpor med våra namn på mantelpiecen. Dom var fyllda med godis. På vänster sida om julcedern var mina julklappar och på höger sida Nancys. Jag fick en fin stor kappsäck, prenumeration på Reader's Digest, skjortor, strumpor, slipsar, osv. Just när vi hade slagit upp presenterna kom paketet från Sverige med böcker, skiva, "stjärnsmäll" osv. Hela dagen besöktes vi eller besökte."

Så långt Rolf. Pappa hade mycket motvilligt tvingats att skriva vers på våra paket till Redgraves. De lär visst inte heller ha rönt nån större uppskattning.

 

 

Rolf ville gärna köra bil i Amerika och med hjälp av Erik sökte han utverka föräldrarnas tillåtelse.


 

Under jullovet hände det att vi stängde av TV:n och Erik Z. och Margareta gjorde levande charader:

Januari 1959

Helgens stora bjudning blev Eva Hakelius' 60-årsdag, där fru G. af Sillén talade vid förmiddagsuppvaktningen, ett tal som inspelades på band och arkiverades. Till middagen på kvällen kom pappa från Stockholm, stannade i den gnistrande kalla vinternatten på vägen utanför Spelbo och klädde på sig smoking, skjorta, byxor och allt. Efter den goda middagen återvände vi till Farsta kl. 2,30 på natten.


Brev från Elisabeth Zenker den 17 januari 1959.

Nästa jubileum, som närmade sig var morbror Eriks 40-årsdag. Efter skisser av pappa föreställande moment i morbrors liv sydde vi en duk, som blev färdig i sista stund och med ilfart sändes till Falun, just som posten stängde i Farsta 2.

Vi besökte biblioteket i Gubbängen, där pappa i smyg ritade av Kristine kyrka på en lunchkupong.

Pappa tog en serie fotografier och gjorde av dem ett panorama för att Rolf skulle få se hur Farsta växte fram under hans frånvaro.

Den övre delen visar utsikten från vår balkong (Lysviksgatan 63) åt söder och sydväst. 180-graders-panoramat fortsätter (nedre delen) med utsikten västerut och nordväst. Här går nu tunnelbanan till Farsta och på bergknallarna därbakom står tre 16-våningshus. /SZ

Februari 1959

Rolf skickade hem efterlängtade foton och vi gjorde jämförelser, hur han amerikaniserats.

Rolf Zenker  1959 Rolf Zenker 1957

Febr. 1959. Obs. det amerikanska snittet på skjortan.

Rolf Zenker tagen vid tiden för ansökningens inlämnande i sept.-okt. 1957.

Erik Z. var ibland ute och roade sig på dans eller bjöd frk. Birgitta Kings på bio.

Fru Märta Zenker dansar gärna kring sin guldkalv Stefan, som med sitt statsstipendium drar en vacker slant till huset.

   

Mars 1959

Baksidestext: Mars 59. Söndagsmorgon. Obs! Efs julklappsfilt.
Monica Lochmann, Robert Cannon Monica Lochmann, Robert Cannon
Ann Schwartz, Josiah P. Rowe III, H. Milton Garrison Jr, Norma Bass, Francis M. King

Stefans och Rolfs konfirmationspräst 1956 Gunnar Meijer i mitten. /SZ
(För sökbarhet: Stefan Czupak, Margit Czupak, Gösta Rundgren, Birgit Rundgren, Greta Hedenström, Gudrun Aurelius.)

Ef I (här på gott humör) benådar undersåtar.

Mamma tänkte skaffa en lillasyster åt Stefan och Erik, men lilla Lotta kom till ett slott i stället, trots att mamma försökte bjuda under. Men fru Bäckström sa, att vårt svar var det raraste hon fått.


 
Astrid Fagraeus, Statens Bakteriologiska Laboratorium

April 1959

Bland vårens nöjen kan nämnas ett teaterbesök med morfar och mormor. Det var ett drama av Tolstoy, vad det nu kan ha hetat. Morfar och mormor kom mitt i stycket efter en middag hos Ludvig Jönsson.

Pappa fick hjälp mot sin reumatiska axel. Och vid Ersta-aftonen lovade den snälla diakonissan, att pappa skulle få så mycket röntgen han ville utan remiss bara han kom till henne.

Pappa och mamma var på en församlingsafton, där Lindörn talade, för att bekanta oss med Eriks konfirmationslärare.

På middag hos Klerckers var också dir. Johnsson, som senare under året blev Copcos verkst. dir.

Veckan därpå kafferep hos Hetty med Astrid Ögren och Karin Jacobsson.

Erik Johnsson, Atlas Copco

Sista söndagen i april besökte Erik och mamma tillsammans med Högerpartiet Djurgårdskyrkan. Lindörn lade helt och hållet om sin predikan, då han fick se oss. Vi besökte därpå Skansen för att se, om "Erik skulle konfirmera sig" i Seglora eller Sofia. Det var så vackert väder och ljuvligt, så vi ringde efter pappa och med honom besteg vi sedan Bredablick. På kvällen var Renate Ackermann hos oss. Erik bjöd mamma på Värdshuset Sjätte Lyckan med Ingrid Bergman på City.

Men låtom oss förflytta oss tillbaka till mars månad, då pappa tog sig några semesterdagar och hälsade på Mutti i Domnarvet. Hon följde sedan med till Farsta och syns här under en kaffepaus på nerresan:

Flickorna Tiblin hade flyttat in i den nya villan vid Albavägen på Lidingö under vintern. Under sin inredning där fick Lene ett svårt gallstensanfall och fick föras till Karolinska Sjukhuset. I april opererades hon sen i Falun och blev snart frisk och duktig.

Den två år gamla cyklamen blommade till Rolfs födelsedag!

Alltså den 5 oktober 1958, då Rolf var i USA. Mamma har satt in bilden i Liber 1959. /SZ

Erik axlade Rolfs kappa och sålde Turistföreningens årsskrift.

Stefan Zenker och Ivars Neretnieks
 
 
 

Stefan och Neretnieks njuter av vårsolen.

Sista april var Stefan ute och festade, medan vi tre andra var bjudna till Norelius på vårkyckling med deras släktingar.

Maj 1959

Brev från Renate Henschke f. Zenker den 3 maj 1959.

Eriks konfirmation

Med vaktmästare Dittmers hjälp hade vi satt i gång en insamling till komminister Lindörn, men det var inte så roligt för Erik, som skulle se till att konfirmanderna kom ihåg att ta pengar med sig.

1959 års

konfirmander vid Gubbängens läroverk ber att få visa sin tacksamhet med en liten gåva till Pastor Lindörns ungdomsarbete, stod det på uppropet som Stefan skrev ut i en massa exemplar.

Vi dukade hemma och gjorde allt i ordning, innan vi for till Sofia kyrka i god tid, där släkten och Klingbergs hade infunnit sig. Psalmerna voro konfirmationsonsdagen: 169.1-3, 525.4, 475.9-10 och på söndagen: 472, 124, 169:7-9, 380:9. 174:9, 21.

Under förhöret bland de många konfirmanderna fick Erik endast en fråga, det gällde de 10 buden; om han haft några svårigheter med: Du skall icke dräpa. Nej, det kunde han försäkra. Men Lindörn vill i dräpandet innesluta även slagsmål och osämja kamrater och syskon emellan och då måste Erik ta tillbaka lite grand. Det var kallt och blåsigt efteråt, medan fotograferingen inne i kyrkan pågick. Pappas fotografering blev det intet av.


Vi hade bjudit Lindörns på middagen efteråt och Erik följde med i deras bil och visade vägen. Erik hade själv ordnat placeringen, där han själv presiderade vid bordet, som var prytt med luktärter. Fru Lindörn, som mormor kallade för Ingrid, hade så vackra rosor med.

Erik fick många fina diktsamlingar Ferlin, Martinsson, Lindorm m. fl.

På sin födelsedag hade Erik fått ett nytt fint skrivbord från Carneruds. Här dröjer han sig gärna kvar och studerar inte bara läxor utan olika länders flaggor. Kanske skriver han en dikt eller översätter utländsk poesi.

På kvällen den 10 maj efter nattvardsgudstjänsten kom Tiblinarna med Mutti och åt lite supé.

T. v. Eriks klasskort i 23.

Christina Domeij

 

Anm. Eriks brev till farmor "Mutti" Elisabeth är skrivet på tyska med tysk skrivstil. Inte illa av en svenskfödd 15-åring! /SZ

"Liebe Mutti! - Vielen Dank für das schöne Geburtstagsgeschenk. Ich glaube, daß ich das Geld sparen werde. Ich hoffe, daß es Dir gut geht. Wie Du siehst, lerne ich das deutsche Schreib-alfabet. Ich finde es ziemlich schwer, aber das wird schon besser werden. Heute habe ich Mathematik geschrieben. Hoffentlich ist es gut gegangen. Ich habe jetzt begonnen Großvaters Memoaren zu lesen. Ich habe nicht so viel gelesen, aber was ich gelesen habe, finde ich sehr interessant. Am zehnten Mai soll ich konfirmiert werden. Da kommst Du wohl nach Stockholm? Von Rolf habe ich seine Schallplatten bekommen! Vor einigen Tagen haben wir schwedisch geschrieben. Ich glaubte, daß wir von der Einigung Deutschlands schreiben sollten und lernte alles darüber. Natürlich kriegten wir das Thema "die Einigung Italiens"! - Herzliche Grüsse von uns allen. Dein Erik."

Gunnel Agrell
Gerry = Gerhard Sandberg. /SZ
Liffas Lindström, Lars Bratt, Roland Tidström, Edvard Löfström, Monica Kretz, Bengt Burman, Åke Fransson, Harald Stier, Gunnel Agrell, Anders Alm, Tommy Carlsson, Curt Enquist, Ulf Otterby, Inga-Britt Svensson, Birgitta Andersson, Elisabet Fredriksson, Gunnel Hammarberg, Birgitta Hammarström, Anne Lamming, Karin Malm, Åsa Malmsäter, Siv Thelander, Karl-Erik Olsson, Allan Ronnerberg, Gerhard Sandberg, Anders Teikmanis, Christiane Holst, Rune Grönlund, Rosmari Eriksson, Pauline Lundblad, Maria Rost, Anita Carlsson, Ingrid Lundhagen, Birgitta Olsson, Inger Weimer, Niels Hovmöller, Barbro Claesson, Ulla Eklund, Gunilla Westling, Jan-Olof Eklundh, Urban Gullberg, Bertil Hansson, Folke Thorburn, Britt-Marie Teghäll.

Stefan festade mycket under studentdagen . Särskilt roligt var det när Gunnel Agrell tog. Kallenberg visste inte alla gånger i vems hem han var och firade. Visste "Teikens syrras kompis" det, tro?

Mamma var med morfar och farbror Axel och firade. En god middag och en trevlig kväll. Dagen därpå var morfars födelsedag och söndagsmorgon. Han steg upp tidigt, tog sin födelsedagstårta med sig och reste till Salta. Vi for ut till Djursholm, där vi först gick i kyrkan och sen njöt av den vackra vårdagen i den vackra staden med alla fantastiska villor. Vi drack kaffe vid sjön och tog färgfoton - förstörda. Sedan for vi till Stocksund och besåg Dietrichs f. d. villa vid Sommarvägen [där Mamma varit anställd, se Liber 1937/ SZ].

Juni 1959

Karin Björklund, Erik Hallén, Carl-Henrik von Hartmansdorff, Bo Englund, Harry Grevby, Allan Gefvert, Lennart Ottosson,
Carl-Johan Clemedson, Carl Reuterswärd, Christer Samzelius, Lars-Henrik Ågren, Gudrun Philipson, Åke Hjertstrand.
Det börjar dra ihop sig. Men dessförinnan hade vi firat vår 20-åriga bröllopsdag. Jag fick ett par utsökt vackra saltströare av silver, en för vart tiotal år. På kvällen kaffe på Katrinahissen.
Gerhard Zenker 1959.

Rolf skrev förtjust från Virginia om sitt 100 dollars stipendium. Stefan fick 1000 kr.

 

Juli 1959

Farbror Axel af Sillén, morfar Elof och morbror Erik i trädgården på Salta inför Pappas 50-årsdag

Färgbilderna ingick ej i Liber.

På kvällen den 10 körde mamma ensam med bilen till Oxbacken och knöt en festgirland att smycka verandan med. Morbror och pojkarna gjorde 50 och klädde med gulmåra. Allt var ju så tidigt denna torra varma sommar. Klockan 22,30 ekade morbrors hammarslag i den varma sommarnatten, då han med fara för sitt liv spikade upp dekorationerna på verandan.

Mor och son.

På morgonen kaffe på sängen i vanlig ordning men med finare presenter än vanligt: Portfölj av mor, resväska av Stefan, Lobsang Rampa: Det tredje ögat av Erik och vackra slipade vinglas av mormor, morfar, Tant Karin, morbror Erik och Tant Eva. En penninggåva från Atlas. En teakbricka från Carlowitz', Törnqvists och Kerstin.

När pappa tog verandan i skärskådande, kom befallningsmans finklädda och uppvaktade med nejlikor. Vi drack kaffe med dem i trädgården vid Gröna Bon.

Ulf Ahlrot, John Andersson, Vilhelm Andersson, Jakob Barth, Åke Barthelsson, Ingmar Björkgren, Hugo Blomgren, Bertil Carlberg, Lars-Olof Carlsson, Martin Danielsson, Bruno Ekvall, Rune Eng, Ronald Ericsson, Karl-Erik Fermér, Evert Flink, Hans Forsberg, Edit Fredriksson, Gunnar Gissler, Jan Graf, Herje Hallberg, Carl Hansson, Thure Hansson, Jan Holdo, Harry Jansson, Bengt Karlsson, Karl-Erik Karlsson, Juko Kouru, Arne Krantz, Erik Lavon, Klas Lindberg, Nils Lindell, Karl Lindroth, Roland Lundberg, Dagmar Lundgren, Eric Löwler, John Munck, Gustaf Nilsson, Kjell Nilsson, Rune Norbäck, Rolf Norén, Bertil Norlin, Lennart Olofsson, Sigvard Pehrson, Ted Persson, Hans Pettersson, Olof Pollack, Bertil Sigeby, Rickard Sjöholm, Erik Skogsberg, Dag Stener, Walter Sundblom, Gunnar Svensson, Rune Svensson, Torsten Svensson, Åke Svensson, Mauno Säkäjärvi, Rolf Säll, Karl-Anders Särnefält, Ivar Trulsson, Rolf Turander, Waste Wastesson, Sven Wigzell, Rune Zernell, Ivan Åkerman, Åke Östlund

Senare kom Köndells, också med vackra blommor, och vi fotograferade - blev intet. Erik Z. var duktig att bre sandvikare i köket. Stefan, som praktiserade hos Direktör Strand på Bahco, hade visserligen ledigt, men var efter sin hårklippningstur till Enköping försvunnen. Det visade sig att han gick ute i skogen och grunnade på sitt tal. Överraskande kom Thure och Linnéa Hansson med en jätteknippa nejlikor och sen kom domnarvarna, Farbror Axel, Norelius, Böhmes alla i en jämn ström. För att inte tala om Robert och Dagmar, som höll på att alldeles skrämma Farbror Axel, där de stod i hans rum med sina hjälmar och sin motorcykelstass.

Placeringen hade fått ändras gång på gång, men blev ändå rätt bra i det ingen av de gamla vanliga behövde få varandra. Karin, die das ganze Fest hätte aufputzen sollen, som Gerd uttryckte saken, var redan med Margareta och Barbro på Västkusten. Axel Hakelius höll tal i biblioteket och överlämnade den insamlade penningsumman från grannarna, Böhmes, Montgomerys osv. Iris och Carl-Henrik kom med en kylväska, Inga och Barbro med Aniara.

Trots 18 återbud var det 44 gäster, som infann sig:

Bo Rydbeck, Birgit Norelius, Erland Klingberg, Eva Hakelius, Märta Zenker, Axel af Sillén, Axel Hakelius, Lene Tiblin, Margareta Schuberth, Olle Insulander, Marga Hakelius, Christina Domeij, Anders Hakelius, Inga Kallenfeldt, Karl-Gustaf Insulander, Gulli Böhme, Axel Klingberg, Iris af Klercker, Elof af Sillén, Barbro Kallenfeldt, Karin Tiblin, Erik Zenker, Erik af Sillén, Edith Oxenstierna, Curt Böhme, Gunhild af Sillén, Henning Tiblin, Signe Andersson, Eric Oxenstierna, Brita Schuberth, Mariann Tiblin, Robert Montgomery, Lietje Insulander, Ulla Rydbeck, Stefan Zenker, Dagmar Montgomery, Erik Schuberth, Elisabeth Zenker, Gerhard Zenker, Gertrud, Carl-Henrik af Klercker, Inger Insulander, Pelle Norelius, Ingela Tiblin.

Så slog vi oss då ned vid borden, som prytts med köpta rosor, då allt var bortvissnat och uttorkat på Salta. Fylld tomat, sandwiches m. röt lax, kaviarcreme, och förmodligen var det väl ost på den tredje. Nej, kanske inte förresten, för sen kom sparrissoppan med härliga oststänger från Paletten. Cassler med morötter, ärter, sallad och svampsås. Och sist M.C. [Mjölkcentralen] glace med jordgubbar och mycket vispad grädde. Det tyckte dom var gott.

Gerd höll förstås tal, vidare Stefan, morfar, Henning, morbror Erik, Lene, Axel Klingberg, som även hade diktat.

Sommarnatten var lika varm kl. 23, när vi tågade ned till morbror Eriks Tivoli, som han ursprungligen gjort för sina och Lietjes barn. Här fick man nu åka karusell, kasta pil på de utmärkta porträtt av grannarna, som Lietje gjort, krossa porslin och lyssna till sång av Lietje och Pelle Norelius.

Brita Schuberth
Erik Zenker
?
Bettan?
Axel Klingberg
Märta Zenker
Axel Hakelius
Karl-Gustaf Insulander
Lietje Insulander
Gerd Zenker
Eva Hakelius
Olle Insulander
Gertrud Klingberg
Stefan Zenker
Erik Schuberth
Stefans lönekuvert på Bahco.

Vi hade inte bjudit Renate och Uli till Sverige utan de fick fira semester lite primitivare.

Blott 7 elever anmälde sig, så kursen blev inte av.

Hur skulle vi få hem Rolf på billigaste sätt?

Rolf bodde hos den rara Zito familjen i N. Y.

Augusti 1959

Korsord på verandan.

Elof, Märta, Stefan, Erik, Gunhild, Margareta, pudeln Boy, Erik, Barbro.

Morfar Elof och Erik på altanen på Salta.

Utflykt till Stigsbo. Farbror Axel af Sillén, Elof, Gunhild, morbror Erik, Märta.

Erik
Stefan

Ja, så gick den varma sommaren under mycket suckande efter regn och mormors födelsedag stod för dörren. Det blev ett stort kafferep med en fin handväska till 65-årspresent fr. grannarna.

Morbror hade nu farit och med honom var det slut på de sköna båt-turerna till Tedarön. Den 26. augusti samlades mamma, pappa och Erik på Stockholms Central och 17,31 ångade, tuffade tåget in med en stor, kraftig stilig Rolf ombord. I sin ljusa blazer med en elegant garderobskappsäck stod han där och slog sina väldiga armar om hela familjen på en gång. Han talade svenska med en del anglicismer, ville att pappa, som följde med tillbaka till Salta, skulle köra på höger sida, men framför allt verkade han utländsk på något vis.

På Salta packade han upp sitt mitbringsel och vi hade en glad afton.


September 1959

Rolf kastade sig in i skolarbetet med liv och lust och fann allt större behag i kamratlivet. Han gick på S.S.U.H.:s tillställningar på Alle mans katt i Gamla stan. Han besökte danser i Stadshuset och i olika skolor. Han besökte med Bodil Bendz Hitchcocks strålande thriller I sista minuten, som han redan förut sett på Radio City Music Hall. I Palladiums salong satt den här gången också Henning och Lene.

Som kassör i gymnasieföreningen fick han lite utlopp för sin myckna fritid.

Hertha kom från Dresden och tillbringade sin semester i Farsta och Domnarvet. Vi besökte med henne Tyresö och havet ute vid Nynäshamn.

Mormor och morfar var bjudna på bröllopet. Dagen därpå bjöd Hetty och Wille på lunch på Ambassadör och sedan firades Gerds 50-årsdag på Hagaberg. De hade varit bortresta d. 11. 7.
Gertrud Klingberg, Märta Zenker, Hetty Klingberg 1959 Erland Klingberg 1959
Gertrud Klingberg, Märta Zenker, Hetty Klingberg på Hagaberg.
Erland Klingberg.

 

Månen är rysk!
Lunik II

1959 den 19 september hade åter Zenker-dagar anordnats. Med en kafferast i Vänge körde vi sedan direkt upp till Falun, där vi fick leta rätt länge efter Tallbacksvägen, men snart såg vi hela den 5-hövdade kära familjen i fönstret. Vi fick beundra den nya vackra våningen, den fina T.V.:n, som Margareta skrivit sig till, och njuta av ett rikt bord.

Erik, Stefan, Barbro, Märta, Margareta, Erik Z., Karin. Pudeln Boy ej att förglömma.

Tyvärr var den glada samvaron alltför kort. Vi ville också titta in hos Mutti på hemvägen. Hon var ensam hemma och bjöd på kaffe. Hon hade inte snö utanför då ännu. På Salta åt vi middag och återvände till Rolf, som varit kvar på skoldans.

Oktober 1959

Stefan hade blivit vald till fösare och det blev nu mycket för honom att stå i, särskilt som Kalven var Nolla i år, Hans uppgift blev att sitta på Östra Station och måla. Överfösaren Göran Franzén var här ute och även Marksjö hälsade på.

När Hertha reste följde Mutti med ner och var hos oss en dryg vecka. Vi åkte ut till Vårby vid Mälaren den 4 oktober. Och Mariann och Karin var hos oss en kväll.

Mutti och mamma gick till fots till Hökarängen, stod en halv timme under gudstjänsten, varpå Mutti gick tillbaka. Mamma for till stan och handlade till Rolfs födelsedag.

Erik tolkar Sandburg, då hans egen ådra sinar.

På Rolfs 18-årsdag gjorde mamma surprise-party och bjöd hem Gunilla Åkerlind och Kerstin Persson.

 
Lunik.
Eva Hakelius m. fl.
Anne-Marie Ekman, Ruth-Ingeborg Högstedt, Eva Hakelius, Karin Andersson, Jane Linderoth
Folke Edblom, Gunnar Hultgren, John Lundberg, Karl-Manfred Olsson, Birger Wiklund.

Så blev det mors födelsedag. Hon fick 43 tio-öringar av Erik, Fransk tidn. av Rolf, Läppar, ögon av Gullberg och Stefan, en massa av pappa, bl. a. 70 kr. till en kjol. Dom pengarna slängde hon i pappersskräpet och hittade dem av en tillfällighet en månad senare. Mormors pengar blev en klädning från Baeckmans.

När morfar och mormor besökte stan, såg vi Nunnan m. Hepburn.

Farsta centrum 1959.

November 1959

December 1959

Ingeniör Zenker på toppen av ett berg [vid Lysviksgatan] i Farsta övergår den 1 dec. från kompressoravdelningen till mättekniken.

 

Munck annonserar frenetiskt efter en efterträdare åt pappa, rädd att det blir svårt att få någon.

Rolf går på Hedlunds bilskola. Under en övningskörning med pappa blev han vid denna övergång vittne till en svår kollision.

Mamma hade kommit till september månad under sitt arbete på Liber, då telefon kom från Salta, att mormor låg sjuk i förkylning. Hon tog tåget till Salta och först på julaftons morgon kom pappa och Rolf, som arbetat på Posten, med Liber-papper [i det rätta oktavformatet], så arbetet kunde fortsätta.


Aldrig har pressläggningsögonblicket varit så sent som i år: Julafton kl. 17. Julklapparna tornar upp sig till berg som vanligt. Erik Z. försöker övervinna sin tillfälliga magsjukdom och mormor är på benen.

Från Redgraves kom en extra julgåva till Rolf, en check, som i Farsta inlöstes av kamrer Schönberg utan betänkande.

Får jag påminna om årets schlager: Lipstick on your collar, Vid foten av fjället och Är Du kär i mig ännu Claes-Göran?

Pappa har fått låna Hägglunds garage och renoverat och renoverat Mercedes 170. När detta läses nästa år kanske det kan vara kuriöst att tänka på vilken bil vi hade på 1950-talet.


Slutord

Avslutningsvis vill redaktionen blott önska sina läsare ett gott nytt år, ja, vi kanske får ta till med ett helt gott nytt decennium. För ögonblicket är det närmast mormor och Erik, som ligger oss om hjärtat. Må de snarast återvinna hälsa och krafter!

Datum Salta den 24 dec. 1959 kl. 18,55.

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 12 mars 2015.