Sollentuna/Järvafältet - Barkarby handelsplats (IKEA)

På hemväg österut vid Säbysjön nära Barkarby.

Den som tröttnat på att sitta i bilköer i Akalla på vägen mot Barkarby handelsplats, bör absolut prova på att cykla dit över Järvafältet.

Fast det är klart: Om man tänker köpa en soffa, kan det vara lite svårt med balansen på hemvägen. Själv brukar jag nöja mig med att köpa ett påslakan!

Utgångspunkten är vägtunneln på Knistavägen under motorvägen (E4). Se avsnittet om Frestavägen - Järvafältet. Efter tunneln, sväng åt vänster och cykla uppför den långa sluttningen mot Akalla på Norra Kolonnvägen. Vid en stor skylt (bild) ligger några stenblock och en grusväg tar av åt höger. Följ den in i skogen.

Efter en kort stund kommer en lång utförssluttning, där det är frestande att sätta högsta fart. Motstå frestelsen, för mot slutet, när man kommer ut ur skogen, kommer gropar och löst grus. En grusväg ansluter från höger. Fortsätt rakt fram förbi en vägbom vid en hästgård (Hägerstalund). Där når Du en bilväg, följ den till höger. Den leder vidare till ytterligare en hästgård, och fortsätter fram till en flygklubb (skylt "Barkarby Miljöflygklubb" minsann!), som har sin verksamhet på Barkarby flygfält (där jag gjorde min värnplikt en gång i tiden).

Här tar bilvägen slut. Cykelvägen fortsätter längs stängslet kring flygfältet. Öppen mark. Hagar och ängar. (Bild.) Efter en stund kommer ett vägskäl, där man tar åt vänster. Skylt: Säby gård 2,5 km. (Bild.) Så småningom kommer en glest trafikerad bilväg på vänstra sidan, som går intill cykelvägen. Vi närmar oss nu Säbysjön. Skylt "Fågeltorn". Lövskog och sank mark. Bäst att andas genom näsan, för det är gott om insekter i luften! Sedan upp för en sluttning och ned mot handelsplatsen. Cykelvägen gör en sväng åt höger mot Säby gård, men vi fortsätter rakt fram vid några stenblock som hindrar biltrafik (bild) och är strax framme vid infarten till IKEA:s parkering. (En varm korv med bröd i utgångshallen kostar bara 5 kr!)

Samma väg hem (via Hägerstalund). Det går också att fortsätta norrut förbi Säby gård upp mot Översjön, och hem via Bögs gård, men det är en bit.

Innehåll

  Senast ändrat eller kontrollerat den 30 juni 2006.

Hemsida
Nyheter
Galleri
Curriculum Vitae
Araguacema
Christofer
Kerstin Amanda

Rymd (eng)

Istider och växthusgaser
Historia
Tedas historia
Liber 1932-1999
Släktträd
Litteratur (eng)
Schack (eng)
Cykling
Sport
Webb-tips
Roliga citat (eng)
Kontakt