www.zenker.se

Liber 1955

December 1954
Januari 1955 Februari 1955 Mars 1955 April 1955 Maj 1955 Juni 1955
Juli 1955 Augusti 1955 September 1955 Oktober 1955 November 1955 December 1955

Praefatio

NÄR vi år 1955 går att fira julen på Salta, befinner vi oss i en aldrig tillförne upplevd situation. Vi må forska i annalerna, som redaktionen har gjort. Vi må följa de olika släkter, som, förenat sitt blod i oss, bakåt sekel efter sekel, men aldrig har någon vare sig en Schlurick eller en Erlandsson, likt morbror Erik i dag, firat julen i Nya världen. När vi tänder vårt doftande juleträd, sitter han kanske i Denver, Colorado framför en skär, sprutmålad gran besatt med strass eller paljetter. Inget julpaket har vi kunnat sända honom, eftersom han far från stat till stat, men hit har anlänt ett julpaket från U.S.A.

Så låtom oss då sända våra tankar utöver det stora havet och tillropa honom ett "God Jul".

Och nu när mormor inte slog ihjäl sig, när hon trillade ned för stegen i går, och när snön ligger djup och kall -18o finns alla förutsättningar för att det också på Salta ska bli en god jul vilket redaktionen härmed tillönskar sina läsare.

Gubbängen den 20. 12. 55.
Red.

Quod evenit?

December 1954

Gyrder o. Gabriella
Klockstapeln i Gubbängen.
Kyrkan i Stora Sköndal.
Julen 1954 firades som vanligt med alldeles för många julklappar. Mormor hade varit på Auktionskammaren och "kommit över" en del, bl. a. ett större parti plåtskedar, knivar och dito gafflar. Det inropet gick av bara farten, men vi hoppas, att Grevinnan Lili Hamilton nu sänt alla dessa artiklar till flyktingar i Tyskland. På en stor härlig muff fick hon däremot in en femetta. "Har kostat 100 kr. Nu endast 7." Därtill var den fullkomligt ny.

 

 

Rolf gjorde upp en lista på det han ämnade ge bort. Själv önskade han bara en sak: ett luftgevär, men det fick han ej, för det var ju alldeles för farligt för en 13-åring, inte sant?

 

 

 

Eriks gåva till sin fader julen 54.

I mellandagarna kom morbror Erik och barna utom Mariann, som var hemma och pluggade inför studenten. Det var julkalas här och var och mycket charader. Klingbergs firade sitt silverbröllop på juldagen. På nyårsdagen insjuknade Erik Z. i mässlingen och fick mycket hög feber.

Enligt tradition från fasters dagar, drog vi om kvällarna en spader och gick kanske till Solberga grind i det snöiga månskenet, Stefan lycklig att få betrakta firmamentets alla stjärnor utan storstadens irriterande ljus.

Januari 1955

Brev från Otto Ruge till hans kusin Elof af Sillén den 6 januari 1955.

Så började skolan den 9 jan., men Erik var ännu ej frisk utan fick stanna kvar till den 26 jan. på Salta.

Men Erik kände sig inte riktigt bra i skolan utan vi beslöt med skolläkarens samtycke, att han skulle få vara i Borlänge ett par veckor. Där hade han en härlig vistelse och kom tillbaka pigg och nyter, sedan han däruppe åkt med sina första rör på skridskobanan.

Brev från Hertha Zenker den 19 januari 1955.

 

Så går arbetsdagarna i jämn lunk. Är det skrivning får pojkarna en lyckospark i stjärten av mor. Det kan hjälpa ett bra stycke på väg.

Varför skulle Rolf annars ha klarat matten?

Gubbängens centrum.

Gubbängens centrum. Gubbängstorget ligger vid "3". Vid "4" det nybyggda Gubbängens läroverk. Vid gula pilen skymtar vår våning vid Cirkelvägen 19. /SZ

Februari 1955

Brev från Märta till Erik Z. den 14 februari 1955.
Brev från Märta till Erik Z. den 16 februari 1955.

Erik återvände till Stockholm lagom, när Vinterlovet började och vi skulle tillsammans fara till Salta. Men Falu-tåget var så hemskt försenat, så pappa stannade och hämtade Erik och gick med honom på Klarabergaren, innan det äntligen åter gick ett tåg till Enköping, så pappa kom alldeles på tok för sent till middagen hos Lietje och Olle, där vi var bjudna på fasan med Köndells.

Under vinterlovet for vi till Västerås, där Stefan o. morfar såg Marlon Brando i Storstadshamn, Rolf och mamma var på Farornas hav, Rolfs första barnforbj. Och Erik och mormor såg Skrattbomben. När vi kom hem ringde pappa och talade om, att den goda Clearingnämnden sänt en check på 2000. Inte så illa.

I febr. hade vi en musikkväll, där gästerna: Ögrens, Willes och Erland stod för underhållningen med gluntsång.

Till vänster Evert Lennep, Folke Malm och Elof af Sillen i Teda kyrka. - Till höger Elof af Sillén, Greta Malm, Folke Malm och Gunhild af Sillén på Salta. Över soffan skymtar det porträtt av biskop Terserus, som stals härom året.

En vecka senare voro vi alla bjudna på ett dignande kaffebord hos Malms.

Brev från Renate Henschke f. Zenker den 28 februari 1955.

Mars 1955

Brev från Cläre Immisch den 1 mars 1955.
Brev från Sibylle Zenker den 2 mars 1955.

Några veckor senare fick vi besök av Gulli och Birgitta och Aina Lochmann. Det var en glad afton, särskilt gjorde Birgitta sensation med sin charm och världsvana.

Vi annonserade flitigt efter större våning, men utan framgång. De svar vi fick, kunde vi ej ha nån glädje av.

I mars gjorde Henning sin sedvanliga utlandsresa, denna gång med Brodin Touring till Nilen. Före avresan tillbringade han fettisdagen i Gubbängen gott slumrande på soffan med en stor gräddsemla i magen. Dagen därpå bjöd han mamma på en hemskt god och rolig middag på Carlton, varpå vi lagom lumriga luskade i väg till nattåget.

Ett par dar efter hans avresa var det dags för Mariann att börja studentskrivningarna. Det ämne hon valde: nr 2, telegraferades till Venedig.--

För andra gången, den första var Surf-pennan, erövrade fru Zenker ett pris i en av de otaliga tävlingar, hon deltar i: ett par nylonstrumpor.

 

Sista söndagen i mars, när det töade och blåste och var ettrigt kallt, hade Erik kallat sina föräldrar till en rundvandring i Gamla stan. Där föreläste han med hjälp av erforderlig litteratur i ämnet om gamla hus och palats.

Takdropp på Riddarhusets trappa.
Utanför Högsta Domstolen.
Pappa kalkylerar i mars.
 

April 1955

Brev från Sibylle Zenker den 3 april 1955.

Trots rökelse, mystik och yogaövning hade det inte lyckats pappa, att komma i riktig form efter vinterns långa arbetsdagar och solfattigdom. Det fanns bara en sak till att pröva: En resa till södern. Om det ville sig väl kunde våren ha gjort sitt intåg i sydtyskland i början av april, tänkte vi. Men så kom Henning hem från Egypten o. förkunnade: Inte en grön nuppa i hela Tyskland. Lägg till en tia och far till Lugano. Gesagt, getan.

Den 3 april voro vi först på Axel och Gertruds silverbröllopsmiddag på Strömsta och påföljande söndag avreste pappa efter att först med en stor ha sopat ned kaffekoppen över sig själv och petit-point-stolen. Men vad gjorde det. Resan gick först till Konstanz och sen till Lugano, där pappa lyckades få rum trots påskhelgen.

Vi hemmavarande foro på askonsdagen till Salta, där det i stilla veckan var en stor, bullrande middag för Landshövding Andrén, häradshövd. Hörstadius, Klingberg, Hackstas, Karl Gustafs, Knutsson och Schuberths. Bullrande i så måtto, att det uppstod en kontrovers mellan hövdingarna om vem som skulle tacka för maten.

Från Gerd kom det dagligen kort och brev från Lugano. En sak som med stor glädje och tacksamhet noteras av hans familj, som känner hans brevskrivningsvanor f. ö. På hemvägen besökte han Anderlitschka i Zürich och Cläre i Freiburg och kom hem med vackra presenter: halsband, näsduk, örhängen och schweizerchoklad. Men trots förbud hade han farit upp på de omgivande bergen med dessa riskabla linbanor. När ska man våga skicka honom härnäst?

Vykort från Gerd till Märta den 6 april 1955.
Vykort från Gerd till Märta den 7 april 1955.
Brev från Gerd Zenker till Märta den 10 april 1955.
Vykort från Gerd till Stefan den 11 april 1955.
Vykort från Gerd till Rolf den 12 april 1955.
Vykort från Gerd till Erik den 13 april 1955.
Vykort från Gerd till Gunhild den 13 april 1955.
Vykort från Gerd till Märta den 14 april 1955.
Vykort från Gerd till Elof den 15 april 1955.

Brunbränd och präktig var han och hade njutit av de blommande trädenoch de härliga utflykterna. Intresserade hänvisas till den skatt av färgfoton, som medfördes.

Det är Anderlitschka, som hjälpte Pappa komma hem till Sverige, som tittar fram till vänster, skulle jag tro. /SZ
Färgbilderna från Lugano-semestern ingick ej i Liber.
"Ifrån vänner i Gubbäng
Tag emot en glad refräng.
Här Dig hylla av allt hjärta
Zenkrar alla, särskilt Märta."
Per Köndell.
John Munck af Rosenschöld.
John Munck af Rosenschöld

Gerd var på uppvaktning hos Munck, som fick en glasruta med kompressorer på från Atlas, stackars människa.

 

Ingrid Ohlén, Wolfram Kiendl

Eriks födelsedag firades utan pojkfest i år. Mormor var här och gav Erik en fin jacka.

Margareta gratulerar! 23. 4. 55.

Den 28 april var Marianns glada studentexamen, där mormor och mamma voro med. Tyvärr regnade det litet, men stämningen var hög och A-barnet firades väldeliga och hon var så söt och såg så lycklig ut.

Maj 1955

Så kom maj månad med alla festdagar.

Irmeli hade haft så ont i öronen och fått gå så mycket till doktorn, så hon skickade denna fina teckning till faster Mörta-dagen. Obs! den böjbara lampan!

 

   
Märta Zenker, Mariann Tiblin.
Kusinerna Märta Zenker och Mariann Tiblin.
Ej i Liber.

Av Mariann blev jag bjuden på Kameliadamen till namnsdagspresent. Mariann var hos oss en vecka och firade ett par vänner i Stockholm som tog studenten.

Den 10 maj var Margareta Günthers examen i Ängby läroverk. Och sen var det mottagning hemma hos Elsa med mycket glada och trevliga människor. Fabians, Fjellander, Schröder, m. fl.

Stefans födelsedag firades i närvaro av Mariann. Det blev förstås nån del av Max Euwe igen, science fiction, ny pyjamas, ny vit tröja m. m.

Stefan hörsammade ej inbjudningen.

Maj-Britt, Lennart Bedinger o. Arne Ringby och jag firade 20-åriga studentjubileet på Berns. Lennart nyopererad (med gallstenar i fickan) och nyskild och nygift.

Men mamma hade hela maj sån huvudvärk och började se uruselt, så ett läkarbesök visade att det var fel på blodet. Järnpiller gjorde susen och snart var allt bra igen. Och man kunde gå på nästa fest.

Brev från Hellmuth Schultzky till Gerd den 15 maj 1955.

En majdag kom Regi för att gå mormor tillhanda. Det blev snarare tvärtom.

Sommar med Regi.
Fred Olderman-Cronstedt
Kim Nattaya, Lisa Palm

På Stigbergsgatan var vi många underbara människor, bl. a. Dagmar Grahn-Montgomery, som talade om sin kärlek till morbror Erik. Och Kim, som spelat siamesisk prins i Prinsessa på vift.

Våren var isande kall, men det störde ej skalden.

Stefan och Erik hejade på AIK, Rolf på Hammarby. /SZ
Ej i Liber.

Morfars födelsedag, då han fick en rakapparat av oss alla, som han fick slå upp i bilen, firade morfar, mormor och mamma på Flustret i Upsala, för att undgå alla hyllningar. På kvällen voro de inbjudna till prof. Torstensson. Och mamma återvände till Gubbängen.

Dit kom efter några dagar också mormor med lilla Barbro på visit. Vi var på Skansen och Katarinahissen och hade så trevligt.

Juni 1955

Ja, sen kom examina och pojkarna slog alla tre sina tidigare rekord. Mamma var särskilt glad åt att Stefan inte bara är en beräknande realare utan fick a i litteraturhistoria. Och Rolf a i engelska, som gav honom en Advanced learner's dictionary och Stefan fick på sitt A i fysik en astronombok. Och Erik fick inget alls, fast han var så fin i betygen. Läs här ett fragment, framsprunget ur hans historiska intresse:

 

 

Majstång.

Ej i Liber.

Efter midsommar kom värmen. Och vilken ljuvlig sommar. Sån tur, att det inte regnade under hela höskörden. Men det blev inget regn sen heller och inte sen och inte sen. En riktigt het, torr och blåsig söndag drack vi kaffe vid pojkarnas idrottsplats för att se på vetet, som stod så vackert trots allt nedanför trädgården. Då blev det fel på det elektriska och det blev ett sågande i träden, som blåste på trådarna tills ändå montören måste komma och hittade felet i stolpen.

Rolf körde in hela höskörden. Men en dag var ha sjuk, och då lärde morbror Erik Stefan köra traktor. Varpå Rolf tillfrisknade nästa dag. Han har nu övergivit sitt gärde i Bastuhagen och har slagit sig på veteodling i stort, där vi hela sommaren arbetat med att köra bort sten, på den s. k. gråtåkern.

Men det räckte ej med bara traktor o. kätting om stenarna.

 
 
Färgbilderna ingick ej i Liber

Juli 1955

När man minns sommaren 55, tänker man inte bara på säden, som förtorkade och betena som brändes bort utan också på dessa varma sommarkvällar på altanen med ett glas Beyaz under det att bandspelaren sjöng Au petit café och coule, coule, coule le jour et la nuit medan Regi passade (upp) på morbror Erik.

Märta Zenker och tant Eva Widman på kvällspromenad. Så här brukade tant Eva vara klädd oberoende av temperaturen. /SZ

Jag hade föresatt mig att bygga en teodolit efter Tycho Brahes föredöme, men projektet rann ut i sanden. /SZ

Elof af Sillén 1955.
Min morfar godsägare Elof af Sillén. /SZ
Färgbilderna ingick ej i Liber.

Brev från Marianne Schweitzer till Gerd den 5 juli 1955.
Brev från Otto Schweitzer till Gerd den 5 juli 1955.
Brev från Renate Henschke f. Zenker, troligen i juli 1955.

Pappa hade några dagar kvar på sin semester, som vi tillbringade med härliga bad i Hinsnoret. Erik Z., som också var med, skulle ej få fara därifrån förrän han kunde simma, sa morbror Henning, men ack det gick ej. Stefan spelade badminton med Karin och Ann Margret och rodde på Runn. Erik och mamma gjorde en utflykt till Ornässtugan och besåg historiska minnen.
Hinsnoret 1955.
Hinsnoret.
Karin Tiblin, Märta Zenker, Lene Tiblin.
Erik och Märta Zenker.
Stefan och Erik vs. "morbror" Henning Tiblin.
 
Färgbilderna ingick ej i Liber.

Augusti 1955

Då kom en vacker dag Renate och Uli farande vespa.

Renate och Uli Henschke.

Stefan.
Märta, Uli och Renate.
Erik.

Vi fick också vara med på kräftskiva för Klippuddsrektorn, Fabian och Lasse och Britt Maja.

Under en månad var Mutti den tiden i Bremen.

På hemvägen i Ludvika drack vi kaffe på Glahms konditori och köpte en tårta med hem, som kom väl till pass för Seidel kom över med härliga grönsaker just den kvällen. Annars hade vi varit i Västerås en lördag och köpt ett jätteparti jordgubbar till billigt pris före stängningsdags, då det just började regna på torget i Västerås, ett regn som dock hade upphört redan vid Irsta kyrka.

"Zur Erinnerung an meine Abreise, Regi."

Fram på eftersommaren började vi bada vid Salta vaskan och med hjälp av vassknippen lärde sig därvid Erik Z. på kort tid att simma "alldeles själv".

Ej i Liber.

Karin hade varit en månad med barnen på Västkusten, men började den 1 aug. en bibliotekariekurs i Upsala, så hon kom bara ut på söndagarna. Men nu började det att dra ihop sig till morbrors Amerika resa. Han for flera gånger till Stockholm och ekiperade sig och fick sprutor och biljetter. Mormor och morfar var strax före hans avresa på Vadstena-möte i Medevi. Och Mariann var på Salta på hemväg från Paris, där hon varit hela sommaren.

På själva avresedagen for mamma och morbror till Stockholm ett tag på morgonen i ett ärende och for hem med Mälardalen. I glad stämning tog vi sen farväl av morbror på Enköpings station, när han "lämnade för" Amerika.

Axel Hakelius 1955.
Axel Hakelius

För morfar blev avskedsstunderna lite väl långa, så han hann gå över till Upsala-tåget och språka med herr källarmästare och fru Sverkel, som skulle göra en nog så intressant resa, nämligen till Jämtland.

Morfar skjutsade vi sedan till kräftsupé på P1 och foro själva till Tibble på släktforskning.

Mormor hade stort kafferep på sin 61-årsdag bl. a. för Kramers. Vi hade kort innan varit dels på middag hos Signe i Fågelsången och dels hos Lietje på röding. Nu kom mormor undan med enbart kaffe.

Vi fick låna bilen och for till Stockholm norra vägen. När vi kom fram, steg mjölkpriset med 5 öre igen.

Pappa Gerd hade hjälpt Uno Carlsson, grundaren av Teda Fläkt & Smidesverkstad, med patentansökningar. /SZ

Ej i Liber.

September 1955

Och snart var alla i fullt arbete igen. Erik och mamma cyklade till Flaten och badade och hade Pommac med sig, men ack, Erik fick ont i båda öronen. Det blev att gå till Södersjukhuset och ta hål på båda öronen.
 
Erik på utflykt till Flaten.
 
Ej i Liber.

 

När Rolf kom till Stockholm, gick han genast till Sparbussen och tog ut pengar för att betala Wappa-räkningen. Genast kom ett av Karl Gustafs "griskort" till tack:

Pappa hade lagt in ansökan om svenskt medborgarskap och statsrådet Ulla Lindström satt länge och tuggade på pennan och tvekade, om hon skulle skriva under eller ej, men så fick hon en påstötning från Försvarets Fabriksstyrelse och då satte hon genast pennan på papperet. Ulla Lindström.

 

Medan pappa körde bilen tillbaka till Salta vid höstterminens början, gick Rolf på City på "Tre flickor i Rom", Stefan satt hemma och Erik och mamma gick på Operan. Det var varmt och mörkt, när vi kom ut mitt i natten, så operabesökarna var i många fall barbenta.

Söndagen den 18 september for mamma till Upsala för att gratulera Margareta och Barbro på deras födelsedagar. Rolf kom också dit: med mormor och morfar och tant Eva från Salta.

Stefan och Rolf började sin konfirmationsläsning för pastor Meijer på Ersta tillsammans med två flickor, Eleonore och Ingegerd.

Torsten Bernström, Bror Elwing, Elis Palmquist
Elis Palmquist.

Anita Halldén, Calle Flygare, Yngve Gamlin, Carl Gustaf Kruuse, Göran Gentele, Kurt Bendix, Hugo Hasslo, Arne Hendriksen, Isa Quensel, Kjerstin Dellert, Set Svanholm, Arne Ohlson, Arne Wirén, Sylvan Beré, Anders Näslund, Göte Stergel

Brev från Marianne ("Nanna") Schweitzer den 28 september 1955.

Oktober 1955

Brev från Hertha Zenker den 4 oktober 1955.

Rolfs högtidsdag firades med Ingela som hedersgäst och ett gott kaffebord, där en tårta från Sandelius med inskriften Rolf 14 år på och en traktor utförd i ren marsipan. Kvällen utfylldes ytterligare med Bankir-spelet.

På City har vi tillbringat många trevliga bio-kvällar. Senast bjöd Erik pappa och mamma på Den glade skomakaren. Från säsongen i övrigt minns vi De djävulska och Fönstret åt gården, vilken senare vi såg under morfars och mormors höstsemester. Den kvällen avslutades med hummerfest i Gubbängsköket.

Erik Zenker, som ofta är hemma från skolan, bedriver då historiska studier i sängen och skriver upp litteratur, som mamma får låna på biblioteket.

Pappas motbok var slut, men vi brydde oss aldrig om att hämta ut en ny.

En gång ämnade vi ha en bjudning och bjöd bl. a. Norelius, men sen kunde ingen av de övriga gästerna komma, så då sköt vi upp tillställningen och meddelade Norelius det genom att fästa en lapp på en ballong, som vi sänkte ned på deras balkong.

Om en liten stund hade vi fått svar.

Rolfs klass låg ute i Tyresta-lägret och hade riktigt trevligt. Flickorna lagade mat och pojkarna sågade ved.

Rolf hade sålt en hel del lotter särskilt i familjekretsen, men ingen av dem hade gett den minsta lilla Volvo till vinst.

Efter Vadstena-dagen åto Axel och Gertrud och morfar och mormor middag hos oss i Gubbängen och sen var vi i Engelbrektskyrkan på Dresdener Kreuzchors konsert med Mariann. Efteråt bjöd vi tre pojkar från Ermelstraße på Regnbågen.

Brev från Sibylle Zenker den 15 oktober 1955.
Brev från Marianne Schweitzer den 22 oktober 1955.

Mammas födelsedag var glad och trevlig med Kallenfeldtarna och Kerstin.

Hillevi bjöd oss på Äktenskapsmäklerskan på Vasan och Inga på en cowboyfilm på Palladium med kaffe- och Sylt-afton efteråt.

Men låt oss ej glömma morbror Erik over there i Philadelphia. Hans brev äro mycket roliga och omväxlande. Sitt konterfej skickade han till den 26 oktober.

Sara och Carl Klingberg.
Sara och Carl Klingberg.
Erik af Sillén 1955.

En söndag i oktober anmälde sig Stefan till och deltog i schackmästerskapet på Strand mot de ryska mästarna. Stefans motspelare blev ryssen Geller.

David Bronstein.
Till höger David Bronstein, som avled 81-årig nu i veckan, i december 2006. /SZ
Till höger Tigran Petrosian, tror jag. /SZ

Den första oktober blev spriten fri och kort därefter ägde den stora folkomröstningen rum om höger- eller vänstertrafik. Mamma och pappa skulle gemensamt vandra till valurnan för första gången i livet, men så hade pappa ännu ej hunnit komma med i röstlängden och mamma fick ensam rösta för högertrafiken.

Detta beslut fattade hon dock i samråd med pappa, styrkt av hans aldrig svikande stöd.

Ett operabesök gjordes för att höja familjens kulturella standard av mamma, Rolf och Erik.

Rolf fann dock att stycket varit bättre, om de ej sjungit.

Oscar Ralf, Manne Runsten, Herbert Sandberg, Issay Dobrowen, Olle Sivall, Arne Wirén, Margareta Hallin, Hugo Hasslo, Sigurd Björling, Bertil Alstergård, Margit Sehlmark, Tore Persson

Erik Zenker, historiker och lingvist.

 
Nils Norman, David Lanthén, Otto Hagland, Gösta Jonsson, Bo Hedberg, Henry Billeström, Ulf Henriksson, Rolf Hallberg, Furusjö, Sven Norlén, Herman Nyberg

Pappa gjorde den 24 oktober ett besök på Torpedverkstaden i Motala och kom hem förtjust över den angenäma atmosfären bland förstörelsevapnen. "En motor är ju en levande varelse jämfört med en kompressor", men skrämd av de låga husen i den lilla staden.

Anm. Här finns två ark med material som delvis härrör från tidigare år. Jag låter det ligga kvar här (utom Rolfs födelseannons, se 5 oktober). /SZ

Bo Jansson, Ulla Klingberg.
Münster 1953.
 
Från 1954.
Hans "Hasse" Jeppson.
Från 1954.

November 1955

 

 

Alla utom Stefan foro till Salta över Allhelgona-helgen. Stefan ville vara kvar och spela schack. Han klarade sig bra och hade ett par sköna dagar i lugn och ro.

 

Modern geografiundervisning av Paridon von Horn.
Morfar och mormor hade planerat en utlandsresa som rekreation, men den krympte ihop till några dars vistelse i Borlänge och en kort sejour i Stockholm med teater- och restaurantbesök: Thehuset Augustimånen och Berns glada varieté.

Domssöndagen var Irmeli hos oss. Hon möttes av Rolf vid tåget och var så söt och rar och artig: "Förlåt, det kurrade visst i min mage!" På söndagen voro vi i Ersta kyrka och därefter på Nordiska Museet och Armémuseum.

Själv stannar Erik Zenker gärna framför framför Nationalmuseums enda El Greco föreställande Petrus och Paulus. Men han har gjort en förträfflig kopia av Claudius Civilis (Rembrandt). Efter besök på Nalen (Nationalmuseum) intar han gärna en Pommac på det gamla segelfartyget "af Chapman", som ligger vid Skeppsholmen. Åter hemkommen till Gubbängen plockar han full av inspiration fram penslarna och då tillkommer något verk som t. ex. ovanstående.

Snart sagt varje söndag längtar han till Armémuseum. Där uppsöker han främst "aktuella hörnet", men beger sig kanske helst till Karl XII salen med dess stolta minnen:
Även Sjöhistoriska Muséet har mycket att bjuda Erik Z. Där dröjer han gärna i salongen på Amphion, där Jan af Sillén en gång vistats. Men han beundrar också Herman af Silléns marinmålningar liksom de mängder av torpeder och minor som där finns att se.

1:a advent: Morfar är med pastor Meijer i Linköping och mormor i Gubbängen. Vacker söndag med snöig väg till Sköndals kyrka.

December 1955

Fru Zenker bevistade ensam eller i sin makes sällskap en del föräldramöten i läroverk och folkskola. Inte utan stolthet nämner hon, att hon varit på förslag till inval i bådas styrelse, men avsagt sig.

Vid ett tillfälle hade mamma ett synnerligen angenämt samtal med lärarna von Horn och Furusjö, vilka båda kraftigt underströko gossarna Zenkers begåvning.

Den 1 december behagade landshövding Andrén till morfar utdela en stor fin guldmedalj på slottet i Upsala och fäste densamma på morfars bröst i närvaro av mormor och mamma. Attaché Knutsson i Bonn fick också en.

På kvällen var det middag med leve för konungen och andra ovanliga inslag. Och en mycket trevlig dag avslutades med mammas återresa till Gubbängen.

Göran Knutsson, Elof af Sillén, Nils Andersson (Petersberg).

Brev från "Sibylle" Zenker den 3 december 1955.
Brev från Renate Henschke f. Zenker den 10 december 1955.

Så har julhandeln börjat, paket köpes, slås in och skickas till Tyskland, Borlänge o. Upsala. Nu är Liber färdig också. Stefan och Rolf har fått lov från avslutningen.

P. S. Kära rektorn, förlåt, det blev tröskning i stället, fast vi tyckte gödsel lät bättre så här års! D. S.

Förlåt en gång till, kära rektorn, det är visst bara Rolf som arbetar. D. S.

Och i morgon far hela redaktionen till Salta.

God Jul och Gott nytt år, kära gamla läsekrets! gen.
sekr.

Märta och Gerhard Zenker sommaren 1955.
Märta och Gerhard Zenker sommaren 1955.
Ej i Liber.

Ansvarig utgivare: Stefan Zenker, www.zenker.se

 
Till Liber hemsida  
Senast ändrat eller kontrollerat den 22 januari 2018.