www.zenker.se

Liber 1956

December 1955
Januari 1956 Februari 1956 Mars 1956 April 1956 Maj 1956 Juni 1956
Juli 1956 Augusti 1956 September 1956 Oktober 1956 November 1956 December 1956

 

Akvarell av Erik Zenker.
 

Praefatio

Si dii nobis propitii erunt, beati erimus.

År 1956 lider mot sitt slut och vi gå alla friska och glada att fira en ny jul. Den stora förändringen under året är givetvis, att morbror Erik med hela sitt hus dragit söderut och bosatt sig i Falun. Stefan och Rolf är konfirmeradeoch Rolf har blivit gymnasist. Ja, och så är det förstås de tre nykomlingarna i familjen: Mercedes, Anglian och Boy. Vi hälsa de sistnämnda välkomna med hopp om att de under kommande år ska tjäna oss troget.

Tillönskande alla läsare en riktigt god jul förbliver jag Eder städse välbevågen.

Red. sekr.

 

Quod evenit?
"A multis amicis ibi, salutabimur."
Harald Hagendahl.

December 1955

Julen 1955 var Gerd så ivrigt verksam med kameran, att han redan på julaftonen knäppte upp en hel rulle med blixt, kort därefter framkallade den och så kom det sig att morbror Erik i Denver, där han firade julen, visserligen ännu ej fick en åskådlig skildring av vårt julfirande på Salta. Men på plagen i Long Beach kunde han ligga i sanden och se t. ex. fotot av mormor, där hon försöker att tyda hans julhälsning på julaftonens morgon.

Morbror hade undanbett sig paket, men åt oss hade han sänt lyxförpackade nylonblusar, strumpor m. m. med breda sidenband om i eleganta papper.

Karin och flickorna firade i Uppsala och på Salta var vi de gamla vanliga. Berggren drack julpostkaffe med Evas namnsdagstårta i Banka. Och fint julväder var det.

Mariann studerade konsthistoria vid Högskolan och hälsade ofta på hos oss. Ingela gick på Maria husmodersskola och Ann Margret i Lidingö Flickpension.

Dockan Dansar Klockan slår av Olle Hedberg.

Gerd hade fått erbjudande att flytta till Motala, men avstod efter moget övervägande.

Vad skulle man ge pojkarna? Ja, kanske Erik skulle bli glad åt den stora historieboken i tidningsform. Vi tog den på öppet köp för säkerhets skull.

Och Rolf hade länge önskat sig ett luftgevär. Gissa om han blev nöjd?

Stefan fick mest schack- och science fiction-böcker och Gerd fick Hokusai.

Erik och mamma hade trevligt på Skansen. Vi fick åka med Oxenstiernas till Norrmalmstorg i den häftiga snöstormen. Sen tog vi 10:an och där var det en dam, som skakade av snön från sin kappkrage, så den gled ned på den arme Erik Z:s hals. Då han lyfte upp sina indignerade ögon igenkände han i den hänsynslösa damen: Ingela.
Morbrors tidtabell.
Jag hade fått en brevvän Wally Loeser i Kalifornien, astronomiintressererad. /SZ

Julfesterna voro många. Bl. a. Rotarys granfest på hotellet och Margaretha Schuberths 25-års och förlovningsfest på Kurö. Och Hacksta festen, där vi lärde oss "Kapten X:s skål för första gången". Och Karin utmärkte sig så väldigt. - När ordet "tröska" snottrades på Salta, frågade Nisse på Kurö farbror Axel på Strömsta, om han hade snottrat nån gång: "Nej det har jag aldrig gjort, bara knutit säck."

På en julfest på Salta i mellandagarna hände det sig så olyckligt, att alla barn efteråt insjuknade i otäck maginfluensa.

På nyårsaftonen voro Pappa, Märta och Gerd på Wolfgang Seidels vigsel med Hannchen i Stockholm av kyrkoh. Schiebe. På tågresan hem hälsade vi på Erland i en 2:dra klass kupé men konduktörens skarpa ögon upptäckte snart att vi ej hörde hemma i så dyrbar miljö och tillät han oss visserligen att få sitta en kort stund i den f. ö. tomma kupén men uppmanade oss därefter att ordentligt intaga våra tredje klass platser. Sen fortsatte vi med bilen från Enköping direkt ut mot Ekholmen på en liten rar bröllopsmiddag. På hemvägen tittade vi in i Lillkyrka vackra snötyngda tempel, där Ahlfeldt hade klämt sig in i predikstolen. Vi fortsatte till Teda på nyårsbön. Men sen kom magsjukan över både mamma och pojkarna.

Januari 1956

Trettondagen var vi bjudna till Ville och Hetty på lunch med jullekar. Mamma vågade ej följa med för väglagets skull och vi tre, pappa Elof, Gerd och mamma (Märta) fick åka med Schuberths.
Den 13 jan. kom Mutti farandes till Gubbängen för att fira sin 75-årsdag. Samma dag inträffade den hemska tågolyckan i Ställberg, då så många skolbarn omkom. Själva söndagsfesten förhöjdes av att Erik för Mutti, som fått en ny vinterkappa till present, läste "Der Kirchgang der Frau 'Zenker' in ihrem neuen Wintermantel". En strålande historia ur Die Schildbürger.
Ett gammalt dokument, som red. lyckats komma över.

Fröken Burbäck gav Stefan bra betyg.

Brev från Erik och Märta Zenker till Gunhild af Sillén den 27 januari 1956.

Februari 1956

Och på det utannonserade föräldramötet den 6. febr. fick pappa och mamma så mycket beröm av Stefans lärare för en sån son. Särskilt lektor Lanthén vann mors hjärta, när han sade: Stefan måste komma från ett mycket harmoniskt hem. Det märks så väl på honom.

Vintern var sträng och hård. Erik spelade bandy när det var -11o och vildstorm och förfrös ett öra.

Hans ömtåliga öron, hals och näsa inspirerade honom till följande moderna dikt.

Erland Klingberg bjöd på Soldat Svejk på Alléteatern och en fin middag m. dans på Blanche. Morfar och mamma njöt av Sällskapslek. Och sen var morfar och Erik också på Svejk.

Det blev en trevlig kväll tillsammans med Montgomerys och Fred och först efteråt fick vi klart för oss att vi deltagit i det hemlighetsfulla Esseerförbundets möte.

"Ombord [på M/S Stockholm] 15/2 kl 8,55. Tack för alla Dina trevliga brev in i det sista. Jag hoppas jag får bli ensam i hytten, det står bara mitt namn på dörren. Bo Setterlind är ombord, jag vet ännu ej om 1:a klass. Teleskopet fanns tyvärr ej på lager, men dom skulle skicka o. jag har betalt, så låt oss hoppas. Hoppas se er på Salta lördag kväll."

Masthuggskyrkan i Göteborg, stumt vittne till mormors och morbror Eriks möte vid Amerikabåten. Konstnären är Erik Z.

Morbror närmar sig Sverige och mormor reste till Göteborg för att möta. Vi hade vinterlov och var på Salta och kom just hem från en passionsgudstjänst i Svinnegarn med kaffe hos Köndells, när det kom ett samtal från MS Stockholm på Nordsjön. Det hördes förträffligt.

Kvällen därpå hämtades han i Västerås av morfar och pojkarna, som samtidigt såg en Edvard Persson-film. Klockan ½ 3 på natten satt vi och såg hans filmer och beundrade den stora fina dockan, som flickorna skulle få.

I februari hann vi ha middag för bl. a. Marg. Schuberth och hennes fästman, tre dar innan förlovningen bröts. Närvarande voro också Lietje och Olle, som lät Stefan följa med i bilen. Han hade legat på Salta och haft Röda Hund. Det blev oturligt nog snöstorm och Olle fick köra efter telefonstolparna, då han ej kunde se vägen. Robert och Dagmar [Montgomery] och Valter och Ulla [Carlowitz] var med också och åt svampgratinerad kalvstek och persiko-coupe.

Middag hos Törnqvists i nya fina Bromma-villan tillsammans med fam. Zenker j:r. Kvällens replik fälldes av mammas kavaljer, Disp. Sjöström: Det här var kul, Bengt! Nästa gång bjuder Du hem alla Sjöströmmar i te.katalogen, det är 3 sidor.

Quo quis est sapientior, eo solet esse modestior.

Stiger inte Libers värde, sen vi nu åter kan infoga ett eller annat latinskt citat?

Övers. (f. real- och folkskoleelever): Ju visare någon är, desto anspråkslösare brukar han vara.

Mars 1956

Emil Mogard, Naëmi Persson, Sara von Malmborg, Britta Nyström, Sten Nyström, Kerstin Lindblom, Sven Lindblom, Maj Landin
Rembrandtutställningen.
Nocturne. Teckning av Stefan.

Inte var det så ofta som Stefan gick på Chopin-konsert två gånger i veckan, men hemma spelade han flitigt, särskilt polonäserna.

I mars kom 1 steel telescope, som morbror köpt i Philadelphia åt Stefan, men som vi gömde till konfirmationen. Det var tillverkat i Japan:

 

 

På Palmsöndagen voro vi bjudna till Meijers på kyrkkaffe och middag. Men Erik låg hemma och hade ont i magen. Men fru Meijer sa, att sån magvärk brukar gå över när barna fyllt 12 år och tänk, det gjorde den också. Det var hemskt roligt.

Civiling. Åkerman, som bjöd hem pappa på fest till Saltsjö-Duvnäs och sen flyttade till Belgien.

På nyårsnatten bytte Atlas Diesel namn: Atlas Copco.

April 1956

"Hoc imprudens feci"

 

 

Påsken firades på Salta och förgylldes ytterligare av Morbror Eriks upptåg. När Stefan ideligen spelade Chopins sorgmarsch, förnekade han sig inte, utan tjänstgjorde som radioreporter och intalade med pianomusiken som bakgrund ett referat av en stor skådespelares begravning på band.

När Hackstas och Strömstas skulle komma på kaffe på påskdagen den 1 april, lät han sin bandspelare skrika ut: "Genom ett missförstånd har Ni blivit bjudna fel dag. Far genast hem! Mor. Nej, res genast! Far!"

Ersta blev 1956, när Stefan och Rolf gick och läste där, Vår Kyrka. Här några av systrarna, som brukade ta upp kollekt.
Vi tog tunnelbanan till konfirmationen.
Färgbilderna ingick ej i Liber.

Den 21 april ägde konfirmationen rum. Det var mycket vackert och högtidligt i den lilla kyrkan.

Rolf Zenker, Britta Meijer, Gunnar Meijer, Stefan Zenker.

Gertrud och Axel hade kommit till Ersta och likaså Wille och Hetty.

Fr. v. Hetty Klingberg, Elof af Sillén, Mikael Klingberg, Wilhelm Klingberg, Gerhard Zenker, Märta Zenker, Erik Zenker, Gunhild af Sillén, Rolf Zenker, Elisabeth Zenker, Stefan Zenker, Britta Meijer, Elinor Malmberg (konfirmand).

Medan vi åt middag i pojkarnas rum efter konfirmationen med vackra tal, kom telegram från Dresden:

Brev från Hellmuth Schultzky den 22 april 1956.

Stefan och Rolf fick vackra röda biblar och psalmböcker.

Efter söndagens gudstjänst var Wille och Hetty med pojkarna här och Norelius samt fröken Mårtensson på kyrkkaffe und machten Hausmusik.

Dagen efter konfirmationen fyllde Erik 12 år och fick 12 25-öringar med fin vers från Klingbergs.

Virum bonum esse maxima laus est.

Farmor Elisabeth och Erik.
Wolfram och Ingrid Kiendl på besök.

Maj 1956

I Falun hade dom skaffat en liten pudelvalp köpt av fru Åberg, Ramvägen, Gubbängen. I Gubbängen hette han Puck, i Falun kallades han Boy. Han var en ny familjemedlem.
från Mutti.
Valentina Rives, Lilly Ennerud
Erik och mamma firade Mozart-året dels på Operan dels med två Mozart-filmer.
Stefan börjar växa ur barnskorna och barnbidraget upphör.

Erik beställde matsäck till sin utflykt m. klassen till Bromma Flygplats.

 

 

Rolf höll på att bli rik på att prångla ut Hermods-kurser.

På fredagarna kommer Stefan hem fruktansvärt sent från "klubben" och möts av en smörgåstallrik och en hälsning.

 

Ett schackpris - en nit!!

På vårkanten gjorde vi härliga cykelutflykter, som vi brukade, och lät vårvindarna smeka oss, solen bryna oss, alltmedan vi dansade fram i det fagra Södertörn. Vilken dofr av björklöv, liljekonvaljer och hagtornssnår. På en av dessa utflykter en söndag, nära Södertörns Villastad, satt vi nära en fotbollsplan och pojkarna började spela. Rolf fick en boll i magen och blev svårt medtagen men kvicknade snart till. Medan far och mor satt där ensamma började pappa kalkylera över semesterresor till utlandet och om det evtl. skulle löna sig att köpa en bil. Det visade sig att det skulle vara rena dårskapen, och med lättat hjärta efter att så lätt ha betvingat den lede frestaren cyklade vi hemåt med vackra blombuketter.

En underbar vårkväll på Boo. En dam böjde sig över kaffebordet och frågade: Vet ingeniörn vad Esséerförbundet är för något egentligen? Inte pappa och ingen annan heller tycktes veta det. Efteråt var det kammarmusik i salongerna på övre botten och pappa njöt. Supé i Gubbängen för Erland och Dagmar Montgomery.

"Till erhållande av stipendiet kunna ifrågakomma i Stockholms stad mantalsskrivna unga personer med god karaktär och framstående begåvning eller stor praktisk fallenhet." Det där passar ju bra in på alla tre, tyckte mamma och skickade in ansökan. Flera månader senare kom tre bruna kuvert. Mamma öppnade först Stefans -- 700 kr. Hon räknade snabbt ut vad 3 x 700 är, men se Rolf och Erik hade fått avslag. Rolf dock med en kommentar: "Ni torde återkomma ett senare år."
Leif Aare, Birgitta Ahlberg, Birgitta Andersson, Karl-Gerhard Andersson, Gunnar Andersson, Jane Andersson, Rune Andersson, Bo Arnesjö, Alf Askergren, Ulla Bergström, Erik Björn-Rasmussen, Jarl Blomberg, Lars Blomberg, Rune Blomberg, Bertil Bucht, Marianne Carnö, Elsa Cederling, Margareta Cronsäter, Barbro Dahl, Allan Danielsson, Bo Dryselius, Bjarne Edberg, Lars Elfving, Monica Ericsson, Dan Fernlund, Ingeborg Fernlund, Sven Ruben Fernlund, Björn Fröding, Arne Grepe, Lillemor Gustavsson, Per-Alrik Hallberg, Börje Hallén, Rolf E:son Hallström, Torborg Hedlund, Siv Jarl, Alf Johansson, Göran Johansson, Iréne Johansson, Stig-Arne Johansson, Sten Olof Johansson, Hans-Olof Johansson, Per-Erik Johansson, May Jägenstedt, Harriet Karlén, Barbro Karsman, Ulla Keding, Sven Kvint, Per Kökeritz, Agne Larsson, Lars Larsson, Gunnar Lindberg, Barbro Linder, Torbjörn Linder, Gunnel Lindqvist, Sven Lindström, Lars Lund, Kurt Lundquist, Birger Lövgren, Rooney Magnusson, Margareta Mattsson, Madeleine Meurling, Kerstin Molinder, Agneta Monthan, Mona Mörck, Barbro Nilsson, Jan-Ola Nilsson, Lennart Nilsson, Torbjörn Norman, Ragnar Nyström, Eric Olausson, Lilian Ohlsson, Hans Palmqvist, Ann Marie Persson, Lillemor Rafting, Börje Rask, Aino Rigg, Yvonne Ringheim, Solveig Roos, Wike von Rutkowski, Berit Rydell, Taavi Ränk, Sven Salin, Berdt Sandqvist, Tiin Sergo, Sonja Sigurd, Isse Suchowski, Zofia-Maria Sulima-Gottowt, Britta Sundberg, Britta Sundström, Åke Sundström, Lennart Swartz, Rune Söderquist, Birgit Thurberg, Monica Walci, Olof Wallin, Gunnar Welander, Anders Wester, Ann-Christine Wilde, Karl-Erik Wiström, Karl-Evert Zahr, Alf Zetterström, Bengt Zetterström, Lars-Eric Östman, Anita Aspling, Barbro Matsson, Göran Nilsson, Lennart Aae, Elisabeth Andersson, Kerstin Andersson, Leif Appelgren, Hans Backman, Lars Bagge, Siv Berg, Lars Berggren, Birger Bergqvist, Ingvar Bergkvist, Hans Erik Bohm, Ingela Brandin, Gun Carlsson, Raine Dahlberg, Birgitta Ericsson, Renée Ericsson, Ulla-Britt Falkbrink, Ove Florestedt, Anna-Clara Fredholm, Jan Fröberg, Ann-Marie Fågelström, Magnus Giertz, Leif Hallberg, Elisabeth Hammarstedt, Katarina Harryan, Claes-Göran Henning, Kjell-Åke Hollender, Ingegerd Isaksson, Lars Jacobsson, Jan-Erik Larsson, Iréne Leander, Kjell Lindberg, Mona Lindblad, Ann-Britt Lood, Håkan Lundberg, Barbro Lundgren, Torsten Malmberg, Robert Mathson, Christina Monthan, Birgitta Myrberg, Bertil Nilsson, Brita Nordström, Asta Olsson, Kerstin Persson, Anita Pettersson, Bengt Pettersson, Ingemar Ringström, Jan Christoffer Rissler, Lillemor Sandahl, Lars Sandberg, Per-Åke Strandin, Birgitta Skottgård, Max Stigell, Pär Stigell, Monica Storm, Bengt Svensson, Gunilla Söderberg, Stefan Zenker, Bengt Åslund, Ingemar Östberg.

 

När pappa och pojkarna kom hem fick de under mystiska former ta plats på stolar i den för dagen omöblerade sängkammaren. Frukt och andra läckerheter tornade upp sig i fönstret. Cocosbollar och Pommac väckte längtansfulla blickar. Så fick Erik träda fram och bryta sitt kuvert. Nichts! Var det något att fira. Rolfs tur. Åtminstone ett halvt löfte. Men sen kom stora Stefan och då förstod alla anledningen till den ovanliga festen.

Margretelund brann till grunden efter ett åsknedslag på 70-talet.
Mina morföräldrar Gunhild och Elof af Sillén.

Juni 1956

Den 8 juni var mamma på Ersta och satt med Meijers på andra sidan muren på den livsfarliga Ersta-branten och drack kaffe och njöt av den enastående anblicken [se pilen]. På e.m. kom pappa hem med en bröllopsdagsbukett av luktärter och beslöt att köpa bil. Allt talade för att det för oss skulle vara mycket fördelaktigt att ha en bil, dels med tanke på ev. utlandsresa, i så fall först nästa år förstås, när affärerna hunnit stabilisera sig igen, dels med tanke på alla Salta-resorna. Till Copco skulle pappa fortfarande använda mopeden dels för att den är något billigare i drift och dels för all frisk luft man får på köpet under färden genom blommande villaträdgårdar. - På kvällen var mamma på T.V.-bjudning hos Lundins.

På Stigbergsgatan hos Cronstedt firade man Drottning Elizabeths Stockholmsbesök med parties var dag. Vi var bjudna dagen före Freds födelsedag på cocktail med en ovanligt distingerad skara gäster, mamma fick en kyss på kinden av hans mustaschprydda överläpp och medan alla herrar var klädda i mörka kostymer gick Fred själv omkring i röd kostym och fäste en blomma på alla damers bröst. Dagmar och Robert var där förstås och det bjöds på läckra ostbakelser och frukt och en underskön utsikt över Britannia, drottningskeppet. I gästboken fick vi skriva in oss under rubriken: Drottning Elizabeths fjärde dag i Stockholm.

Under tiden hade Stefan och Rolf haft avslutning med fina betyg och premier. Stefan fick en Wodehouse och en Maigret och Rolf Markurells i Wadköping. Sen reste de till Salta. Pappa, Erik och mamma gjorde en utflykt till Drottningholm för att se på all kungligheten dels vid teatern och dels vid slottet. Medan pjäsen pågick drack vi kaffe i parken under en ek. En förtrollande kväll. Det verkade som en operakuliss det hela med slottet i månskenet, alla uniformerna och aftontoaletterna.

Sex iam dies regina in urbe versatur.

Följande dag hade mormor inte längre någon ro på landsbygden inför all denna kunglighet i Stockholm, i synnerhet som hon av Edman på Ingeborg fått:

Det var grått och kallt på Ulriksdal, ingen vinst på totalisatorn och vad värre var intet spår av någon kunglighet. Mormor var djupt besviken men efter att i 2 tim. ha stått vid Stadshuset fick hon och mamma och Erik se en skymt av Philip och då var allt väl.

Pappa och mamma var sen till tåget och tog adjö av Mutti som for till Freiburg. Och därpå for vi i ösregn till Dagmar och Robert på Armfeltsgatan. Mormor och Erik såg "Hovnarren".

Lene kom till oss. Erik for med mormor till Salta. Ty också hans skola hade nu slutat. Betyget var enastående. a eller a+ i allting. Dagen före examen var det musikafton i skolan och bland alla musikanter framträdde Erik och spelade alldeles förträffligt à quatre mains med magister Hollsten.

Pappa hade de sista dagarna gått runt stans alla bilsalonger och orienterat sig om bilpriser. Men usch alla var så dyra, även de begagnade, om de skulle vara något så när.

När Lene hade rest med morgontåget söndagen den 17 juni gick pappa och mamma i Ersta kyrka, där Meijer predikade, sen köpte de en Dagens Nyheter och satte sig på en soffa på Fjällgatan och läste bilannonser. En strålande dag, där låg Stockholm inför deras fötter, det var bara att njuta. De prickade för ett par småannonser som ev. kunde komma ifråga, for sen hem och åt middag och tog en liten tupplur på maten. Pappa tycker ju inte om att telefonera, så det blev mamma som för ro skull slog ett par nummer. Dels till Huddinge, där en förträfflig Humber var till salu och dels till Johanneshov, där man emellertid inte ville diskutera affärer så sent på kvällen (kl. 20). När pappa kom mopedandes till Huddinge var Humbern redan såld, då for han till Johanneshov och såg en sån väl bibehållen Mercedes stå på gatan, att han vart helt förtjust. - Mormor trodde, att mamma var sjuk, som aldrig kom till Salta. Det hade nu gått två dagar sen skolan slutade.

På måndagskvällen kom pappa farande med herr Ampel i A 91176 och bjöd mamma på en provtur runt Skarpnäcks flygfält. Herr Ampel var så tyst och blyg, så det blev pappa och mamma som fick prisa bilen, när han inte gjorde det själv. Pappa gjorde en djärv prutning på 200 kronor och affären var avklarad med ett handslag. Det var ett högtidligt ögonblick.

På tisdagsmorgonen for mamma till bank och försäkringsbolag för nu var det bråttom, nu skulle vi till Salta på kvällen och överraska.

"Alla tiders" sa portvakten Olsson vid avfärden. - Vid Bålsta tog pappa ett foto av Mersans "jungfruresa". - Vid Granlund körde vi om Stefan och Rolf, som just kom från Risberga. De kände ej igen oss, som var lätt förklädda med solglasögon, varför vi stannade vid Borgs och lät dem cykla ifatt oss och frågade sen: Vart kommer man på den här vägen? Då först började dom tro, att vi hyrt en bil för att resa till Tyskland med.

Sen lär morbror ha skrikit till: Det står en svart A-bil på gårn, varpå Erik Z., som visste att något var i görningen, skrek Hurra och rusade ut. På gården stod morbrors vita Anglia och nu gjorde vi genast en tur till Gumlösakroken med våra nya bilar och strax kom morfar efter, så det blev en hel kavalkad. Gerd återvände sen t. Sthlm, men kom tillbaka efter ett par dar, då det var midsommar.

Ingela och vi var på Hacksta som vanligt. Sen var vi där på Elof-dagen, när Marga fyllde 30 år.

På midsommardagen for vi till Ekholmen och drack kaffe där bland växthusen hos Seidels.

En kyrklig utflykt gjordes en kall och blåsig sommarsöndag till Biskops-Arnö under mottot: "Och havet fanns icke mer". Hämtat ur någon epistel, gjorde detta ord ett oförglömligt intryck på oss. Detta ord, valt av ing. Åbjörnsson, tedde sig så gåtfullt för vårt medvetande i det att havet inte på länge gjort sig så påmint för oss, som när vi trängdes på den lilla livsfarliga färjan allt under det vågorna slog vreda mot stranden.

Juli 1956

Gerd tog nu semester. Han hann dock ej vara med på Lietjes fina fest. Vi for till Oknön ett par gånger och en gång till Johannisberg vid Västerås med mormor och badade. På Gerds 47-årsdag kom Hackstas och Strömstas, men dessförinnan hade sommarens höjdpunkt gått av stapeln:

På förmiddagen upvaktningar av alla slag och på kvällen stor middag, varvid Rolf Klingbergs förstfödda, Anna, frambars för huvudmannen.

Bland de tidigaste gratulanterna märktes Stefan, Rolf och Erik. De blevo bjudna på sockerdricka och kakor i stora salongen och fingo betrakta de Gripensvärdska porträtten.

 

 

 

 

 

Högsommar på Salta.

Sen for vi alla till Dalarna utom morfar och var med på Ann Margrets konfirmation i det vackra Siljansnäs. Vi Zenkrar stannade sen ett par dar över en vecka i Hinsnoret och hade en härlig badsemester.

På Hinsnoret. Fr. v. tant Lene, Ann Margret, Rolf, Erik, Märta, Stefan.
På söndagen gick vi i Vika kyrka och tog en tur till Terserus' kyrka i Torsång. Ingela gick på kurs på sjukhuset i Falun, bodde i morbrors våning och var kär i Herrmelin.

Från vår sommarresa: En utflykt till Rättvik med en välsmakande kaffebricka med skinksmörgåsar och wienerbröd i sanden.
Sen bröt vi upp en eftermiddag, när Ingeborg Lind fyllde 60 år, och for ända till Karlstad, där vi slog läger och badade i Vänern. Nästa kväll höll vi vårt intåg i Oslo och kom lagom till 7-forstillingen av Den tredje mand, som Stefan och Rolf fick de sista biljetterna till. Pappa och mamma och Erik var mer kulturella och besåg Stadshuset och staden i övrigt. En tältplats fick vi intill stora vägen, där trafiken bullrade och Oslo-fjorden brusade oss till en god nattsömn.
Följande dag hade vi ett av de underbaraste bad man kan tänka sig i varmt havsvatten. Alla njöt obeskrivligt. Så gjorde vi en tur upp på Holmenkollen och besökte det egendomliga Vigelands-anlegget.

Från Oslo förföljdes vi av ösregn hela vägen hem till Salta klockan 1 på natten.

Augusti 1956

"Si viri estis, vincetis!"

Sommaren fortskred och en dag fick vi höra att Margareta cyklat omkull på Västkusten och slagit ut ett par tänder. De kom då till Falun för att söka tandläkare där, men voro sen på Salta ett par veckor och barnen hade roligt tillsammans. Barbro lärde faster Mörta att köra Anglian till Strömsta för att köpa hallon, när pappa Erik var sjuk.

 

Våra somrar fördunklas alltid av namnet:

Men även det klarade vi med jämnmod.

"Natura virum quam mulierem fecit audaciorem."

Lennart Tysklind, Anders Tollstam, Sonja Tollstam, Monica Eklund, Ann-Maie Andersson, Maivor Rehn, Bernt Tibbelin, Per-Åke Köndell

Flera gånger plockade vi hallon på Spelbo. En kväll var Spelbos bjudna på middag med Anna Tamm, som visade bilder från Kanarieöarna.

Vi plockade massor av blåbär. Stefan var särskilt skicklig. Han fick aldrig med några blad i korgen. Det berodde kanske på att han hade en liten stol med sig i skogen och satt på, inte vet jag.Mormor och mamma hade en härlig förmiddag i Sjöskogen, när de på inte stort mer än en timme plockade 20 liter stora lingon. Det var en underbar dag.

Pappa kom ut var fredag kväll och behövde aldrig trängas på tåget tack vare Mercedesen.

Eskilstuna yngre läkares förening hade rally runt Näs och Teda, varvid en avstickare gjordes till biblioteket på Salta, där Erik Z. lätt förklädd till gammal lektor af Sillén fick redogöra för sina barnsjukdomar samt ta emot ett porträtt av Marilunsan Monroe av var och en av deltagarna. Vidstående var mycket likt efter vad lektorn själv erkänner.

Eskilstuna yngre läkares förening hade rally runt Näs och Teda, varvid en avstickare gjordes till biblioteket på Salta, där Erik Z. lätt förklädd till gammal lektor af Sillén fick redogöra för sina barnsjukdomar samt ta emot ett porträtt av Marilunsan Monroe av var och en av deltagarna. Vidstående var mycket likt efter vad lektorn själv erkänner.

Medan mormor och morfar var i Medevi var det lysning på Kurö:

September 1956

Pappa hade Inger och mamma Olle Insulander till bordet. Ett glatt och mycket festligt bröllop och Erik Z. anade att det skulle bli sent, så han ville ej bli störd:
Bo Rydbeck, Ulla Schuberth, Erik Schuberth, Gunnar Paulsson, Johan Sederholm, Jan Schuberth, Olof Pallin, Bo Liander, Elisabeth Schuberth, Sven Lundevall.

Första söndagen sen skolan börjat, var vi i den lilla Djurgårdskyrkan och drack sen kaffe på Gärdet. Nescafét blåste ur skeden över mammas skor och den kvicke Rolf gratulerade till mockaskorna. Det var vår första bilsöndag i Stockholm. Sen for vi ut till Salta nästan var lördag [både skola och arbete även på lördagar på den tiden! /SZ] och hjälpte till med höstsäden och hämtade äpplen och tog ned vinterfrukten.

Stefan och Erik inspirerades av årets valrörelse till att bilda Det nationaldemokratiska partiet, vars diktator Stefan enhälligt utsåg sig till. Erik Z:s roll i partiet torde kunna jämföras med statsrådet Hedlunds. Vi se här hur diktatorn i olika situationer tar hand om sin lack... förlåt general. T. h. Liechtensteins försvarare, spionen m. m. Rolf Z.

Zenkerdagarna i Falun blev en stor framgång och gav deltagarna rikt utbyte. Redaktionen mötte upp in corpore.

I sept. fick pappa meddelande från Solna militärområde, att han nu snart skulle inkallas, då han blivit svensk medborgare. Senare kom en tjock broschyr om militärlivet och vad för olika grenar man kunde välja. Erik Z. försökte elda upp pappa att gå in för P1 eller fallskärmshopparna. Sen kom ytterligare meddelande, att snart kommer själva militärboken och den 21 dec. utlöstes den som Rek. En tjock fin bok med många bestämmelser och en liten lapp: Ni kommer att avregistreras 31 dec. 1956.

När flickan Volkmann från Hannover var hos oss några dar för att se på Stockholm var vi i Konserthuset och såg usla färgbilder.

Den här lappen hittade vi, som tur var, innan vi fått bil. Till vem kan den vara adresserad?
Rolfs mattelärare, när mamma och Astrid Ögren var på föräldradag.
Pastor i Sköndal.

Olle Hakelius ivrig högerman ständigt förberedande nästa val.

Oktober 1956

Rolf 15 år, hur skulle en sådan dag firas om ej med en barnförbjuden film. Det blev den utomordentliga "The man who knew too much" (Que sera, sera; whatever will be, will be). Rolf fick nu även köra pappas moped, som han själv ej har någon användning för längre.

Mariann skickade en hälsning från sitt college i Kansas:

På höstkanten flyttade ladugårdskarlen Bengtsson och efterföljdes av familjen Utby.

Agnes Tibbelin flyttade med sonsonen Karl Erik, som Erik haft så trevligt med, definitivt till Stockholm. Mormor bjöd på avskedskaffe och vi tog ett varmt farväl av Agnes, som väl tyckte att Tant Eva såg skröplig ut, eftersom hon sade till henne: Adjö, adjö och härnäst ses vi vid de himmelska borden.

På hösten inkallades pappa till polisen i Slakthuset och utsattes för ett strängt förhör med anledning av en felparkering på Cirkelvägen. På hemvägen från polisen parkerade vi en halvtimme vid biblioteket på Gubbängsvägen. Ytterligare en förargelse: När vi kom ut, var Mercedes-stjärnan avbruten och borta. Böterna vänta vi nu på, det skulle bli omkring 25 kr. + 8 för stjärnan. Usch! Men en stor glädje var det i alla fall samma dag, att mamma fick tillbaka Stefans nya fina långbyxor, som mamma glömt i Hötorgshallen. Paketet stod ännu kvar lutat mot butiken ett par timmar efteråt.

Ur vår kollega Optimum ber vi att få saxa följande ur Hjärtespalten:

Fråga: En dag i våras försvann min make, när han skulle gå ut för att köpa en tidning. Först i går kom han hem, och när jag frågade honom var han varit, svarade han: "Det angår inte Dej, för jag är äldre än Dej."

Nu frågar jag: Heter det inte "äldre än Du"?

"AB i Modde"

Svar: Det heter naturligtvis "äldre än Du".

1956 års schlager:

  • Mackie the Knife (Tolvskillingsoperan)
  • Gelsomina
  • Que sera, sera
  • Sixteen tons
  • Love and marriage
  • Rififi
  • Le piano du pauvre
  • Arrivederci Roma
Min klasskamrat Anders Teikmanis. /SZ
 

På kaffe hos Norelius en kväll kom vi att intressera oss för och anmälde oss också för ett radhus i Farsta.

 

 
 

"Den hittills helt okände Stefan Zenker", som Schackbladet kallar honom, gör stora insatser, nu som sekreterare i FASS, Farsta allm. schacksällskap.

Även Erik har kommit med i klubben och kommer hem genompyrd av cigarrettrök.

Mammas 40-årsdag var hemskt rolig med alla fina presenter och allt ståhej. Och så mycket vackra blommor. Mormor kom dan innan och hjälpte till. Och var sen med och sjöng på morgonen. Kl. 13 hörde vi en inspelning från Mariann görande utgrävn. i Alvastra i radio. Och på kvällen serverade pojkarna och Ingela. Dagen efter kom morbror och Karin och morfar och mormor for till Rom.

Brev från Marianne Schweitzer den 20 oktober 1956.
Brev från Hertha Zenker den 22 oktober 1956.

Den 27 okt.

November 1956

Brev från Sibylle den 12 november 1956.

Och den 24 nov. kom Henning och Lene och då hade vi lite återstående gäster med samma goda vin.

Morbror Erik gästade oss den 3 nov. men inte heller då kom han ihåg att ta med presenten till mamma, som skulle vara en fin penningpåse med 40 silvermynt i. Så då la han i stället 4 tior på kryddskåpet i köket. Vi besökte tillsammans Drottningholm och Bromma Flygplats och Mozarts Requiem i Maria.
Varför har Rolf bara B i teckning?
Ann Margret starring.
Morfar och mormor hade just kommit hem från Rom med en lila hatt åt mamma och 2 l. vermuth, så pappa och mamma drack nästan var kväll ett litet glas. Rolf vart allt sorgsnare och gjorde nykterhetsaffischens ord till sina: Snälla pappa drick inte i jul!

Stefan var på gymnasistupplysningsdag på Teknis och beslöt bli Rea ingeniör. En dag fick han med skolan besöka AB Atomenergi, dät det stod Varning för strålning överallt, och följande dag var han yr i huvudet och illamående. Se där!

Erik var fantastisk och sålde 25 lotter. Ingen av dem vann.

Erik på Mozartkonsert igen. Obs! den fina platsen.

 

 

 

Göran Sidenbladh, Åke Hedtjärn, Carl-Henrik af Klercker.

December 1956

En lördag på väg till Salta, krockade vi lite lätt på Herrhagsvägen. Den påkörda Volkswagens skador belöpte sig till 200 kr. Sen köpte vi 2 vinterdäck till. Måtte det nu gå bra i fortsättningen. Det var inte så roligt, när fröken Mårtensson och kapten Kallenberg och Junior m. fl. m.fl. fick lov att skjuta oss uppför Cirkelvägen.
A propos skjuta!

Mamma for till Auktionskammaren för att köpa julklapp åt Rolf. Hemskt spännande. Med hjärtat i halsgropen kom hennes bud: 15 - 20 - 24. En portfölj.

Mamma var på föräldramöte och talade med Rolfs underbara lärare Fröken Persson, Furusjö m. fl. Alla menade, att det skulle bli så bra.
Fröken Emma hade julfest i klassen och man fick gissa på ett namn. Erik gissade på dagens och vann en penningpåse.
Gubbängens fsk. alla sjätteklasser hade pristävling om den bästa trafikuppsatsen. Erik fick första pris 12 kr på presentkort i Bokhandeln och köper H. M. S. Ulysses.

På redaktionens bord har ännu en ny publikation kommit, nämligen schacktidningen med det välfunna namnet Jullöparen.

Färden till Salta företogs i bil på torra fina vägar lördagen den 22 dec. Med bilen fylld av bagage. Ändå vågade mamma ej köra: Natura virum quam mulierem fecit audaciorem.

Postscriptum

På grund av det rikhaltiga material, som stått till red.s förfogande har Liber i år blivit mer kvantitativ än kvalitativ. Red. är medveten on detta och ber om läsekretsens överseende.

Gubbängen den 21. 12. 56 kl. 3
Nattredaktören

"Multum scribo die quin etiam noctibus."

Nr. 9366 - 1 - 29 Zenker, ett foto från hans verksamhet i det civila.

P. S. Red. sekr. utrustades med ett par glasögon vid besök hos Preisler, med pappa och Erik som smakråd. D. S.

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 31 augusti 2018.